Nový zákoník práce  

ilustrační foto: PhotoRack


Začátkem října začíná platit novelizovaný zákoník práce, mění hlavně pravidla pro lidi, kteří pracují na dohody, změny je mají přiblížit ke klasickému pracovnímu poměru.

ČT 1 – Události
——————–
Nově budou mít takzvaní dohodáři třeba právo na příplatky za práci o víkendech. Jasnější má být i to, na co přesně a kdy si je firmy najímají. Podle zaměstnavatelů ale novela přináší spíš další administrativní zátěž.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
V zásadě do té dohody, kterou sepisuji, tak jako tak s tím daným zaměstnancem, tak vkládám, řekněme, velmi stručný, jednoduchý odstavec, který říká, buďto se ta práce vykonává v nějakých jasně vymezených dnech či hodinách, nebo je tam případně odkaz na to, že ta otázka, kdy se ta práce vykonává, bude třeba doplněna SMS komunikací.

Aleš Juchelka, člen výboru pro sociální politiku /ANO/
——————–
By to třeba mohlo přinést stabilitu v celém tom zaměstnavatelském sektoru, to znamená u zaměstnanců, ale samozřejmě že tím pádem, že se zákoník práce přijal jako implementace evropské směrnice, tak tím pádem to ztíží vlastně přístup jako k různému agenturnímu zaměstnávání.

Jakub Železný, moderátor ČT
——————–
Lidé budou muset nově dostat rozvrh práce písemně a minimálně tři dny předem, ten, kdo jim práci dává, si bude muset připravit peníze navíc za svátky, za víkendy nebo za noci. Pracovníci budou moci po půl roce požádat o plnohodnotné zaměstnání. Odmítnutí pak bude muset firma písemně zdůvodnit.

Michal Kubal, moderátor ČT
——————–
Od příštího roku budou mít také lidé pracující na dohodu nárok na dovolenou. Novela mění i pracovní podmínky pro těhotné a rodiče s dětmi do devíti let, ti můžou žádat o práci na dálku. Firmy ale znovu můžou odmítnout, žádost o zkrácený úvazek ale zaměstnavatel může odmítnout jen ze závažných důvodů.

Ladislav Karas, advokát, KPNG Legal
——————–
Na první pohled jsou to primárně negativa pro zaměstnavatele stran té zmíněné administrativní náročnosti, nicméně myslím si, že ve výsledku to bude nevýhoda i pro samotné zaměstnance, protože zaměstnavatelé můžou být méně ochotný tyto úvazky nabízet.

Jakub Železný, moderátor ČT
——————–
Osoby pracující na dohodu ale nejspíš čekají další změny. Počítá s nimi konsolidační balíček, ten upravuje částky, které si mohou pracovníci vydělat, aniž by odváděli pojistné. To nejspíš budou muset platit i ti, kteří si u jednoho zaměstnavatele vydělají víc než 25 % průměrné mzdy. Dneska je tato hranice na deseti tisících.

Jakub Musil, redaktor ČT
——————–
Je to jeden z oborů, kde lidé pracují na dohodu často, zejména kvůli flexibilitě. V úklidových službách začínala i paní Jana, která i s dítětem přišla před rokem z Ukrajiny.

Jana Kachmarová, hospodyně, Youklid
——————–
Pracovala jsem na dohodu a pak měla víc práce. Tak jsme šli, udělali jsme smlouvu jako na plný úvazek.

Jakub Musil, redaktor ČT
——————–
Ve stejné úklidové firmě pracuje přes 35 lidí, víc než polovina z nich chce pracovat na dohodu, což vyhovuje i samotné společnosti.

Adam Krůžela, ředitel, Youklid
——————–
Pro nás to doposud bylo výhodné, týkalo se to zejména lidí, kteří například byli na mateřské nebo měli nějakou komplikaci, kvůli které se jim hodil kratší úvazek.

Jakub Musil, redaktor ČT
——————–
Jenže teď se podle zástupců firmy začíná flexibilita práce na dohodu vytrácet.

Adam Krůžela, ředitel, Youklid
——————–
Za nejproblematičtější považuji zejména nutnost plánování směn dopředu až tři dny na další týden. Problém však může být pro firmy, které fungují podobně jako my, kdy vlastně neví úplně přesně, jak bude ten další týden vypadat, protože zákazníci můžou onemocnět, může být potřeba zakázku přeplánovat a může se ta pracovní doba lišit.

Jakub Musil, redaktor ČT
——————–
Ze změn má obavy i Lenka Mazalová, která pomáhá matkám po rodičovské dovolené získat právě flexibilní úvazky.

Lenka Mazalová, spokuzakladatelka a jednatelka, Máma job
——————–
To moc flexibilní nebude ani pro jednu stranu, spíš je to tak trošku krok zpátky, protože matky po rodičovské dovolené potřebují určitou flexibilitu v práci. Největší komplikace, asi zhruba 70 % případů, je právě nevhodně rozvržená pracovní doba.

Jakub Musil, redaktor ČT
——————–
Část firem říká, že vyšší náklady na pracovníky v důsledku zaplatí zákazníci. Redakce a Jakub Musil, Česká televize.

Michal Kubal, moderátor ČT
——————–
Novela zákoníku práce přináší ještě jednu změnu, a to dvojnásobné navýšení dohodnuté přesčasové práce lékařů. Zástupci profesní komory to kritizují, zdravotníci jsou podle nich už teď přetížení a přesčasy v některých zařízeních nejsou dobrovolné. Přes 4900 lékařů, tedy asi třetina těch, co slouží, podalo na protest výpovědi z přesčasové práce, a to od prosince. Dožadují se lepších podmínek.

Jan PŘÁDA, předseda Sekce mladých lékařů ČLK
——————–
Pokud by naše prosby nebyly vyslyšeny, tak by to znamenalo významné omezení nemocniční péče ve smyslu tedy plánované péče. Nevypovídáme úplně, to znamená, akutní péče by měla být zajištěna.

Petr Vašek, redaktor/citace: Ondřej Jakob; mluvčí Ministerstva zdravotnictví
——————–
Věřím, že poté, co v říjnu na plánovaném jednání představíme Sekci mladých lékařů České lékařské komory naše návrhy řešení, a to nejen novelu zákoníku práce, mohlo by dojít ke změně jejich postoje.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.