Rodičům dětí se zdravotním postižením chybí peníze na terapie a pomůcky

emma freeman portraits photo on Flickr

Zdražování tvrdě doléhá i na rodiny pečující o děti se zdravotním postižením. Ušetřit na všechna ze zdravotního pojištění či dávek nehrazená vyšetření, terapie, rehabilitace a zdravotní pomůcky bylo pro mnohé obtížné i dříve, v současnosti si však řada rodičů musí přiznat, že je to nemožné.

Honzík i Ivetka se již naučili spoustu věcí, dejme jim šanci na další dovednosti

Přestože Honzík nemluví, je to veselý a zvídavý chlapeček. Rodiče se ho snaží, kromě běžných hraček, rozvíjet pomocí různých terapií a cvičení. Jezdí s ním na ergoterapie, logopedii, hipoterapie a oslovují specialisty, aby mu pomohli překonat jeho zdravotní omezení. Díky společnému úsilí rodiny se již naučil spoustu věcí a mohl začít chodit do školky s asistentkou,“ vypráví Jaroslava Maňásková, poradkyně rané péče. Honzíkovi hodně pomohla kyslíková terapie. „Bylo by dobré ji opakovat, protože výsledek působení hyperbarické komory se dostavuje až v delším časovém horizontu.“ Všechno si doteď zvládala rodina uhradit sama, ale nyní to už není možné. Bezmála 46 000 Kč na půjčku komory nenašetří. Ani když s nástupem Honzíka do speciální školky začala maminka alespoň brigádně pracovat. Pomozte nám sdílením Honzíkova příběhu najít laskavé lidi, kteří by mu pomohli.

Ivetka je sedmiletá holčička s těžkou poruchou autistického spektra. Každý den putuje z domova do denního centra, ve kterém se učí novým dovednostem. Rodiče se těší, že díky tomu jednou přijde doba, kdy se s nimi bude dorozumívat i slovy a nikoli jen posunky. Bohužel služby v centru si musí platit z vlastní kapsy. Na půl roku je to více než 70 000 Kč, a tak rodina netuší, co dělat. Příjmy tatínka na pokrytí těchto výdajů ani zdaleka nestačí. V rodině je ještě navíc ještě jedno zdravé dítě a sama maminka má zdravotní problémy. O Ivetce se více dozvíte zde.

Nikča i Štefan potřebují pomoc – peníze na lidského i psího asistenta nejsou

Nikča je téměř patnáctiletá slečna, která se narodila s mozkovou obrnou. Nechodí, používá jen levou ruku, má silně zhoršený zrak a epilepsii. Záchvaty i přes medikaci mívá denně. Potřebuje tak pomoc téměř v každé oblasti života. Bohužel škola, kterou navštěvuje, není bezbariérová a žádná jiná, která by byla vhodnější v dosažitelné vzdálenosti není. S přemisťováním, s jídlem ve školní jídelně i s hygienou by proto potřebovala pomoc osobního asistenta. Toho si však maminka, která o dceru pečuje sama, musí zaplatit z vlastní peněženky. Kde má vzít potřebných 50 000 Kč neví, a proto nakonec poprosila o pomoc dárce prostřednictvím projektu Patron dětí.

Štefanovi je 16 let a má typický autismus, ADHD a řadu dalších zdravotních problémů. Má velký problém v navazování kontaktů, je nedůvěřivý a chybí mu kamarádi. Podle odborníků by mu život usnadnil asistenční pes – pomohl by mu v socializaci a navazování kontaktů s okolím. Jenže asistenční pes nepatří na rozdíl od vodicího pro lidi se zrakovým postižením k tzv. kompenzačním pomůckám a nelze na něj získat žádný příspěvek z úřadu práce. Jeho pořízení i speciální výcvik je plně v režii rodičů. Štefánkově rodině na něj chybí 100 000 Kč. Celý příběh najdete na stránkách Patrona dětí.

Podle posledních statistik z roku 2018 žije v ČR zhruba 117 000 dětí se zdravotním postižením ve věku do 14 let. To je zhruba 7 procent. Patří k nim Honzík, Agátka, Šimonek, Terka, Adámek, Marek, a další desítky kluků a holek, jejichž rodiče žádají o pomoc s úhradou terapií a rehabilitací u charitativního projektu Patron dětí.

Vyberte si dítě, jehož příběh vás osloví a přispějte mu. Na úhradu pomoci půjde 100 procent částky, protože provoz Patrona dětí plně hradí Nadace Sirius, která jej v roce 2017 založila. Všechny dětské příběhy mají svého Patrona, osobu, která dítě dobře zná a může potvrdit, že prosba o pomoc je oprávněná. Navíc jsou všechny žádosti pečlivě prověřovány v oddělení risku. Dárci dostávají potvrzení pro daňové účely a mohou kdykoli příběh, na který přispěli, kontrolovat ve svém uživatelském účtu. Za pět let své existence pomohl Patron dětí již více než 11 000 dětských příběhům, na které vybral bezmála 94 milionů korun.

V současné chvíli čeká na stránkách Patrona dětí na pomoc více než 200 dětí se zdravotním či sociálním znevýhodněním. Chcete pomoci, ale je pro vás složité vybírat si mezi tolika dětskými příběhy? Každou adventní neděli najdete na FB @PatronDeti jeden příběh. Svůj příspěvek můžete poslat i na transparentní účet .

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.