Liberecká knihovna získala významné osvědčení. K certifikátu pomohl i nový web

ilustrační foto: Photoxpress

Certifikátem Handicap Friendly se zaměřením na osoby se sluchovým postižením se jako první z českých knihoven může chlubit Krajská vědecká knihovna v Liberci.

Svaz knihovníků a informačních pracovníků tak ocenil systematickou práci a vytváření speciálních podmínek pro handicapované. „Krajská vědecká knihovna dávno není jen kulturním stánkem, kde si lze půjčit knihy. Služeb pro různé skupiny čtenářů je mnohem více. Právě snaha vyjít vstříc hendikepovaným čtenářům tak, aby mohli plnohodnotně využít maxima toho, co knihovna nabízí, je skutečně výjimečná,“ podotkla náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Knihovna sídlí v budově s bezbariérovým přístupem a od roku 2017 vydává knihovna takzvané znakoknihy. Neslyšící mají k dispozici fond určený přímo pro ně a speciální počítač s kamerou a internetem pro usnadnění on-line komunikace. Knihovna pořádá exkurze, kurzy i přednášky tlumočené do znakového jazyka a někteří zaměstnanci se naučili nebo se učí komunikovat v českém znakovém jazyce. K získání certifikátu přispěl i nový web knihovny.

„Obdržení certifikátu pro nás znamená nejen ocenění naší dlouholeté práce a snahy poznat svět osob se sluchovým postižením, ale i velký závazek pro naši příští činnost. Moje přání do budoucna je, abychom v knihovně mohli i nadále vycházet vstříc všem handicapovaným, a abychom služby nabízeli koordinovaně a s ještě větší péčí,“ dodala ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Liberecký deník

https://liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.