Bez nohy do Guinnessovky. Po Himálaji chce Motejzík zdolat 220 kilometrů za den

ilustrační foto

O skutečně obdivuhodný výkon se chce pokusit český para lyžař Miroslav Motejzík. Koncem března hodlá ve Švédsku absolvovat nejdelší běžkařský jednodenní závod na světě. Pokud se mu podaří zdolat 220 kilometrů dlouhou štreku, splní podmínky zápisu do slavné Guinnesovy knihy rekordů.

Nordenskiöldsloppet, závod, který píše svoji kroniku už od roku 1884 a jenž za svůj vznik vděčí cestovateli Nordenskiöldovi. Tomu tehdy nikdo nevěřil, že zdolal na jedné ze svých expedic na lyžích 460 kilometrů za 57 hodin, a tak se je rozhodl přesvědčit po svém. Vymyslel závod, kde časový limit na dojetí byl stanoven právě na 24 hodin.

Svou novodobou historii načal před osmi lety a předloni se v něm dočkal velkého úspěchu i nedávno tragicky zesnulý český běžec Jiří Pliska, když doběhl druhý za 11 hodin, 44 minut a 43 sekund.

Nyní se o jeho zdolání pokusí i handicapovaný běžec na lyžích Miroslav Motejzík. „Mám rád výzvy, které dávají smysl a mají sociální přesah, charitativní, motivační nebo inspirující. Jdu příkladem zdravým i handicapovaným lidem, dětem, že nic není nemožné. Ukazuji, že Czech Para Nordic mají svou kvalitu a že i bez nohy se dá žít život bez hranic,“ říká odhodlaně pro web czech-ski.com.

S amputací na himalájský vrchol

Na extrémně náročný závod už se dlouho a velmi poctivě připravuje. Přímo do Skandinávie zamíří koncem tohoto měsíce a následně zde stráví celý březen. Samotný závod je naplánován na 23. března.

Motejzík už má s dálkovými běhy bohatou zkušenost a pochopitelně nechybí ani v jeho přípravě.  „Abych mohl pomýšlet na úspěch, musím se plně věnovat tréninku a závodním kilometrům. Proto jsem zařadil do svého programu švédský Vasaloppet a norský Birkebeinerrennet, kde obhajuji třetí místo v kategorii Disabled,“ říká.

Výzev se Motejzík skutečně nebojí. S podkolení amputací absolvoval terénní triatlon v Prachaticích, a dokonce dokázal zdolat vrchol himálajské hory Mera Peak, který se tyčí do výšky téměř šesti a půl kilometru.

Martin Slabý

Deník.cz

https://www.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.