Na dotazy pacientů odpovídala zubařka  

ilustrační foto: Studio CI Art / Photl

ČRo

Hostem poradny byla zubařka Jitka Kovářová a hovořila o váčcích a kořenových kanálcích, což je prostor uvnitř kořenu zubu, nazývá se kořenovým kanálkem, je dlouhý od 14 do 31 mm, a dokonce v jednom zubu jich můžete mít pět, výjimečně dokonce i šest. A je to takový tichý patron, moc o něm nevíme až do té doby, dokud se nezanítí a nezačne se ozývat. Tak váčky a kořenové kanálky probereme dnes s paní zubařkou Jitkou Kovářovou. Čištění kořenových kanálků patří k velmi bolestivým ošetřením. Můžeme tomuto problému nějakým způsobem předejít?

Jitka Kovářová,
——————–
Tak určitě můžeme předejít tomuto problému tím, že se o své zuby pečlivě staráme, ale já bych ještě reagovala na to, že to vždycky nemusí být jako nějaké dramatické ošetření, že dneska v době, kdy máme anestetika, tak už to právě nemusí být takové dramatické.

mluvčí 4,
——————–
Ale vždycky já to znám za své rodiny, když se řekne váčky nebo někdo měl zanícený váček, tak to bylo drama,

Jitka Kovářová
tak to potom jako už jsou takové terminální stavy, kdy už vlastně ta infekce pronikne skrz ten zub, přes ten kořenový kanálek až vlastně do kosti a potom to hodně tlačí vlastně na té kosti, protože ta kost je pevná, tam vzniká velký tlak a lidi tomu potom říkají zánět okostice, tak to už potom je takové zásadnější. To máte pravdu, že to není úplně to, co by si člověk přál.

mluvčí 4,
——————–
Může třeba člověk přijít i o zub, když se ten kanálek opravdu tak nešťastně zanítí, že prostě může vlastně přijít ten člověk i o ten zub, díky tomu.

mluvčí 5,
——————–
Může samozřejmě může, když je to potom ten stav nějaký rozjetý, třeba to i člověk si to zanedbá, vlastně trvá to delší dobu, ty bakterie proniknou vlastně do celého toho zubu, vlastně do toho dentinu, do toho jádra toho zubu, tak potom už nepomůže ani lékařské ošetření a už potom musí se zub extrahovat.

mluvčí 4,
——————–
Vy jste říkala, že tam je důležité tomu předcházet nějakou tedy dobrou zubní hygienou, to znamená, když si budu odmalinka pravidelně čistit zuby, dejme tomu, třikrát denně, tak mě zanícení váčku nepotká.

mluvčí 5,
——————–
Tak samozřejmě není to tak úplně stoprocentní, ale eliminuju to riziko, že něco takovýho ve svém životě zažiju, takže když se starám, vlastně naučím se starat už od toho mládí, to je takové to, jak se říká, co se v mládí naučíš to ve stáří jako když najdeš. Potom se to riziko eliminuje.

mluvčí 4,
——————–
Stačí k tomu jenom to pouhé čištění zubů. Anebo byste k tomu ještě přidala nějaké vedlejší čistící.

mluvčí 5,
——————–
Nějaké vychytávky většinou zná dentální hygienistka, co vždycky doporučuju, právě tu návštěvu dentální hygienistky, která naučí lidi čistit ty zuby a já vždycky říkám čistit, to není úplně to pravý slovo, protože všichni si myslíme, že ty zuby si čistit umíme, ale opak je pravdou, nám jde o to, abysme dokázali odstranit právě ten povlak, ve kterém jsou bakterie, které můžou způsobit ten kaz a následně i ten zánět tady těch zubních tkání uvnitř těch kanálků a zubní dřeň v podstatě.

mluvčí 4,
——————–
Jak často by člověk měl tu dentální hygienistku navštěvovat, tak.

mluvčí 5,
——————–
Minimálně, pokud je všechno v pořádku, tak jednou za půl roku.

mluvčí 4,
——————–
Jednou za půl roku, takže poměrně dost často, já jsem tak čekala, že třeba řeknete jednou za čtyři roky, ale jednou za půl roku.

