Jak ulevit rukám při práci na počítači?  

ilustrační foto: Flickr.com

ČRo Dvojka – Káva o čtvrté

Jak ulevit rukám při práci na počítači? To je téma, které se probíralo v Kávě o čtvrté na dvojce s Ivou Bílkovou, hlavní fyzioterapeutkou Fyziokliniky. Ivo, dobrý den. Už jsem tady naznačila, že to podcenění těch příznaků může třeba vést až k syndromu karpálního tunelu, který už se řeší často asi.

Iva Bílková
——————–
Chirurgicky. Ano, lidé většinou vědí o operačním řešení a nás fyzioterapeuty úplně opomíjí.

moderátorka
——————–
Tak to dneska neuděláme, naopak, my se budeme snažit vůbec předejít tomu syndromu a samozřejmě také si vybavit třeba pracovnu různými pomůckami, které nám můžou tu práci zpříjemnit a ulevit našemu zápěstí a taky se naučíme nějaké cviky, jak si protáhnout preventivně.
A jak potom, když už mě to bolí? Tak jak si pomoci?
Vy, Ivo, s tím máte někdy problémy? Nebo respektive ptám se na to, jestli kovařova kobyla chodí bosa. Klidně sedíte u počítače, máte neergonomickou…

Iva Bílková,
——————–
Mám normální klávesnici jako každý jiný občan, já nevím, za 100 korun nebo za co jsou ty klávesnice. Mám úplně obyčejnou nevertikální myš, o který si potom budeme povídat, ale naštěstí to zaklepu, tak ještě nemám žádné problémy se zápěstím, ale jediné, kdy to cítím, je, když jezdím na kole a mám tu váhu na řídítkách, na tom zápěstí, tak tam cítím, že občas si musím tu ruku vyklepat, protože tam je ty prsty brní.

moderátorka
——————–
Teď jste hezky vlastně odvedla řeč, ale pořád se držíme v tom tématu vlastně k činnostem, které nám také mohou ruku a ty karpální tunely zatížit. A teď nemám na mysli psaní na počítači.

Iva Bílková,
——————–
To psaní na počítači je nejčastější, protože prostě dneska mám pocit, že 100 procent populace dneska pracuje na počítači, ale samozřejmě to může mít i třeba kadeřnice, protože stříhají a drží ty nůžky, ne nůžky, ale hřeben v ruce, a vlastně karpální tunely se dějí vždycky, když používáte tzv. flexory prstů, to znamená ty ohýbače prstů, přetěžuju je, mám je hodně zesílené. Můžou to být skladníci, někdo, kdo dělá třeba ve stavebnictví …
Ale jsou to prostě lidi, který pracují vysloveně rukama a vlastně nosí třeba něco těžkého, vysloveně ty ohýbače prstů namáhají až moc.

, moderátorka
——————–
Co se vlastně můžeme představit pod těmi karpálními tunely? Co to je?

Iva Bílková,
——————–
To je moc hezký, tunel je něco, kudy projíždí auto, ale my teda mluvíme o karpálních tunelech, pokud doteďka nikdo neslyšel, co to je karpální tunel nebo kde to je, tak máme zápěstí na předloktí, máme dvě kosti v zápěstí, máme osm prťavých kostiček a ty kostičky jsou poskládané tak, že vytvoří takový most a ten most musí mít nějakou podlahu, aby se z toho stal tunel, tak ta podlaha je vytvořená vazem, který se mi natahuje mezi palcovou stranou a malíkovou stranou, no a mezi těma kostma a tímhle vazem je vytvořen ten tunel a skrz ten tunel mi prochází všechny šlachy, nervy, cévy do ruky.

moderátorka
——————–
Když jste mluvil o tom bicepsu a posilování bicepsů, tak toho mu taky věnuje spousta z nás, někomu ty bicepsy rostou rychle, někomu pomaleji. Tak mě zajímá, jestli třeba karpálního tunelu je na tom každý jinak, že někdo třeba ho může namáhat dlouhou dobu a nic a někdo chvilku a hned má nějaké bolesti.

