Předčasné penze u náročných profesí  

ilustrační foto: Photoxpress

ČT 1 – Události

Dřívější odchody do penze pro náročné profese, příští týden by o nich mohlo být jasněji. Ve čtvrtek se setkají zástupci ministerstev práce a zdravotnictví se zaměstnavateli a odbory. Vicepremiér Marian Jurečka by chtěl, aby se pak návrh projednal s chystanou důchodovou reformou.

redaktorka ČT
——————–
Hlučné prostředí nebo vysoké teploty. Dva z faktorů, které hrají roli při posuzování náročnosti práce a jejího zařazení do jedné ze čtyř kategorií. Návrh, podle kterého by někteří lidé mohli odcházet do penze dřív bez toho, aby se jim krátily, je už téměř hotový.

Marian Jurečka, ministr práce a soc. věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
My bychom udělali výčet některých rizik, které prostě už v tom zákoně budou, a potom i na základě studií, které se nedaří dopracovat a jednoduše, tak ty by se potom případně mohli ještě další rizika doplňovat v rámci nařízení vlády.

redaktorka ČT
——————–
Teď návrh dokončují lidé z Ministerstva zdravotnictví, zpět na resort práce a sociálních věcí ho chtějí odeslat v příštím týdnu. Jednat o něm budou i zástupci tripartity.

Matyáš Fošum, Ministerstvo zdravotnictví
——————–
U té čtvrté kategorie je prokazatelné poškození zdraví. Lze se tedy velmi jednoduše domnívat, že tím nominantem by právě mohli být minimálně práce, které jsou nositelem té čtvrté kategorie.

redaktorka ČT
——————–
Definovat konkrétní profese resorty nechtějí. Už dříve taky zmiňovaly, že by se opatření mělo týkat těch, u kterých se rizikovost nedá eliminovat ochrannými pomůckami. Zaměstnavatelé takových pracovníků by pak za ně měli hradit vyšší odvody.

Viktor Vojtko, místopředseda poslaneckého klubu /STAN/
——————–
By to mělo být opravdu jasně odvozeno od toho, že je to prostředí, které je náročné zdravotně a opravdu toho člověka poškozuje.

Jan Bauer, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Jsou určité profese, ať už se týká třeba teploty, nebo náročnosti, které do budoucna nebudou schopni tito lidé pracovat třeba po těch 65 lety. Měl by se stát férově domluvit hlavně se zaměstnavateli.

redaktorka ČT
——————–
Podle zástupců sněmovní opozice už taková úprava měla být. Do souvislostí ji dávají se zpřísněním podmínek pro odchod do předčasné penze, navíc si stěžují, že s nimi o chystaném návrhu nikdo nejedná.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Já se domnívám, že ty předčasné důchody měly jít ruku v s ruce právě s těmi náročnými profesemi a s tím, aby bylo úplně jasné, kdo, kdy a za jakých podmínek do toho důchodu může odejít.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Už tady měly být dávno v minulém návrhu, kdy vlastně čtyřnásobně penalizoval za odchod do předčasného důchodu.

redaktorka ČT
——————–
Podle ministra práce je cílem, aby nová pravidla pro lidi v tzv. náročných profesích platila od příštího roku.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.