V Klaudiánově nemocnici přibyly zásadní přístroje pro léčbu cév

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos

Klaudiánova nemocnice v Mladé Bolslavi se zaměřila na zlepšování péče o pacienty s onemocněním cév. To si žádá součinnost hned několika oddělení a nejlepší vybavení.

Už během jara dorazil do interní a angiologické ambulance nový laser, který lékařům pomůže s rozšířením diagnostických vyšetření. Dalším novým přírůstkem je přístroj, který dokáže velmi podrobně zobrazit cévy, žíly a tepny v oblasti krku, břicha, pánve a končetin po zápěstí, případně po kotníky.

Jde o pomocníky, kteří se v případě potřeby vyšetření výborně doplňují. „Drobné cévy dlaní, respektive plosek a prstů, jsou již pro ultrazvukový přístroj obtížně přehledné až nepřehledné. Zobrazení prokrvení v oblasti těchto drobných cév ale naopak umožňuje vyšetření krevního průtoku Laser Doppler vyšetřením,“ uvedla lékařka angiologické ambulance Bibiana Banárová.

Vyšetření je bezbolestné. Lze jej prý přirovnat k měření krevního tlaku, ostatně probíhá pomocí podobné manžety. Výsledek vyšetření pak vypovídá o stupni postižení prokrvení a o nutnosti dalších léčebných postupů.

Novinka na chirurgii

Novinku ale mají v nemocnici také na místní chirurgii. Zde přibyl přístroj, který umí změřit množství kyslíku rozpuštěného v tkáni, to slouží ke stanovení hojitelnosti ran. Vyšetření je neinvazivní a probíhá pomocí sondy, která se připevní ke kůži a následně zjišťuje prokrvení tkání na periferii končetin. Cévy tedy v nemocnici umí pořádně proklepnout.

Zuzana Zelenková
Boleslavský deník
https://boleslavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.