Byty pro mentálně postižené  

 ČT 1


Nové byty pro lidi s lehkým mentálním znevýhodněním postavila charita v opavské městské části Vlaštovičky. Dům uprostřed obce jim umožní žít samostatně. S vařením, praním nebo třeba uklízením jim budou denně pomáhat sociální pracovníci.

Dům vystavěla opavská charita na pozemku uprostřed obce, který ji v závěti odkázali bezdětní manželé.

Jan HANUŠ, ředitel Charity Opava
——————–
Vzhledem k tomu, že jsme v zástavbě rodinné a že vlastně je to přirozené bydlet někde, kde bydlí ostatní lidi, tak ta volba byla velice rychlá a řekli jsme si, že uděláme chráněné bydlení.

redaktorka
——————–
Každý ze čtyř bytů v přízemním bezbariérovém domě má vlastní vstup. Rozloha více než 40 m2 nabízí komfortní bydlení jedné nebo i dvěma osobám.

Pavlína KRÁLOVÁ, manažerka projektu, Charita Opava
——————–
Chtěli jsme malé samostatné bezbariérové byty s kuchyňskou linkou, ložnicí a vlastní terasou.

redaktorka
——————–
Bydlet tady budou dospělí lidé s lehkým mentálním postižením. S podporou asistenta tady budou moci žít samostatný život.

Zuzana JANKŮ, vedoucí chráněného bydlení
——————–
Bude klientům pomáhat udržovat domácnost v čistotě, pomůže s osobní hygienou, pomůže s nákupy, pomůže s vařením.

redaktorka
——————–
Peníze na stavbu za 16,5 milionu korun získal investor charita Opava z evropských fondů a pak také z Tříkrálové sbírky. Většina handicapovaných v Moravskoslezském kraji žije mimo ústavy, v samostatných bytech.

Jiří Navrátil, poslanec /KDU-ČSL/
——————–
Je to více jak 1000 klientů, kteří už dneska žijou v podstatě v chráněných bydlení na území Moravskoslezského kraje. Víme, že s podporou ti lidé zvládají normální život v běžné společnosti a my jim to chceme umožnit.

redaktorka
——————–
Stavba začala vloni v březnu, dokončená byla před Vánocemi a teď už čeká na své první obyvatele, kteří se sem nastěhují příští měsíc.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.