Některé pohotovosti zaniknou

foto: freedigitalphotos

Teď je v Česku podle krajských úřadů 129 pohotovostí pro dospělé nebo děti. Kromě nemocnic je tato služba často poskytována třeba na poliklinikách nebo v budovách záchranných služeb.

Ministr zdravotnictví plánuje změnu, pohotovosti by podle něj měly být primárně v nemocnicích s urgentními příjmy. Jsou vyznačené červeně. Aktuálně jich je v Česku 97.

Pokud by novela prošla, byly by navíc za provoz lékařské pohotovostní služby zodpovědné nově pojišťovny, a nikoliv kraje, jako je tomu nyní. To by mohlo znamenat, že některé pohotovosti zaniknou.

S obsazováním služeb na pohotovostech je přitom už teď na mnoha místech problém. Praktici je často sloužit nechtějí. Novela, kterou resort chystá, to podle pojišťoven nevyřeší, jen přenese zodpovědnost z krajů na ně. Šéf Sdružení praktických lékařů návrh vítá, lidé pohotovosti mimo nemocnice podle něj stejně využívají málo i kvůli omezenému vybavení ambulancí.

redaktorka ČT
——————–
Už jen příští týden bude fungovat víkendová dětská pohotovost ve Dvoře Králové. Zdravotníci už dál službu poskytovat nechtějí.

Miroslava Jarolímková, zdravotní sestra
——————–
Máme hodně pacientů, snažíme se jim věnovat. Sice patříme ještě mezi ty nejmladší, co je v obvodě, ale v mládí už to taky není, takže je to znát prostě, že si musíme jako odpočinout přes sobotu, neděli.

Nikola Šimková, matka pacienta
——————–
Počítám s tím, že budu jezdit jinam.

redaktor ČT
——————–

Kam?

Nikola Šimková, matka pacienta
——————–
Buď do Trutnova, nebo do Hradce. Není to zas tak daleko.

Eliška Toráková, matka pacientky
——————–
Nedivím se. S dvouma doktorkama to zvládnout nejde a víc doktorek tu není dětskejch. Na druhou stranu prostě, ano, bude to dělat komplikace.

redaktorka ČT
——————–
Od března bude tuto službu pro oblast Dvora Králové zajišťovat nemocnice v Trutnově, ale rodiče mohou s nemocnými dětmi přijet i do nemocnic v Náchodě a Jičíně.

redaktorka ČT
——————–
Spojování urgentních příjmů s lékařskou pohotovostní službou je podle praktických lékařů správný krok a počítají s tím, že k tomu dojde i v dalších regionech.

Petr Šonka, předseda sdružení praktických lékařů ČR
——————–
Přijde pacient s bolestí na hrudi. Na té LPSce dost často není ani EKG, ale i když tam je, tak dneska na základě negativního EKG neumím vyloučit, že se nejedná o akutní koronární postižení a stejně potřebuju udělat nějaké laboratorní a další vyšetření a toho pacienta posílám do nemocnice.

redaktorka ČT
——————–
Lékařská komora se ale obává, že přesun pohotovostí výhradně do nemocnic zatíží záchranáře, protože se pacientům nebude chtít dojíždět. Přitom už teď si lidé často volají sanitku k neakutním potížím. V některých krajích je to každý druhý případ.

dispečerka ZZS
——————–
Točí se vám hlava. Řešil jste to s praktickým lékařem? Vy se nemůžete dopravit do té nemocnice sám? Že by vás tam někdo dovezl? A byl tam nějaký alkohol? To asi neměl pít alkohol, jestli má tyhle potíže.

Marek Slabý, prezident Asociace ZZS ČR, ředitel ZZS Jihočeského kraje
——————–
Potíže ve chvíli, kdy všechny posádky záchranné služby jezdí po kraji. K teplotám, bolestem zad a týden starým obtížím. No, tak se může stát, že pak nebude ta posádka na místě, kde došlo k zástavě oběhu, k těžkému zranění.

redaktorka ČT
——————–
Záchranáři ale zároveň upozorňují na to, že třeba u starších nebo dlouhodobě vážně nemocných lidí může i menší potíž typu nachlazení znamenat ohrožení života. A v takových případech je pak vytočení čísla 155 správný krok.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.