mluvčí 5,
——————–
Tam jde o to, že v té dutině ústní se ten stav mění. Ono to vypadá, ty tkáně, že jsou takové pevné, ty zuby tvrdé, že se tam nic moc jakoby neděje, ale ono se tam děje celkem hodně, už jenom vlastně ten stav v té dutině ústní se mění v podstatě každým rokem, už jenom proto, že jsme o rok starší, takže tam je vždycky potřeba

mluvčí 4,
——————–
To znamená, že dentální hygiena se netýká jenom mladých lidí, ale může tam člověk přijít i v tom starším věku.

mluvčí 5,
——————–
Určitě, určitě kdykoliv, když člověk zachová zub, si právě zachová to zdraví. A nechce právě dojít k bolesttivým symptomům, jako jsou záněty zubní.

mluvčí 4,
——————–
nám můžete své otázky posílat na adresu apetyt@rozhlas.cz. Dobrý den, my vás moc zdravíme, Tak co to vás tak trápí? Povídejte.

mluvčí 6,
——————–
No, já jsem. Je to tak víc jak tři roky, mě vám tady doktor udělal, udělal korunku a mě to rok a pořád bolelo, mě to, sundal, zasedal a nevěděl si rady, tak mi doporučil, ať si najdu jiného lékaře, tak jsem si našla a on zjistil, že mě to živě zahnívá přes rok a musel mi opalovat několikrát laserem dásna, udělal mi novou korunku, můžu říct, že mě dostal z toho nejhoršího, ale mám pořád problémy, že se mě to zase začíná objevovat, taková nepříjemná bolest, když si pícháte pod dáseň a on mě to vždycky musí opalovat, jestli se to dá pořád dělat, protože já už jsem mu říkala, ať mě to strhne a trhá ten zbytek zubu a dá mě tam prostě náhradní protézu a on nechce, že to mám v pořádku, že mám kanálky vyčištěný všechno, jenom teda prostě ta dáseň je potřeba, až úplně bude ten, co tam bylo pryč, vypálený, tak se ptám, jestli to takhle může dělat, protože občas mi mám v pohodě a teď třeba mluvím s váma a cítím to, jo, že to je taková nepříjemná, zvláštní bolest.

mluvčí 4,
——————–
Tak děkujeme za otázku.

mluvčí 5,
——————–
Tak se samozřejmě, když se zhotoví Korunka, tak ta Korunka by měla být přesná, to znamená, neměl by se vlastně kolem té korunky a toho zubu dostávat žádné bakterie, takže říkáte, že máte novou korunku, takže to by mělo být v pořádku. A teď jde vlastně o ty dásně, tady si úplně nejsem jistá, musela bych vidět vaše rentgeny, ale řekla bych, že to může být z vaší strany úplně ne dobře vybraným mezizubním kartáčkem, který nedosáhne na dno parodontální kapsy, která tam s největší pravděpodobností je. Takže já bych šla tady tímhle směrem a pokud pan doktor samozřejmě používá laser, tak je to výborná, výborná záležitost, ale mělo by se to do určité doby už zlepšit. Že byste měla být úplně vlastně bez bolesti.

mluvčí 7,
——————–
Dobrý den, moc zdravím, paní doktorko, včera jsem chyběla nechat vytrhnout zub.A zkrátka paní doktorka byla moc šikovná. Jenže že si to mám chladit, tak jsem si to celej den, včera i dneska a vevnitř mám trošičku jako oteklý, ne, venku to není vidět a otekliná, ale cítím to vevnitř, že to mám takový zatvrdl. U té Brady je to trojka dole, byla to dole trojka.

mluvčí 5,
——————–
Tak určitě ještě počkejte, jestli to bylo včera, tak je to samozřejmě včera, tak je to ten pooperační stav, to znamená stav po té extrakci, tak tady vám doporučuju zpomalit, hlavně, aby se vám tam nic nedostalo do té rány a čekat, ono by se to každým dnem mělo.

mluvčí 7,
——————–
Ale trochu, paní doktorka už trochu můžu, ne.

mluvčí 5,
——————–
Trošku můžete, ale musíte si dávat pozor na to, aby se vám tam do té rány nic nedostalo. To znamená, na druhé straně úst….

mluvčí 7,
——————–
Opravdu každou hodinu dvakrát.

