Nedostatkem bílkovin jsou ohroženi senioři

ilustrační foto: Andrew Ratto / Flickr.com

Senioři jsou ohroženi nedostatkem bílkovin nejčastěji kvůli nevyvážené stravě a nechutenství. Za nedostatečným příjmem bílkovin může stát i nemoc, například těžké onemocnění jater nebo ledvin, porucha vstřebávání živin ze střeva, včetně Crohnovy choroby, nebo třeba rakovina střeva. Zdravý dospělý člověk by měl denně přijmout 1,0 g bílkovin na každý kilogram tělesné hmotnosti.

Bílkoviny nejsou jen v mase. Bílkoviny se vyskytují ve spoustě dalších potravin živočišného i rostlinného původu. Plnohodnotné bílkoviny obsahuje mezi rostlinnými potravinami sója (i tempeh a tofu), která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Ostatní rostlinné bílkoviny (luštěniny, obiloviny) je třeba v jídelníčku kombinovat, abychom zvýšili jejich biologickou hodnotu, a zajistili tak tělu dostatek všech esenciálních aminokyselin. Vhodnými kombinacemi je například kuskus + čočka nebo fazole + rýže.
Kolik je 30 g bílkovin?
150 g kuřecích prsou
150 g libového hovězího
100 g tvrdého sýru s obsahem 30 % t.v.s.
300 g polotučného tvarohu
500 g bílého jogurtu 3 % tuku
200 g tofu
120 g červené čočky
1 litr kefíru

Na druhou stranu také nadbytek bílkovin má svá úskalí. Nadbytek nevyužitých bílkovin se rozkládá a vylučuje z těla. Jedná se hlavně o zažívací potíže vyvolané hnilobnými procesy při rozkladu nevyužitých bílkovin, pokles energie způsobený vysokými energetickými nároky na zpracování bílkovin a potenciální příjem nežádoucích látek, jako jsou hormony, rezidua a velké množství nasycených tuků z masa.
Nadbytek bílkovin může být také rizikový, pokud ubírá v jídelníčku místo pro energii z ostatních živin -sacharidů, tuků – a vede k nevyváženosti stravy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.