Léky už budou s Brailleho písmem

Nevidomí budou mít označené braillovým písmem i ty druhy léků, které dříve nebylo možné popisem opatřit. O řešení se postarala Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých.

Asi každý ví, že na krabičce s léky jsou na jedné straně takové záhadné tečky. Hodně lidí tuší, že to je braillovo písmo, kterým si nevidomí mohou přečíst, o které léky se jedná. Označení krabiček nařizuje výrobcům zákon o léčivech. Mimo jiné tak i zdraví lidé mohou vidět, jak vlastně takové písmo pro nevidomé vypadá.

Jenže vyskytl se problém.
Jak má splnit zákonnou povinnost výrobce, který distribuuje léky v tak malých tubičkách, na které prostě není možné název léčiva v braillově písmu napsat?

Na Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS) se už v roce 2011 obrátila firma Boiron cz s. r. o., která měla zájem vyjít zrakově postiženým vstříc, ale právě kvůli tomu, že prodává léky v malých baleních, nemohla v braillu název na balení vměstnat.

V takto malých baleních můžete v lékárně sehnat hlavně jednosložková homeopatika, která však v lékárnách ve většině případů nemají skladem, mívají je do dvou dní. Díky tomu mohlo vzniknout řešení, na kterém se domluvil SONS, firma Boiron cz s. r. o., a které svým souhlasem posvětil Státní úřad pro kontrolu léčiv.

SONS doporučuje nevidomým postupovat následovně:
„Pokud při objednávce jednosložkových homeopatik vyslovíte přání, že chcete dostat výrobek Braillovým písmem označený, je třeba to sdělit tomu, u koho výrobek objednáváte. Povinností výrobce je k výrobku dodat i obálku Braillsky označenou, do níž může být výrobek vložen. Společnost se zavázala dodat žádanou obálku do lékárny do dvou pracovních dnů od objednávky.

Kromě toho, že o této výjimce bude SONS informovat všechny zrakově postižené, ke kterým naše informační kanály dosáhnou, budou o ní informováni i lékárníci, takže je velmi pravděpodobné, že pokud se setkají s nevidomým poptávajícím jednosložkové homeopatické přípravky, sami jim možnost dodání přípravku v označené obálce nabídnou,“ popisuje celé řešení pracovník Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Luboš Zajíc.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.