mluvčí 5,
——————–
Stačí třikrát denně, po 20 minutách.

mluvčí 7,
——————–
Tak to já jsem viděla po půlhodině.

mluvčí 5,
——————–
Desetkrát, abyste se nám nenachladila, jo?

mluvčí 7,
——————–
Já jsem si právě myslella, když to bude víckrát, že to bude lepší.

mluvčí 5,
——————–
Stačí opravdu takhle první tři dny potom už to nemá ten efekt.

mluvčí 7,
——————–
Moc vám děkuji. A paní doktorka v Bohnicích byla mladá a strašně šikovná.

mluvčí 4,
——————–
vrátit k těm zaníceným váčkům a kořenovým kanálkům, jak vypadá vlastně, nebo jak vůbec probíhá to ošetření toho váčku, který se nám zanítí. Vy jste říkala, že dneska už to není nic dramatického, tak, jak si to máme představit? Pokud se dostanu k vám na zubařské křeslo se zaníceným báčkem, tak co mě tam čeká?

mluvčí 5,
——————–
Tak čeká vás hlavně jako takové uklidnění. Vždycky předtím. To je strašně, strašně důležitý, taková prevence psychologická, dá se říct, potom samozřejmě aplikace anestezie, ty anestezie dneska máme opravdu velmi dobré, já tomu říkám vždycky, že uspíme ten jeden Zoubek, to znamená, že ta anestezie jde vlastně k tomu zubu, dáváme tam takové malé množství toho anestetika. Velmi dobře to působí. Potom vám nasadíme kofrdam, já zase říkám, to je taková blána latexová, která má vlastně uprostřed dírku, my to vlastně navlečeme na ten zub v té situaci a zase říkám, že já si ten zub na chvilku vypůjčím, ale čestně vrátím, takže já ho krásně vidím a v podstatě jsme odizolovaní, dá se říct, pacient vlastně od těch všech různých dezinfekčních látek, který my vlastně dezinfikujeme, ten vnitřek toho kořene a my zase jsme odizolovaní od slin a tak dál, takže je to takové příjemné pro pacienta, že si nemusí vyplachovat a prostě říkají lidi, že to je opravdu komfortní, no, a potom se samozřejmě udělá taková dírka do toho zubu, v podstatě do toho středu a dostaneme se k té zubní dřeni, která, když je zanícená, tak ji vyčistíme. Na to máme zase čím dál tím sofistikovanější metody čištění právě tady těch kořenových kanálků strojově, což zase zefektivní ten výkon, postupně vyplachujeme a většinou je to v jedné nebo ve dvou návštěvách, kdy potom se ten zub definitivně uzavírá.

mluvčí 4,
——————–
Určitě pouštíte nějakou hezkou hudbu, takže to zní jako taková indická návštěva.

mluvčí 5,
——————–
Pokud zabere dobře anestezie. V podstatě vnímáme toho člověka, prostě je tam nějaká spolupráce, tak většinou to opravdu probíhá velmi slušně, my nemůžeme slíbit v té stomatologii, že to bude něco jako Top příjemného a lidi by tam za náma chodili každý den.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Už jsou tak obrovské, že, ale i ty možnosti.

mluvčí 5,
——————–
Jsou opravdu velké, takže v dnešní době to opravdu není žádná tragédie.

mluvčí 8,
——————–
Dobrý den, tady Božena, dobrý den. Dobrý den, děkuji vám za ten pořad. A já bych se chtěl tak chtěla spíš zkonzultovat. Používám zubní kartáčky všeho a všeho druhu, i ty mezizubní několika velikostí. To jsem dostala, myslím si, že mě dali zuby dobře dohromady, ale prodělala jsem před třema rokama chemoterapii a teď teda mě sypo zuby, ten zbytek, mám tam ty nové plomby, všechno, jo, ale pod tím prostě se mě to sype, najednou se mě předevčírem, úplně mě zůstala stolička, dokonce pětka misi nebo Šárka dokonce prostě v jídle a chodím teda k zubaři, no, tak postupně to spraví. Je možný, že to tak může udělat ta chemoterapie, anebo protože mlsám, ale čistím ty zuby.