Iva Bílková,
——————–
Já si myslím, že třeba já jsem příklad toho, že můžu namáhat, protože dělám rukama jako fyzioterapeut, plus píšu na té klávesnici, tak ještě nějaké ty zápisy nebo pracuju ještě v kanceláři jako vedoucí a nebolí mě to, zaklepu to, nebolí mě to, ale obecně se říká, že k tomu inklinují víc ženy, protože prostě máme slabší svaly, slabší šachy, a když musíme vyvíjet tu vyšší fyzickou aktivitu, tak prostě k tomu inklinujeme, na druhou stranu bych já osobně řekla, že by měli inklinovat spíš muži, protože mají všecko větší, ty šlachy, svaly, zároveň mají míň vody, protože prostě my máme jako ženy estrogen, takže oni mají tím testosterem méně vody, takže méně elasticity. Takže jsem si myslela vždycky, jako že by k tomu měli inklinovat muži, nehledě na to, že mají těžší práci, že oni jsou ti skladníci, nevím, jestli vůbec existuje skladnice, dobře, skladnice, tak ty ženy jako nepracují v tom těžkém, v uvozovkách, průmyslu nebo odvětví.

moderátorka
——————–
Ale z těch statistik skutečně vyplývá, že jsou nejvíce zatížené ženy tímto problémem, jak ulevit rukám při práci nejenom na počítači. Tedy na počítači, tak opatrně s tou myší poradíme ještě jaksi ulevit, a ptám se tedy, jestli, když pracujeme na mobilním telefonu, jestli to je pro naše karpální tunely a naše zápěstí přívětivější?

Iva Bílková,
——————–
myslíte si, že ta šlacha prochází někudy, jinudy než tím karpálním tunelem? Asi ne. No jistě.Takže i když budete hodně psát esemesky nebo psát prostě na mobilu, tak se tím zase přetěžujete. Šlachy, ohýbače, palce.

, moderátorka
——————–
Pak je tady ještě rozdíl asi mezi tím, jestli používám tzv. touchpad, nebo že se dotýkám prstem obrazovky, počítače nebo notebooku nebo touchpadu přímo, ovládám tím tedy kurzor, anebo pracuju právě s myší?

Iva Bílková,
——————–
Je to těžký, ten touchpad, tam máte neustále ty prsty ohnuté, pane Niko, pokrčené, abysme si rozuměli úplně dobře, takže nemám šanci u toho touchpadu ten prst natáhnout, jako můžu samozřejmě si ho protáhnout, ale není to cílem při tom psaní natahovat prsty, takže ten prst je pořád nebo ty prsty jsou pořád ohnuté, takže si pořád zkracujou ty šlachy, které jdou od těch prstů, od těch konečků prstů až po ten loket skrz ten karpální tunel. Ta myš je na tom ale hodně podobně, taky tam mám pořád ruku položenou, pokrčenou, takže asi v tom moc nevidím rozdíl.

moderátorka
——————–
U nějaké činnosti jde ty ruce prohodit občas, abychom nezatěžovali pořád třeba pravou ruku. V tomhle případě já si to nedovedu představit, že bych něco levou rukou.

Iva Bílková,
——————–
Levou rukou, ale znám lidi, kterým nevadí myš prohodit a opravdu mají dvě myši a mají na na levou, na pravou ruku a prostě prohazují.

moderátorka
——————–
Takže když to někdo zvládne, tak je to jedno z řešení.

Iva Bílková,
——————–
Já si myslím, že přeučení leváci jsou vlastně tak jako obojruční, schopní, ale není těch lidí moc jako v ordinaci. Už jsem je taky měla, že jsem jim řekla, jo, a máte myš prostě jako schopnost ani, jo, klidně. Dám si to. Na druhou stranu, nevadí mi to.

moderátorka
——————–
tak obecně, jaká jsou zpravidla zdravého psaní na počítači, jak máme sedět během úhlu? Třeba máme mít předloktí, když pracujeme a zápěstí.

