Přicházejí o invalidní důchody

Tisíce lidí přicházejí o invalidní důchod kvůli novému systému hodnocení handicapu. Podle organizací pacientů ale ignoruje řadu obtíží, které lidi vyřadí z pracovního procesu. Ministerstvo práce tvrdí, že pro takové případy existuje možnost odvolání a na změně systému proto zatím nepracuje. Reportáž ČT.

redaktorka:
Zázračné uzdravení, tak invalidé ironicky nazývají situaci, kdy jim úřady přes jejich handicap odeberou dosud vyplácený důchod.

Pavlína Mičeková, pacientka s rakovinou: V roce 2006 mi byla diagnostikovaná rakovina štítné žlázy a nyní po 6 letech mně z ničeho nic prostě sebrali celý invalidní důchod. Rovnou mezi dveřma mi pak doktor dal papír, že jsem pro ně vlastně de facto zdravej člověk.

Pavlína Mičeková má řadu zdravotních obtíží. Bere hormony a čeká ji další operace. Zaměstnání vydrží jenom pár hodin denně, zatím pracuje v chráněné dílně. Co bude dál ale neví. Podobných lidí jsou v republice stovky.

mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí:
Pokud lidé nesouhlasí s výsledky posouzení zdravotního stavu a s rozhodnutím o invalidních důchodech, mohou samozřejmě využít opravné prostředky.

U invalidních důchodů došlo ještě k další změně, v řadě případů o něj lidé sice nepřišli, byl jim ale zkrácen. Třeba pan Oldřich má roztroušenou sklerózu. U něj znamená problémy s koordinací. Pravá půlka těla ho neposlouchá, přesto chodí na 2 hodiny denně do práce. Zatím ještě pobírá invalidní důchod třetího stupně, v létě se mu má ale snížit.

Oldřich, pacient s roztroušenou sklerózou:
Invalidní důchod je malej důchod a když ho máte a teď vám řeknou, že ho budete mít, ten malej vám střihnou na půl, no tak to je hodně málo. To už je míň než minimální mzda.

Z loňských čísel vyplývá, že třeba při změně z třetího na druhý stupeň postižení lidé dostanou v průměru o 3400 korun měsíčně míň. 15 pacientských organizací teď volá po změně systému. Posudkový lékař totiž podle nich bere v potaz jenom některá kritéria.

mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí:
Zdravotní stav se v současné době neposuzuje na základě diagnózy, ale po sociální reformě se posuzuje tak, jak se jednotliví lidé vyrovnají s tím kterým zdravotním handicapem.

Karel Hrkal, prezident, Unie Roska: U některých pacientů, kteří mají kognitivní problémy, inkontinenci a nebo další tyto problémy, tak shánět práci je nemyslitelný.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je zatím brzy dopad sociální reformy na invalidy hodnotit. S pacientskými organizacemi ale jedná.

Invalidní důchod loni pobíralo 438 a půl tisíce lidí. Skoro polovina z nich má přiznaný nejzávažnější handicap třetího stupně. Počty vyplácených invalidních důchodů oproti roku 2011 poklesly a to více než o 6,5 tisíce. Před 2 lety v prosinci bylo handicapovaných s přiznanou dávkou 445 tisíc. Snižují se hlavně počty lidí s uznaným třetím stupněm a podle pacientských organizací bude letos pokles ještě větší než loni.

ČT 1

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.