mluvčí 5,
——————–
Samozřejmě vždycky ty zoubky jsou poplatné právě tomu celkovému zdravotnímu stavu, takže je možné, že jak říkáte, že se začínají sypat. Důležité je právě ta hygiena, řekla bych, ale správná hygiena, tak, jak jsem říkala, opravdu si odstranit ten povlak, tohle je dobré ve spolupráci právě s dentální hygienistkou, protože je to taková jako alchymie, není to nic jednoduchého, na co by si člověk mohl přijít sám, takže doporučím tu dentální hygienu na to mlsání. To vy určitě víte, že to není úplně vhodné, protože když se ty faktory sečtou, tak opravdu to těm zubům může výrazně zhoršit ten zdravotní stav.

mluvčí 4,
——————–
otázka, která zajímá posluchač Českého rozhlasu, jestli zákroky platí pojišťovna nebo pacient má nějaký výběr.

mluvčí 5,
——————–
Pacient má na výběr v podstatě takovou jednodušší formu hradí pojišťovna a potom vzhledem k tomu, že technické vymoženosti a ta technika v medicíně neustále se zlepšuje, tak potom můžeme vlastně nabídnout to ošetření, které už ale pojišťovna nehradí, které je daleko sofistikovanější. Víme o těch metodách různě plnění, že potom nám pomůžou ten zub zachovat delší dobu.

mluvčí 4,
——————–
A teď by mě ještě zajímalo, jestli u váčků hraje roli i nějaká dědičnost, nebo jestli to třeba souvisí se špatnou imunitou.

mluvčí 5,
——————–
Tak hraje samozřejmě i ta imunita roli, ale dědičnost tam určitě je ve stomatologii u těch zubů právě s tou dědičností se setkáváme, není to samozřejmě 100 procent, ale spousta lidí má třeba dědičně komplikovanější ten systém té dřeně, těch kořenových kanálků a tam potom třeba se to ošetření je prostě složitější, abysme to dovedli ke zdárnému výsledku.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Byste poradila, jak postupovat, pokud se ty váčky dělají u zubů často a opakovaně.

mluvčí 5,
——————–
Často a opakovaně, tak to už potom ten stav je velmi nepříjemný, tak už je něco zanedbaného, už je to prostě od začátku nějakým způsobem si ty zuby zanedbávám.

mluvčí 4,
——————–
To znamená, že ten člověk musí vlastně počítat s tím, že to takhle bude mít dlouho, že to je vlastně setrvalý stav, když něco zanedbal.

mluvčí 5,
——————–
Když zanedbám v podstatě tu péči o ty zuby, tak ono vlastně to nevznikne jen tak samo o sobě, tak vznikne, jakoby se shora, vznikne nejprve ten kaz a teprve potom to jde do hloubky toho zubu, takže, a to stojí nějaký čas, než to dojde až úplně k tomu kořeni, k tomu hrotu, kde se vlastně vytvoří, vytvoří ten váček, takže celý ten čas můžeme už předtím spotřebovat na to, abysme se o ty zuby pořádně byli schopni postarat.

mluvčí 4,
——————–
volala starší posluchačka, říkala, že má doma čtyřiasedmdesátiletého muže, který má všechny zuby, že vloni mu teprve jeden zub vytrhli, ale jinak ji má naprosto v pořádku, ale že jí se to bohužel netýká, má zuby dost v nepořádku. Tak čím to je? Je to genetiku? Nebo jak si to vysvětlit?

mluvčí 5,
——————–
Tak genetika? Paní, já jsem právě ten dotaz slyšela, paní říkala, že si v podstatě o ty zuby pečuje, stejně jako ten její muž. Pokud jsem dobře slyšela, tak tady hraje roli genetika, otázka je zase, jakým způsobem ta paní se o ty zuby stará, ale v tom to opravdu to není úplně spravedivé, ale když vím, že takhle moje zuby fungujou, tak se o ně potřebuju postarat líp, potřebuju prostě jít do detailu, takže manžel to může trošku…., když jsem na tom takhle, tak tam těch 15 minut být musím.

mluvčí 4,
——————–
Říká Jitka Kovářová, která byla hostem dopoledního vysílání, děkuju moc za setkání s vámi a hodně zdraví nám všem a hlavně zdraví. Chrup nám přeji.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.