Iva Bílková,
——————–
musíme to brát tak, že to zápěstí a loket není jenom věc zápěstí a Lokte, ale to správné nastavení svalové, ty tahy těch svalů jsou vlastně už od, dejme tomu, toho bicepsu, tricepsu, tricepsy, ten trojhlavý vzadu na pažní kosti, vlastně postavení ramene, lopatky, když začnu úplně od základu, sedím na pánvi, na sedacích hrbolech, ne na kostrči, ale na těch sedacích hrbolech nakloním pánev trošku dopředu, abych jako vystrčila ocásek, jsem pejsek, vystrčím si ocásek dozadu, lehounce se prohnu bederní páteři, když se lehce prohnu, automaticky se mi dobře napřímí. My říkáme napřímení, ne narovnání, ale napřímení té hrudní páteři, když mám dobře napřímenou hrudní páteř, líp rovnic nebo přesněji my sedí žebra na dobře postavených žebrech, může dobře padnout Lopatka, no a Lopatka už je vlastně jamka pro pažní kost, takže díky tomu mám dobře postavenou pažní kost, říkáme tomu centrace kloubu, kdy my sedí přesně uprostřed, není naklopená víc dopředu, tomu říkáme potom protrakce, když jsem jako vyhrbená a ty ramena mi jdou dopředu, tak to je protrakce, takže naopak, když sedím krásně rovně, automaticky se mi lehce vytočí ta pažní kost zevně, tudíž nemám přetěžované ty prsní svaly, ale vlastně koordinace vpředu, vzadu těch svalů je správná, no a když mám dobře kolem tu, kolem těch ramen tu koordinaci těch svalů, tak mám potom dobře i postavenou pažní kost, no a jsme potom dobře postavení i na té, tomu říkáme distální část, na té, na tom předloktí a na tom zápěstí a ty svaly vepředu nebo na té dlaňové straně a na té hřbetní straně ruky. Mají také tzv. koaktivaci – táhnou z obou stran stejně nebo rovnoměrně.

moderátorka
——————–
No, teď máte tu dlaň, ale vertikálně to budeme za chvilku řešit spolu ve spojitosti s tou myší, s tou vytuněnou myší.

Iva Bílková,
——————–
Teď, jak jsem popisovala posluchačům, tak vlastně jsem si to popsala a postavila jsem si tu ruku automaticky na malíčkovou stranu a palec je vzpřímený směrem ke stropu.

moderátorka
——————–
Což je přirozené asi pro tu ruku, když se dobře posadíme, všechno poskládáme tak, jak má být, tak tu ruku máme takhle, ale myší píšeme v naprosté většině tím, že máme dlaň přesně točenou směrem dolů.

Iva Bílková,
——————–
máme kupodivu, kdo to neví, máme v předloktí dvě kosti. Tak tyhle ty dvě kosti mi, mi jdou paralelně, jdou rovnoběžně vůči sobě, zatímco, když nechám loket postavený, tak, jak ho mám položený na stole a přetočím tu dlaň směrem k zemi nebo ke stolu, tak se mi ty dvě kosti vůči sobě přetočí. Ta jedna, ta horní, jedna se jmenuje loketní, to je ta dole na tom Lokti a ta horní se jmenuje vřetenní a jestli si vzpomínáte, vřetýnko je něco, co se na kolovrátku neustále přetáčí, tak vlastně ta vřetení kost se přetáčí kolem té loketní, proto se tak jmenuje. No, a když si přetočím tu horní, tak si samozřejmě utlačím i ty svaly, které mi v tom předloktí probíhají a neutlačuju jenom svaly a zase, opět i ty cévy a ten nerv nebo nervy .

moderátorka
——————–
Eva z mostu se ptá, jestli může mít bolesti z častého háčkování či pletení. Je to zhruba 6–8 hodin práce týdně.

Iva Bílková,
——————–
Evičko, zauvažujme, pokud jsem na začátku řekla, že vzniká u každého člověka, který používá ohýbače prstů, tak dozajista, protože předpokládám, že ty háčky a jehlice nedržíte s nataženými prsty.

mluvčí 2,
——————–
To by asi mi nešlo.


