S holí, poslepu či na vozíku

Jak se cítí nevidomý, když kličkuje mezi chodci? Co vidí člověk se zrakovou vadou a jaké je to, pohybovat se po městě s invalidním vozíkem? Kdo chtěl, mohl si to na vlastní kůži vyzkoušet na úterním veletrhu sociálních služeb na meziříčském náměstí.

Valašské Meziříčí – „Nevěděla jsem, co kde je. Byl to strašný pocit,“ svěřila se Eva Zástavová ze ZŠ Žerotínova poté, co poslepu a s bílou holí v ruce dokončila slalom mezi kužely.

Kristýna Zahradníková z téže školy se přesvědčila, že vézt spolužačku na invalidním vozíku není vůbec jednoduché. „Je těžké ho ovládat. Chce to zkušenost, určitě by mi chvíli trvalo, než bych se to naučila,“ připouští.

Bezprostřední zážitky a praktické informace byly to hlavní, co dvě desítky poskytovatelů sociálních a souvisejících služeb z města a okolních vesnic návštěvníkům veletrhu nabídly. „Zaměřují se na seniory, lidi se zdravotním postižením a závislostí, osoby bez domova a v krizi, ale i na rodiny, v nichž se rodiče rozvádějí, a na děti trpící autismem nebo hyperaktivitou. Svůj stánek tady má i Dobrovolnické centrum ADRA, jehož činnost je neméně důležitá,“ připomněla Alena Střítezská z místní radnice.

Valašský deník
https://valassky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.