Pravidla pro integrační sociální podniky  

ilustrační foto: Flickr.com

ČT 1

Jasná pravidla pro firmy, které zaměstnávají lidi se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním. To by měl přinést nový zákon o integračním sociálním podniku, mimo jiné nastaví pro tento typ podnikání finanční podmínky, přímou podporu státu, slevy na pojistném nebo vyšší prioritu při zadávání veřejných zakázek. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který navštívil přerovský Úřad práce, dokument v nejbližších dnech projedná vláda. Platit by mohl od příštího roku.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Bude zabezpečovat to, že tady bude funkční systém, kdy jednak pro lidi, kteří třeba dlouhodobě si nejsou schopni najít práci a spadají do různých zranitelných skupin, třeba lidé věku 55 plus a podobně, nebo lidé, kteří mají zdravotní znevýhodnění nebo jsou lidé třeba, kteří jsou po výkonu testu a podobně. Stavíme to na modelu, kdy bude ten člověk mít nejenom práci, ale právě bude s ním i sociálně pracováno.

moderátorka
——————–
V Česku už funguje asi 240 takových podniků, z toho v Olomouckém kraji přes 30. Nejčastěji jde o kavárny, prádelny nebo údržbu zeleně. Na krajského koordinátora pro sociální podnikání se jen za posledního půl roku obrátily stovky lidí, jak zájemců o práci, tak potenciální zaměstnavatelé.

Stanislav HYRÁK, regionální koordinátor SPoint
——————–
Hlavně ti, kteří mají vyšší stupeň zdravotního znevýhodnění, to znamená, takzvaně ty OZP 3. A tam v dnešní době se tam hodně profilují osoby, které mají poruchy duševního charakteru, to znamená, že mají nějaké psychické problémy, a pak jsou to osoby, které mají takzvaně PAS, poruchu autistického spektra, práce s nima je obtížná. Na druhou stranu jsou tam různé stupně té nemoci a umíme i tyhle ty lidi zaměstnat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.