——–Iva Bílková————
Takže ano, můžete to mít určitě z toho, ale pozor, tady to nemusí být jenom karpální tunel. Ono, jak čučíte s prominutím do toho pletení, tak máte hlavu ohnutou směrem dolů, takže to brnění úplně s klidem může být od krční páteře, takže nemusí to být věc jenom karpálních tunelů nebo přetížení těch flexorů, těch ohýbačů prstů, ale může to být i krku.

moderátorka
——————–
Takže ty bolesti někdy, které máme, můžou být takové nespecifické, respektive, když si řekněme, bolí mě tady zápěstím, mám brnění v prstech, to mám karpální tunel určitě. A nemusí to tak být.

Iva Bílková,
——————–
Pokud mě brní prsty, tak to není rovnítko karpální tunel, opravdu to může být od krční páteře, protože v krční páteři mám nějaké meziobratlové plotýnky, meziobratlové nebo, pardon, obratli obratle, když mám zúžený prostor, protože už jsem starší osoba nebo málo piju, takže ta meziobratlová plotýnka není taková, v uvozovkách, nacucaná, široká, ale prostě to všechno sesednuté k sobě, pokud tam mám třeba i nějaké výrůstky, což po pětatřicátém roce tam má prý výrůstky úplně každý. Na magnetické rezonci takhle vychází opravdu velmi často nějaké krční páteře, tak říká se tam degenerativní postižení už, ale vlastně, jak je hlava těžká, teď všichni ji máme předsunuto už od dětství, od té školy, kdy sedíme v lavicích, tak tam vznikají právě ty maličkaté výrůstky, které nám můžou tlačit na nervy, a pokud si k tomu ještě tu hlavu předsunu nebo třeba spím s polštářem nebo spím s hlavou, naopak jsem na břiše a s hlavou úplně do maxima vytočenou na tváři, jinými slovy, prostě pořád si ty nervy škrtím, ať míchu nebo ty míšní kořeny, tak mně to může způsobovat bolesti, pokud se ty bolesti mění ve smyslu některý den, ano, mám je a některý den ne, nebo ráno je to horší než večer, tak to bývá většinou věc té krční páteře a pokud je to brnění poměrně neustále, i mě to brní, v noci, mám ráno studený ruce nebo mě to v noci budí, že mám ledové ruce a brní mě a pomůže mi rukavice, to je takový jako opravdu singál, komu pomáhají na noc rukavice, tak to většinou bývá ten karpální.

moderátorka
——————–
To znamená teplo, pokud nám pomůže teplo, odbrnění, tak to můžeme přisoudit karpálnímu tunelu. Máme k tomu ještě bolesti? Nebo je to hlavně tedy to brnění, třeba pocit ztuhnutí.

Iva Bílková,
——————–
Může to být pocit tuhosti, ale určitě toto brnění bolest jako taková nebývá, bolesti bývají spíš od té krční páteře a ten karpální tunel ještě, není to jenom brnění, ale když ten nerv mám hodně utlačený, ale platí to i pro tu krční páteř, když je tam tlak na nerv, ať v krční páteři nebo v tom karpálním tunelu silný, tak mi můžou i vypadávat předměty z ruky a v tomhle okamžiku, ať je to potom, možná si povíme další neurologický potíže, tak je to věc pro operatéra a už bych to asi moc dlouho nezachraňovala fyzioterapií, protože tam hrozí k tomu, že dojde k poškození toho nervu trvale.

moderátorka
——————–
Když mám tyhle potíže, tak si asi ze začátku řeknu, že to zkusím nějak sama rozhýbat, říkám to hodně laicky, pokud to nepomůže, tak půjdu na vyšetření, tak ortopedovi nebo.

Iva Bílková,
——————–
Můžete jít k obvoďákovi. Někdo chodí k neurologovi? Asi, myslím si, že tady ty tři, ortoped, neurolog a obvodní lékař, ty jsou asi takový ty první spádový.

moderátorka
——————–
A je to správné uvažování, že to nejdříve zkusit rozhýbat a potom teprve každý.

