Boj o manželství pro všechny  

parlament sněmovna poslanci

Prima, Radiožurnál, ČRo

Poslanci poslali do závěrečného čtení manželství pro páry stejného pohlaví původní návrh na úplné zrovnoprávnění lidí s menšinovou sexuální orientací zřejmě neprojde. Mezi pozměňovacími návrhy je i možnost, že by páry uzavíraly partnerství se všemi právy manželů, říká poslankyně stan Michaela Šebelová.
——————–
Víme bohužel nyní, že manželství jako takové pro všechny páry nemá aktuálně šanci sněmovnou projít. Z toho důvodu bychom si dokázali, byť to pořád bude diskriminace a není to úplně ideální, si umyme představit, podpořit tento pozměňovací návrh, ale chci také dodat, že to je jediný možný ústupek. Nechceme přistupovat na žádné krácení práv a vůbec ne na kkrácen rodičovských práv.

moderátor
——————–
Proti manželství. Po páry stejného pohlaví jsou hlavně lidovci a SPD, ODS a hnutí ANO jsou rozdělené, pro úplné narovnání práv jsou zbylé koaliční kluby, tedy starostové, TOP 09 a Piráti.


A rýsuje se i kompromisní návrh, podle kterého by stejnopohlavní páry nevstupovaly do manželství, ale do partnerství, ovšem se stejnými právy a povinnostmi, jako mají manželé.

Manželství pro všechny možná nakonec nebude manželstvím. Takový kompromis se rýsuje v rozdělené Poslanecké sněmovně.

Olga Richterová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/
——————–
Jako jakýsi mezikrok, jako jakýsi první krok k tomu plnohodnotnému manželství může být úprava s názvem partnerství, ale šťastní z toho opravdu nejsme.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
——————–
Byli bychom nejraději, kdyby prošel zákon tak, jak jsme jej předložili, to znamená i vedle srovnání těch práv, abychom svazku stejnopohlavních párů také říkali manželství.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
My říkáme manželství pro všechny nikoliv, manželství jako svazek muže a ženy a /nesrozumitelné/ zaregistrovaných partnerů pojďme upravit.

Zbyněk Zykmund, redaktor
——————–
Pozměňovací návrhy, které dnes poslanci v rámci druhého čtení předložili, se liší právy, které by stejnopohlavní páry dostaly. Jako jsou třeba práva k dětem. Hlasitými odpůrci manželství pro všechny tady ve Sněmovně jsou lidovci a také poslanci SPD. Naopak pro návrh chtějí hlasovat zákonodárci Pirátů a také Starostů a nezávislých. Ostatní strany jsou více či méně rozpolcené.

Klára Dostálová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /nestr. za ANO/
——————–
Každý samozřejmě hlasuje sám za sebe, protože to je velmi složité téma a každý na to nahlíží trošičku jinak.

Michaela Šebelová, místopředsedkyně hnutí /STAN/
——————–
Myslíme si, že se manželství může jmenovat i svazek muže a muže nebo ženy a ženy, protože žijeme ve 21. století a nechceme dělit lidi na různé kategorie.
redaktor
——————–
Kdy by mohlo dojít na závěrečné hlasování, zatím není jasné.

Manželství pro páry stejného pohlaví je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. Narovnání všech práv menšin ale zřejmě nakonec dolní komora neschválí.

Olga Richterová, místopředsedkyně sněmovny /Piráti/
——————–
Letos je to 10 let, co se oběsil Filip Havlíček. Filipovi bylo necelých 15. A proč se zabil? Kvůli nenávisti.

redaktor
——————–
Poslankyně Pirátů Olga Richterová v úvodu jednání připomněla příběh, který podle ní ukazuje na nebezpečí nenávistných výroků na adresu menšin. Možnost uzavřít manželství by podle ní jejich postavení pomohlo. Shoda na tom ale není.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Pro dobře fungující společnost je důležitou prioritou fungující rodina, která je opřená o manželství, které je svazkem muže a ženy.

redaktor
——————–
Říká předseda Martin KDU-ČSL Marian Jurečka. Třeba právě lidovci chtějí zabránit tomu, aby se svazku říkalo manželství, a odmítají i společné adopce pro páry stejného pohlaví. Část předkladatelů novely je ochotná slevit jen z názvu. Jestli tedy vůbec některý z návrhů Sněmovnou projde, zatím není jasné.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.