Péče o ohrožené děti se může zhoršit

photo on Flickr

Péče o ohrožené děti v Česku se může zhoršit, to vládě vzkazují zástupci neziskových organizací, které se ochranou dětí zabývají. Reagují tím na vládní novelu, kterou projednávali poslanci. Reportáž Radiožurnál.

Má se třeba zvýšit příspěvek přechodným pěstounům, kteří mají dítě v péči maximálně rok. Na ty dlouhodobé, kteří se často starají o dítě až do jeho plnoletosti, ale podle neziskových organizací vláda nemyslí. Asociace dítě a rodina proto v otevřeném dopise minulý týden apelovala na resort práce asociálních věcí, aby novelu přepracoval. Kritizovaný je i návrh na zvýšení státního příspěvku pro Klokánky a podobné domovy. Ty by sice dostávaly víc, podle Fondu ohrožených dětí ale prudce rostou i náklady. Šéfku resortu Janu Maláčovou z ČSSD jsme zvali do vysílání. Podle své mluvčí má ale tiskovou konferenci. Ministryně už dřív uvedla, že je hlavní, že se novelu zákona o sociálněprávní ochraně dětí vůbec podařilo dostat do sněmovny. Podle ní si pěstouni zaslouží vyšší odměny. A o konečných částkách bude ještě vyjednávat.

Michal NĚMEC, ředitel organizace PREVENT 99
Dobré ráno.

moderátor
Proč se podle vás může zhoršit situace ohrožených dětí?

Michal NĚMEC,
ve zkratce jde o to, že novela vlastně nenastavuje takové podmínky, za kterých se dá, za kterých se dá doufat v adekvátní péči, natož, natož ve zlepšení situace. Já bych to…

moderátor
Mluvíte o penězích?

Michal NĚMEC,
No, já tam vnímám 3 oblasti. Jedna jsou finance, protože ani ta odměna pěstouna, ani státní příspěvek na doprovázení, ani systém a výše financování v těch zařízeních pro okamžitou pomoc dítěti nejsou adekvátní skutečným potřebám. Druhá věc je, že se zákon vůbec nevěnuje omezení ústavní péče alespoň pro ty nejmenší děti. A třetí oblast vnímám, ona trošku souvisí s těma financema, ale jde o to, že celý zákon není dostatečně motivační k tomu, aby vznikaly nové náhradní rodiny, což my pokládáme za nejlepší péči pro ohrožené děti.

moderátor
Přechodným pěstounům, kteří se o dítě starají maximálně rok, by se odměna ale měla za současných 20 000 měsíčně zvýšit o 2 000. Je to tedy málo. Je to málo motivační?

Michal NĚMEC,
Je to určitě málo, je to málo motivační. Za prvý si myslím, že bysme neměli fixovat na absolutní částky, ale že bysme se měli, řeknu, odpíchnout od minimální mzdy a krátkodobý pěstoun je prostě člověk, kterej je 24 hodin a 365 dní v roce v pohotovosti, anebo má dítě, většinou tedy má dítě, samozřejmě, že nechodí do práce, je to jeho, je to hlavním zaměstnáním a posláním, a proto si myslíme, že by se to mělo odpíchnout od minimální mzdy, aby tam navrhujeme v případě jednoho svěřeného dítěte zhruba 2,2 násobek minimální.

moderátor
27 000 Kč, počítám to správně?

Michal NĚMEC,
14 600 myslím, je minimální mzda, jestli se nepletu, takže je to ještě víc.

moderátor
Vy kritizujete, že novela zároveň nenavyšuje tu odměnu i pro dlouhodobé pěstouny, kteří se často starají o dítě až do jeho plnoletosti, teď je na 12 000, podle novely má narůst o 2 000 u pěstounů s dvěma dětmi, o 4 u pěstounů s postiženým dítětem. Podle resortu práce a sociálních věcí je ale po započítání nejrůznějších příspěvků na potřeby dítěte 21 000 měsíčně. Je tohle pro vás argument?

Michal NĚMEC,
potřeby dítěte jsou, to je vlastně speciální kategorie toho příspěvku a skutečně stačí na to, na ty materiální potřeby dítěte. A odměna pěstouna je skutečně odměna pěstouna, jo, ten člověk, člověk, který má dítě v pěstounský péči je profesionál. Pěstounství není rodičovství, jsou to speciální kompetence a ta odměna je skutečně za ten čas věnovaný na péči a za vzdělávání člověka, který si chce pěstouna, který si potřebuje prohlubovat znalosti, obdobně jako v práci, proto si myslíme, že je na místě srovnávat to s výplatou. A pokud tohle to nedosahuje ani minimální mzdy, tak si myslíme, že by se to znovu od ní mělo odrazit.

Ptám se, do jaké míry jste na začátku do návrhu zákona vůbec mohli mluvit, jedná s vámi někdo?

Michal NĚMEC,
Jo, za prvý jsme posílali návrhy a s paní ministryní jsme komunikovali. A úplně přesně teďko nedokážu vyjmenovat všechny aktivity, který, který jsme za asociaci dělali..

moderátor
Tak doufáte v to, že třeba ještě to jednání přijde na řadu a že třeba tu optimální výši příspěvků upravíte?

Michal NĚMEC, ředitel organizace PREVENT 99
Doufáme, doufáme v to, že…

moderátor
Je tam nějaký signál?

Michal NĚMEC,
Ano, ano, máme signál s paní ministryní, že bysme se mohli bavit o zákoně.

moderátor
Ať se daří. Michal Němec člen výboru asociace a ředitel organizace PREVENT 99. Na shledanou.

iří CHUM, moderátor
A tématu se věnujeme podrobně i na irozhlas.cz, zpravodajském serveru Českého rozhlasu a budeme ho sledovat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.