Černí koně pomáhají handicapovaným dětem sportovat

ilustrační foto Flickr.com

Organizace Černí koně pomáhá handicapovaným dětem sportovat. Ahoj, Holky a kluci, první zprávičky tohoto týdne. Jsou tu.Nezisková organizace černí koně už 15 let podporuje handicapované děti a přináší pohyb do jejich životů, zabývá se výrobou tzv. Handbiků o víkendu v Praze na Letné uspořádali cyklistický závod Alexova velká cena.

ČT Art 
——————–
Zakladatel organizace černý koně utrpěl v dětství při těžké dopravní nehodě vážný úraz, který ho připravil o nohu, toho ale neodradil od sportu a ten mu tak pomohl se s handicapem vyrovnat. V dospělosti se pak rozhodl pomáhat postiženým dětem. Černý koně pro ně vyrábí handbiky.

mluvčí 3,
——————–
Handbike je kolo, kde používám ruce a je tam stejně převodovka jak u normálního kola.

mluvčí 4,
——————–
Takže ty děti sportujou, není jenom od tý radosti z pohybu, ale rozvíjejí jakoby svůj mozek a svoji psychiku.

mluvčí 2,
——————–
Alexova Velká cena je zajímavá tím, že v ní handicapovaní sportovci měří síly nejen mezi sebou, ale soupeří i se zdravými dětmi.

mluvčí 4,
——————–
Výhodou je pro handicapovaný děti, že mají tak trošku navrch, protože to.

mluvčí 5,
——————–
Je jejich hřiště, jejich sport.

mluvčí 4,
——————–
Jo, a zase je fajn, že ty zdravý děti přistoupí na tu hru a zasportujou si s těma handicapovanýma.

mluvčí 5,
——————–
Je to takový trošku náročnější než těma nohama. Nemám v rukou takovou tu sílu. Překvapilo mě, že ty handicapované děti už to měli natrénované, no, a jeli hodně rychle.

mluvčí 2,
——————–
Handicapovaní závodníci zvítězili ve všech kategoriích, na handbiku dojel první Matěj cisár, na trcyklu Adam kutan a na elektro handbiku Lukáš Kulhánek.

mluvčí 3,
——————–
Dnešní závod byl Těžkej, zatáčky byly moc prudký a musel jsem dávat pozor, abych do nikoho nenaboural.

mluvčí 2,
——————–
Cílem organizace černý koně je, aby sportovalo co nejvíce handicapovaných holek a kluků, a proto jim dává zdarma takovéto handbiky. Jedinou podmínkou je, že až děti z kola vyrostou, musí ho vrátit a organizace ho půjčí dál novému zájemci. Lukáš vopršál zpráv.

mluvčí 1,
——————–
Teď se podíváme na Kubu, kde vyrábějí kola z neobvyklého materiálu bambusu. S nápadem na tato ekologická kola přišla organizace velokuba a mezi cyklisty se už stala hitem.

Sabina Janovicová, redaktorka
——————–
Kolo je na Kubě velmi využívaný dopravní prostředek, a tak není divu, že o lehká a ne moc drahá kola je zájem.

mluvčí 6,
——————–
Bambusová kola jsou šetrná k životnímu prostředí, bambus se velmi snadno pěstuje, za každou bambusovou hůl, kterou použijeme, se vysadí 10 nových rostlin.

Sabina Janovicová, redaktorka
——————–
Organizace Velo Kuba vyrábí kola pro dospělé i děti, zapojila se také do charitativní práce, ve své dílně pořádá workshopy, na kterých učí zájemce bicykly vyrábět, zapojují se do nich třeba maminky v domácnosti nebo neslyšící.

mluvčí 6,
——————–
Je pro nás důležité naučit se profese, pomůže nám to v budoucnu? Najít si práci.

Sabina Janovicová, redaktorka
——————–
Účastníkům kurzů se tak díky získaným dovednostem bude lépe hledat zaměstnání.

mluvčí 1,
——————–
Rádi byste zkusili nějaký sport, ale nevíte, jaký si vybrat? S volbou vám může pomoci festival wonodo. O víkendu si na něm v Praze na Branické louce mohly děti i větší sportovci vybírat z desítek sportů a volnočasových aktivit.

mluvčí 7,
——————–
Zalyžovat si v září a ještě k tomu v den, kdy teplota stoupala ke 30 stupňům. I to bylo možné na třináctém ročníku volnoů festivalů podpořit festival a namotivovat děti k pohybu, přišli i sportovní osobnosti.

mluvčí 8,
——————–
Já myslím, že tady je skvělý způsob, jak by si to mohli vyzkoušet, protože jako jindy jako ukázkový hodiny určitě jsou, ale prostě tady se zjistí, co by je mohlo bavit.

mluvčí 7,
——————–
Mezi víc jak stovkou sportů, které si zájemci mohli vyzkoušet, bylo třeba karate nebo florbal, nechyběly ale ani netradiční sporty jako Jagger a podvodní hokej.

mluvčí 5,
——————–
Super, je to jako pěkný, všechny ty sporty, je to hrozně pěkný podle mě.

mluvčí 7,
——————–
A co ses tady už vyzkoušel?

mluvčí 5,
——————–
Skoro všechno kromě toho tance, což mě moc nebere.

mluvčí 1,
——————–
A to je z dnešních zpráviček vše a zítra se na vás těší Kuba. Ahoj.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.