Přecházím z invalidního do starobního důchodu. Jaké mám úlevy?

Blíží se termín, kdy bude nutné podávat na finančních úřadech daňová přiznání. To se týká i invalidních důchodců, kteří si chtějí podat přiznání sami a chtějí mít jasno, jaké mohou uplatnit úlevy. Jak tomu bude v případě souběhu se starobním důchodem? /ilustrace FreeDigitalPhotos.net/OTǍZKA:
Invalidní důchodci mají navíc i speciální úlevy, to znamená i 5040 Kč. Týká se tato úleva pouze roku, v němž nárok na výplatu invalidního důchodu kvůli souběhu se starobním důchodem zanikl, nebo i všech let následujících?

ODPOVĚĎ:
Tato sleva platí i v případě, že zanikl nárok na invalidní důchod z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu a starobního důchodu.

Pokud zanikne nárok na invalidní důchod z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a starobního důchodu, je nárok na slevu ve výši 5040 Kč jak v roce, v němž nárok na výplatu invalidního důchodu tímto způsobem zanikl, tak i v letech následujících. Tato sleva se poskytuje na zdravotní stav, i když je výplata invalidního důchodu zastavena.

Kromě této speciální úlevy může ovšem důchodce uplatnit i základní slevu 24 840 Kč ročně, kterou mají všichni poplatníci.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.