Nedostatek pracovníků v sociálních službách  

ilustrační foto: PhotoRack

Nedostatek pracovníků v sociálních službách nebo jejich časté střídání zaměstnavatele, problémy táhnoucí se domovy sociálních služeb napříč regiony. A podle odborářů navíc i přes náročnost práce sester a pečovatelek patří tyto profese k nejhůře finančně ohodnoceným. Odbory proto chystají jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí. Současná situace je podle nich dlouhodobě neudržitelná.

ČT 1 – Události v regionech jihozápadní Čechy
——————–

Věra Zaoralová je klientkou Městského ústavu sociálních služeb v Plzni zhruba rok, těžký úraz ji vzal možnost zůstat bydlet doma sama.

Věra ZAORALOVÁ,
——————–
Máme velice hezké vztahy se sestřičkou, protože já jsem takový jako velký pacient. A sestřička mi už tolik ordinací zajistila.

Marcela DURASOVÁ, redaktorka
——————–
Zdeňka Fryčová se klientům denně věnuje, povídá si s nimi, řeší jejich problémy. Pracovat se seniory chtěla už od dětství.

Zdeňka FRYČOVÁ, vedoucí útvaru sociální služby
——————–
Určitě to mám jako poslání a toto poslání miluju.

Markéta BERENREITROVÁ, ředitelka Domova poklidného stáří Vejprnice
——————–
Práce je to určitě náročná. Já všechny pracovníky v sociálních službách té přímé péče jako obdivuju.

Marcela DURASOVÁ, redaktorka
——————–
Jenže pracovníků v sociálních službách je málo.

František ŠAMPALÍK, ředitel, Městský ústav sociálních služeb města Plzně
——————–
Velký problém je nedostatek zaměstnanců průřezem všemi obory, a to zejména z důvodu, že Plzeňský kraj je velice konkurenceschopný na trhu práce.

Marcela DURASOVÁ, redaktorka
——————–
Zaměstnanci v sociálních službách patří podle odborů k nejhůře odměňovaným profesím v celé České republice, chybějí sestry i pečovatelky.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče
——————–
Je potřeba zabývat se těmi pracovními podmínkami, zabývat se odměňováním.

Helena KURCOVÁ, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče
——————–
V současné době suplujeme chirurgii, internu, psychiatrii a práce je velice těžká a náročná. Ti zaměstnanci jsou potom přetěžování.

Marcela DURASOVÁ, redaktorka
——————–
Celkem teď v Česku chybí podle odborů 3 000 až 5 000 sester. K tomu je nutné připočíst dalších zhruba 11 000 zdravotníků starších 60 let, kteří brzy půjdou do důchodu. Problémy pracovníků v sociálních službách budou odbory řešit s ministrem práce a sociálních věcí 25. října.

Česká televize, Plzeň.

Domov důchodců U Biřičky v Hradci Králové přijme pečovatelky a pečovatele do nepřetržitého provozu nebo denních či ranních směn. Nabízíme dobré platové podmínky a stabilní prostředí poskytovatele sociálních služeb. Více informací na www.ddhk.cz.

ČRo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.