VFN koupila přístroj pro efektivnější léčbu rakoviny

Efektivnější léčbu rakoviny a minimální ozáření okolní zdravé tkáně umožní nový ozařovač pro tomoterapii, první svého druhu v Česku, který v těchto dnech začali instalovat ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

Stál 150 milionů korun s DPH, včetně nutných stavebních úprav.

Novinářům to řekla ředitelka VFN Dana Jurásková s tím, že léčba prvních pacientů na novém ozařovači začne v březnu 2015.

Přístroj zlepšuje rozložení dávky, a umožňuje ozařovat i nepravidelné útvary v oblasti hlavy a krku, a také ozařování celotělové, zejména v hematologii, řekl přednosta onkologické kliniky VFN profesor Luboš Petruželka.

Přístroj podle něj umožní zefektivnit léčbu hlavně rakoviny plic, gynekologických nádorů, rakoviny prostaty a zhoubných nádorů v oblasti hlavy a krku, rakoviny prsu, konečníku a slinivky břišní. „Díky jeho vlastnostem je možné maximálně šetřit okolní zdravé tkáně a zároveň zvýšit dávku záření při stejné nebo nižší toxicitě,“ uvedl.

Spektrum využití nového přístroje bude podle přednosty širší než ozařování protony. „Nechci od užívání protonů odradit, ale toto (fotony) je směr, kterým my se tady ubíráme, a myslím, že to je směr správný,“ řekl.

Nový přístroj nahradí ve VFN vysloužilý kobaltový zářič, který neumožňoval tak radikální léčbu, tu přitom lze využít až u 90 procent léčebných indikací. Přístroj bude sloužit hlavně pacientům Komplexního onkologického centra Praha, do kterého patří vedle onkologické kliniky VFN Nemocnice Na Bulovce a Thomayerova nemocnice, a také pacientům Ústřední vojenské nemocnice a Ústavu hematologie a krevní transfúze.

Podle ředitelky bude sloužit pacientům z celé republiky, kteří speciální ozařování budou potřebovat. V průběhu posledních šesti let se ve VFN léčilo přes 63.000 onkologických pacientů, 45 procent z Prahy, 28 procent ze Středočeského kraje a zbytek z ostatních regionů.

Pražské centrum se drží mezi 13 onkologickými centry na předních příčkách v počtu pacientů i úspěšnosti léčby melanomu, rakoviny vaječníků, prsu, jater, slinivky břišní či prostaty, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky docent Ladislav Dušek s tím, že počty léčených a dlouhodobě sledovaných pacientů v centru trvale rostou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.