Na důchod čekal 12 měsíců  

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Česká správa sociálního zabezpečení eviduje aktuálně více než 27 000 nevyřízených žádostí o důchod. Jednou z nich je i žádost pana Čapláka. Jeho příběh už z našich zpráv znáte. Před třemi měsíci mu po roce čekání začala Správa sociálního zabezpečení vyplácet alespoň prozatímní výši důchodu.

2rima – Hlavní zprávy
——————–
Lednička už nezeje prázdnotou a starosti, jestli budou mít co jíst, už jsou naštěstí pryč. Jak se tedy Peterovi a jeho rodině dnes daří?

Peter Čaplák, žadatel o předčasný důchod, Ostrava
——————–
Vcelku dobře, akorát že jsem ještě naštvaný na to, že mi nedodělali vlastně výpočty ze Slovenska, to už mělo být před měsícem v pořádku a zatím nic. Takže zkusil jsem se dovolat. Zatím nic.

, redaktorka
——————–
Peter Čaplák i na prozatímní důchod čekal více než 12 měsíců. Aby vůbec s ženou a postiženým synem vyšli, půjčoval si během celého roku peníze od kamaráda.

Peter Čaplák, žadatel o předčasný důchod, Ostrava
——————–
Musím vrátit ty peníze. Kamarád už je dost nervózní, no a potřebuje prachy. Pro mě je to takové dost špatné.

Hana Čapláková, manželka Petera Čapláka
——————–
Není možné, aby prostě nechali lidi takovou dobu bez peněz. Těch lidí je samozřejmě víc, je to prostě tragédie, no, tak mělo by se s tím něco dělat.

,redaktorka
——————–
Osobně Peter Čaplák na sociálce v Ostravě nic nevyřeší. Případ už totiž několik měsíců zpět převzala centrála v Praze. Úřad jsme tedy za něj kontaktovali my.

redaktorka; citace: Tereza Koukolová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení
——————–
Dobu pojištění potvrzenou slovenskou stranou jsme již obdrželi, díky čemuž byl starobní důchod již definitivně přiznán.

Adriana Kubisová, redaktorka
——————–
V nejbližších dnech pan Čaplák obdrží doplatek starobního důchodu zpětně od požadovaného data přiznání důchodu. Dojde k zařízení výplaty důchodu v konečné výši a obdrží rozhodnutí.

Peter Čaplák, žadatel o předčasný důchod, Ostrava
——————–
Konečně.

Hana Čapláková, manželka Petera Čapláka
——————–
Zaplatíme dluhy, no a zbytek si schováme a poplatíme jako tak jako vždycky to, co se dá, no. Že nebýt televize Prima, tak ty peníze asi neuvidíme.

redaktorka
——————–
Peter Čaplák teď doufá, že mu důchod za celý rok zpětně přijde do konce roku, aby si mohl s rodinou užít Vánoce bez starostí. Lidí jako Peter Čaplák, kteří na výměr svého starobního důchodu čekají déle než tři měsíce, je v Česku aktuálně 803. Pokud i vy patříte mezi ně, ozvěte se nám na náš e-mail zpravy@iprima.cz.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.