Jak se chránit před nemocemi v MHD?

I v dopravních prostředcích MHD číhají na cestující četná infekční rizika. Těm ale  můžeme sami předcházet. Čtěte jak…

Několik rad v rozhovoru poskytl MUDr. David Jilich z Kliniky infekčních onemocnění Nemocnice Na Bulovce.

– Co nám hrozí v dopravních prostředcích?

Vzduchem přenosné infekce mohou postihovat především dýchací cesty. Mezi virové infekce patří chřipka, parachřipka, rhinoviry a podobně. Mezi bakteriální pak streptokoky, pneumokoky, hemofily a mnohé další. Infekce ulpívající na madlech či sedadlech a přenosné dotykem mohou sice také být nebezpečné, ale pokud si budeme mýt ruce po návratu domů nebo se dotýkat pouze obalů potravin, lze tato rizika výrazně omezit. Jmenovitě se může jednat o různá virová průjmová onemocnění či virovou žloutenku typu A.

– Jací parazité žijí v látkových sedačkách? Jsou ty plastové bezpečnější?

U polstrovaných sedaček může existovat pro pasažéry mimo jiné riziko pokousání štěnicemi. Hladké a dezinfekci snadněji přístupné povrchy sedaček jsou z infekčního hlediska bezpečnější.

– Měly by se vozy MHD častěji uklízet?

Nějakým způsobem by dopravní prostředky měly být udržovány v čistotě. Reálně ale není možné sáhnout například k plošné dezinfekci. Je spíše vhodné, aby těchto opatření dbali cestující sami. Proti některým onemocněním, jako jsou například žloutenka typu A, chřipka nebo pneumokokové infekce, se lze chránit také očkováním. Obzvláště u velmi malých dětí může onemocnění pneumokokovými infekcemi vyvolat závažné průběhy zánětu mozkových blan.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.