Rozdělil 2,35 milionu mezi neziskovky

Prezident Petr Pavel rozdělil nevyužitých 2,35 milionu korun na volební kampaň mezi sedm sociálních, zdravotních a jinak veřejně prospěšných organizací sídlících zejména ve strukturálně postižených krajích. Hrad o tom informoval v dnešní tiskové zprávě.

Peníze obdržely Charita Hlučín, Charita Most, Klubíčko Cheb, Linka bezpečí, Nadační fond Modrá rybka, Naděje pro všechny a Res vitae. Každá z nich získala více než 335.000 korun. Pět z nich sídlí v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, zbylé dvě v Praze.

„Prezident Pavel chce více spolupracovat s regiony a pomáhat v krajích, které v rámci České republiky trpí strukturálními problémy a jsou mnohdy přehlíženy. Při svých dřívějších osobních návštěvách těchto regionů se zajímal o konkrétní problémy místních občanů, možnosti rozvoje nebo posilování sociální soudržnosti,“ uvedl Hrad.

Peníze se využijí na pomoc dětem v krizi či ohrožení, podporu vzdělávání dětí znevýhodněných osob a samoživitelů i těchto osob a rodičů samotných a na propojování formálního a neformálního vzdělávání v rámci Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. „Dar využijí i preventivní a krizoví pracovníci, organizátoři volnočasových aktivit pro mladé lidi s handicapem nebo zdravotní a sociální pracovníci a pracovnice poskytující klientům domácí péči,“ poznamenal Hrad.

Povinnost rozdělit přebytečné peníze z kampaně ukládá prezidentu zákon, výše prostředků a jejich konkrétní rozdělení je na volbě hlavy státu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.