Mrtvý projekt sKaret čeká na svůj pohřeb

Vláda včera odmítla návrh ministryně práce na úpravu zákonů k sKartě. Premiér chce ministryni donutit, aby sama přišla s návrhem karty zrušit. Müllerová to však odmítá. Rýsuje se na obzoru střet mezi ODS a TOP09 ?

Osud sKaret, přes které tečou sociální dávky k jejich příjemcům, zůstává nedořešený. TOP 09 usiluje o jejich zachování s úpravami, zbytek vlády, tedy ODS a LIDEM, chce systém sKaret zrušit.

Premiér Nečas nyní hodlá čekat, až ministryně práce přijde s řešením, které jí zajistí většinovou podporu členů kabinetu. „Nemyslím si, že by paní ministryně upřednostnila neřešení situace před řešením,“ podotkl Nečas. O možných kompenzacích pro Českou spořitelnu v případě zrušení projektu se zatím odmítá bavit.

Ministryně práce Ludmila Müllerová odmítá podlehnout tlaku, aby se zrušením sKarty přišla ona sama. Je proto připravena i na své odvolání. „Nedostala jsem od vlády žádný termín, žádné zadání, takže se podle toho budu chovat,“ uvedla v rozhovoru pro iDnes.cz. Jediný termín, který ji tlačí, je 30. červen, dokdy musí překonat výhrady Úřadu na ochranu osobních údajů. Tomu vadilo, že ministerstvo poskytuje příliš údajů o příjemcích dávek bance.

Spořitelna variantu zrušení sKarty nechce komentovat. „Do projektu sKaret jsme dosud investovali přibližně 300 milionů korun. Za stávající situace považujeme za předčasné se k otázce dalších budoucích investic vyjadřovat,“ uvedla na dotazy MF DNES ohledně nákladnosti karty Klára Pačesová z tiskového oddělení banky.

Podle Nečase je smlouva o sKartách v rozporu s koaliční dohodou a měla být povinná jen pro ty příjemce dávek v hmotné nouzi, u kterých hrozilo zneužití. Koalice si doslova slíbila, že „vláda prosadí rozšíření nehotovostní výplaty sociálních dávek (poukázky, elektronické karty) z dávek hmotné nouze na další dávky, pokud bude nutné chránit zájmy dětí“.

Premiérovi také vadí, že karta neumí rozeznat, zda si příjemce dávek z peněz nekupuje cigarety nebo alkohol. Kontrolní funkce přitom byla hlavním argumentem při zavádění sKarty a politici se jí oháněli před veřejností. ODS navíc ministerstvu práce vytýká, že nově uvádí neplánované budoucí náklady k sKartám – tedy nákup čteček za 100 milionů korun.

Ministryně chce nyní jednat s Českou spořitelnou a s dalšími členy vlády. Podle jednoho z ministrů, který si nepřál být jmenován, by šlo sKartu ze zákona dostat pomocí poslaneckého návrhu a TOP 09, jejíž exministr Jaromír Drábek se svým náměstkem Vladimírem Šiškou za projektem sKarty od začátku stál, by tak neztratila tvář.

Karty na výplatu dávek dostalo 270 tisíc lidí, dalších 60,7 tisíce je připraveno k předání. Starat se o takové množství lidí zdarma se ovšem České spořitelně, která soutěž na bezplatnou výplatu dávek pomocí sKaret vyhrála na dobu dvanácti let, nevyplatí. Jen 15 procent držitelů totiž dnes používá sKartu k placení v obchodech, za což banka dostává od obchodníků poplatek. Spořitelna přitom počítala, že kartu bude mít většina populace včetně důchodců a že by se přes terminály utratila zhruba pětina peněz z dávek.

NÁVOD Ne účtu k sKartě Formuláře s žádostí o dávky nabízejí jen možnost „vyplácet prostřednictvím sKarty“. Kdo ji zatrhne, bude mu vyrobena sKarta a peníze budou protékat přes technický účet na jeho jméno v České spořitelně. Řešením je na formulář s žádostí o dávku dopsat „náhradní způsob výplaty“ a uvést, zda chcete peníze zasílat na trvalou adresu složenkou nebo přímo na číslo svého soukromého účtu.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.