sKarty. Lidé se mohou rozhodnout, jestli chtějí účet

Příjemci dávek se budou moci zřejmě sami rozhodnout, jestli k sKartě chtějí i účet u České spořitelny či nikoli. Dosud ho museli mít automaticky, peníze od státu dostávali jen přes něj.Navrhuje to ministerstvo práce.

Stát by lidem mohl začít příspěvky a podpory ale zase také rozesílat rovnou sám. Návrhy změn zákonů plánuje ministryně Ludmila Müllerová předložit vládě v březnu. Upravit se má i smlouva se spořitelnou.

Podle mluvčí zatím dohoda není právě kvůli zřizování kont. Podle navrhovaných změn by banka účet k sKartě otevřela jen tomu, kdo by chtěl sociální kartu používat k placení či vybírání peněz z bankomatu.

Sociální karty jsou projekt, který odstartoval za bývalého ministra Jaromíra Drábka. Podle jeho představ měly ušetřit za rozesílání dávek poštou asi 200 milionů ročně.

Po kritice rady postižených, odborů nebo opozice se loni premiér a ministryně s bankou dohodli na změně pravidel – karty mají sloužit povinně jako průkaz, jejich používání k placení či výběru z bankomatů má být ale dobrovolné. Česká spořitelna má smlouvu na provozování sKaret do roku 2024.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.