Město obhájilo tvrdé podmínky ve smlouvě o stacionáři

Byl to boj, ale Sokolov neustoupil. O co jde? Město darovalo objekt jídelny a družiny bývalé základní školy v Sokolovské ulici na zřízení denního stacionáře pro postižené.

Sokolov – Ten chce provozovat obecně prospěšná společnost Mateřídouška, která má podobné zařízení v Chodově. Vedení Mateřídoušky se však nelíbily některé tvrdé podmínky ve smlouvě. Nakonec však došlo ke shodě, aniž by město nějak výrazně couvlo.

„Podmínky darovací smlouvy jsou nastavené tak, aby mělo město záruky, že se záměr uskuteční. Město se už dříve shodlo na tom, že službu, kterou Mateřídouška nabízí, ve městě chceme. Ale hledaly se cesty, jak uskutečnit předpokládaný dar. A jsem rád, že Mateřídouška nakonec po jednáních akceptovala navrženou smlouvu a za město mohu říct, že my zase nebudeme hledat nějaké zádrhele a naopak se budeme snažit službu podpořit“, řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Podle něj by Mateřídouška měla do tří let zařízení pro mentálně a kombinovaně postižené otevřít a dalších deset let provozovat. Pokud ne, budova přejde zpět do majetku města. Odhadované náklady přestavby objektu na denní stacionář jsou až 15 milionů korun.

Mateřídouška už v září musí žádat o potřebné finance. Změnu smlouvy proto museli odsouhlasit zastupitelé na svém mimořádném zasedání.

Mateřídouška chce v objektu zřídit denní stacionář a respitní a ranou péči. Věk klientů 1 až 64 let. Nezisková organizace působící v sociálních službách má větší šanci získat prostředky na rekonstrukci než město. I proto Sokolov zvolil formu daru. „Jednání na radnici byla velmi emotivní. Bývalé vedení nám slíbilo jeden objekt, nové vedení ho smetlo ze stolu. Rodiče šíleli. Poté nám přislíbili objekt družiny a jídelny u bývalé 4. ZŠ v Sokolově. Objekt je větší, komfortnější, a tím pádem jsou zde i větší možnosti do budoucna,“ řekl manažer Mateřídoušky Pavel Bráborec. Objekt bývalé školy je rozdělen na tři části. Kromě družiny je to tělocvična a hlavní budova školy.

Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.