Stacionáři kvůli Covidu chybějí peníze na provoz. Radní snižují nájmy

photo on Flickr

Několik měsíců byl na jaře zavřený denní stacionář Úsvit v Havlíčkově Brodě. Proto požádal město o úlevy na nájemném, jelikož budova, kde sídlí stacionář, patří městu. V podobné situaci jako Úsvit se ocitla řada spolků a neziskových organizací v Brodě. Kvůli jarní pandemii koronaviru jim chybějí peníze na nájmy i provoz.

Zařízení Úsvit se stará už od roku 1996 o klienty s mentálním a kombinovaným postižením. „To, že byl stacionář tak dlouho zavřený, mělo samozřejmě vliv i na naši ekonomickou situaci,“ konstatoval za vedení stacionáře Karel Cemper. O vznik stacionáře se zasloužila Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením na popud rodičů, kteří se o takto postižené děti doma starali.

„Úsvit žádal o prominutí nájemného, které ale rada města neschválila,“ informoval o výsledku jednání rady starosta města Jan Tecl.

Jak vzápětí upřesnil, rada města snížila nájem všem organizacím, které pracují nebo podnikají v prostorách patřících městu podle státního programu Covid nájemné. „Město odpustí nájemníkům 30 procent nájemného. Dalších 50 procent nájmu jim uhradí stát na základě jejich žádosti,“ vysvětlil starosta.

Štěpánka Saadouni

Havlíčkobrodský deník

https://havlickobrodsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.