Úlevy od byrokratické zátěže  

ČT 1 – Události

Vláda slibuje další úlevy od byrokratické zátěže. Ministr pro legislativu teď zkoumá připomínky k návrhům, které mají třeba zmírnit povinnosti živnostníků. Zjednodušit se má i získávání průkazu pro zdravotně postižené.

Každodenní cesta do práce ředitele organizace nevidomých a slabozrakých. Zdravotně postiženým například radí, jak získat potřebné dokumenty.

Luboš Zajíc, ředitel sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR
——————–
Se na nás rozhodně lidé obracejí jednak, jak si tu průkazku ZTP či ZTPP pořídit, co musejí udělat, aby ji získali, jaké výhody z ní plynou.

redaktorka ČT
——————–
Mezi ně patří třeba nárok na vyhrazené místo k sezení ve veřejných dopravních prostředcích nebo v některých i jízdné zdarma.Většina jeho klientů, ale i on sám průkaz denně využívá, žádat o něj, ale i obnovovat ho zájemci musí na Úřadu práce.

Luboš Zajíc, ředitel sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR
——————–
Pokud je mu rozhodnutím Úřadu práce přiznán ten průkaz, tak ten člověk si musí pořídit fotografii a potom tu fotografii předá Úřadu práce, který tedy kartičku zhotoví.

redaktorka ČT
——————–
Nově má tato povinnost odpadnout.

Michal Šalomoun, ministr pro legislativu /nestr. za Piráty/
——————–
Tyto lidi, který jsou většinou ještě trošku, mají obtížnou mobilitu, tak je nutíme jít fotografovi a pak s tou fotografií ještě na ten úřad, byť u ostatních průkazek si ten úřad už dokáže ty lidi vyfotit.

redaktorka ČT
——————–
Na změně už pracuje Ministerstvo práce a sociálních věcí tak, aby platila od příštího roku.

Iva Merhautová, vrchní ředitelka sekce soc. pojištění a nepojistných dávek
——————–
Budeme navrhovat i druhou možnou variantu, a to znamená elektronickou, připojujeme se k vlastně k eDokladu, když už bude existovat fotografie, tak my tu fotografii použijeme i pro tento průkaz.

redaktorka ČT
——————–
Zmírnění současných podmínek přináší soubor desítek opatření z dílny ministra pro legislativu jde už o třetí antibyrokratický balíček v pořadí. Materiál, který má za cíl snížit administrativní zatížení, vychází z programového prohlášení vlády.

Michal Šalomoun, ministr pro legislativu /nestr. za Piráty/
——————–
Předpokládám, že několik měsíců se budou vypořádávat připomínky a uvidíme, co z toho zůstane, rozhodně to nezůstane takhle celé.

redaktorka ČT
——————–
Luboš Zajíc administrativní úlevu vítá, podle jeho slov ale zdravotně postižení momentálně řeší zásadnější problém, a to výši příspěvku na péči.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.