Požadavky ČSSD na rozpočet MPSV

Ministři za ČSSD vystoupili s tím, že návrh rozpočtu je prý likvidační a strana ho nepodpoří. Likvidační je prý hlavně pro resorty práce a Ministerstvo vnitra, ty chtějí 20 miliard korun navíc, to je ale nepřijatelné pro koaliční hnutí ANO a schodkových rozpočet navíc kritizuje i pravicová opozice.

reportáž ČT 24

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/
Potřebuji za Ministerstvo práce a sociálních věcí 11 miliard korun, od začátku na MPSV šetříme, nicméně nelze udělat úspory až do výše jedné třetiny a nelze, abychom ten problém přehazovali na obce nebo na kraje.

redaktor
proti tomu je ale koaliční partner hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš znovu vyzval ministry k úsporám.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/
Pokud by někdo přicházel s kompromisy, tak také musím říci, co tedy ty resorty nebudou dělat. Ty výzvy k šetření jsou na místě, nicméně rádi bychom slyšeli od pana premiéra, kde tedy máme šetřit.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
Je potřeba vidět nejenom tu příjmovou stránku, ale i výdajovou a my stále máme velké rezervy v jednotlivých resortech, rezervy na provoz ministerstev, na provoz, IT rezervy, v dávkách, ve využívání sociálních dávek.

redaktor
Podle ministryně financí Aleny Schillerové by požadavky ČSSD znamenaly zvýšení deficitu až na 62 miliard korun.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
My nedovolíme v žádném případě zadlužení této země nad možnosti, které rozpočet má. Já se budu snažit vyhovět prioritám a naopak čekám, že protistrana ustoupí ze svých nereálných požadavků, takže věřím tomu, že se nakonec dohodneme.

Podle ODS vláda může šetřit na provozních výdajích, neefektivních státních dotacích nebo zbytečné byrokracii a nemusela by zvyšovat daně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/
Jsme v období, kdy by se daně měly snižovat, vláda naopak chystá na příští rok mimořádné zvýšení daní, ať už spotřebních nebo sektorovou daň pro pojišťovny, zvýšení daně z plynu pro domovní kotelny, zvýšení poplatků — katastrální úřad a takhle bych mohl pokračovat.

Petr DUFEK, ekonom, ČSOB
když se podíváme na návrh státního rozpočtu na příští rok a vidíme tam nárůst výdajů o 93 miliard korun, tak to samo o sobě už podle mě hovoří za vše. Třeba Ministerstvo práce sociálních věcí by mělo dostat o 45 miliard korun více než letos. Takže rozhodně to není rozpočet, který by něco šetřil.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.