Iva Bílková,
——————–
To musí sám, i když sepnu kotník, tak nejdřív si to zkusím sama ledovat, když si nepomůžu, tak holt hledám už toho doktora, neběžím s každým, s každou hloupostí k doktorovi.

moderátorka
——————–
A tohle už možná není hloupost, protože nás to i omezuje asi při práci, pokud skutečně jsme odkázáni na tu práci na počítači nebo pracujeme jinak rukama, tak co udělat.

Iva Bílková,
——————–
Při těch příznacích? Určitě. Prohřívat, prohřívat, promasírovávat, někdo má doma Ježka, což znamená ne zvířátko, ale takový ten míček s bodlinkama, tím si to můžete promasírovávat, někdo má molitanový míček nebo i tenisový míček, tak prostě. Jinými slovy promasírovávat, ať tu dlaň, prsty, ale i celé předloktí, někdo má masážní pistoli, tak tím můžu projet jak tu paži, tak i krční páteř. A rozhodně cvičení protáhnout, protože pokud mi ty problémy vznikají díky tomu, že ty ohýbače mám zkrácené nebo si je neustále aktivuji, zkracuji, tak je potřebuju protáhnout, dát jí vlastně úplně jiný stimul. To protahování je důležité dělat každou chvíli, ne, že celý den pracuju, osm hodin jsem na počítači a pak teda možná na pět minut něco protáhnu, to je strašně málo. Vy byste měli v tom pracovním procesu protahovat třeba každé dvě hodiny nebo každou hodinu, když cítíte, že vás to trošku brní, tak okamžitě nechat práci.

moderátorka
——————–
Protáhnout, protáhnout to. Zkrátka dlaň, že takhle napnu nebo jdu do té protipozice.

Iva Bílková,
——————–
Přesně tak, můžu si dát loket na stůl, prsty zvrátí nebo dlaň zvrátím ke stropu a chytnu si druhou rukou prsty, jako kdybych si ty prsty chtěla přitáhnout k loktí, jinými slovy, strašně mi táhne teďko šlachy mezi dlaní a přední stranou předloktí, buď můžu takhle setrvat, pokud mě to úplně strašně táhne, anebo můžu ještě ten loket propnout a pak by mě to mělo táhnout ještě víc. To je jedna varianta, anebo pak druhá varianta, kdy si stoupnu ke stolu, postavím nebo položím si dlaně na stůl a prsty mi budou směřovat ke stehnům, jo, nejdou od těla, ale jdu ke stehnům a snažím se mít kořen dlaně, to znamená skoro to zápěstí položené stále na stole, takže vlastně pořád ohýbám to zápěstí, na druhou stranu protahuju si ty šlachy a můžu se i lehounce zaklánět směrem dozadu, abych si ty šlachy ještě víc protáhla.

mluvčí 4,
——————–
Dobrý den. Tady Kuba Litomyšl. Já bych se chtěl zeptat, já mám pokrývačskou klempířskou firmu.

Iva Bílková,
——————–
Takže. Práce s nářadím, skladívkem každý den paradoxně ty ruce bolej víc v zimě, když tý práce je míň, nebo brněj v noci brnějí ty ruce a otec můj taky dělal celej život a ten teda má ty obě ruce. Už ty karapální tunely má operovaný. Tak bych se chtěl zeptat, jestli se mi dá nějak ulevit?

mluvčí 6,
——————–
Pan doktor, ten mi říkal, že. Míň zatěžovat ruce, no, což je asi hloupost. Při práci.

Tereza Stýblová, moderátorka
——————–
Je to těžko, když vás to živí. Rozumíme, děkujeme. Nemůže to být třeba tou zimou, tak jste o tom hovořil. Něco možný?

Iva Bílková,
——————–
Protože ty svaly, vlastně všechny tkáně, když je dáte do chladu, tak se vlastně mají tendenci stáhnout, takže klidně možné, že v tom chladu je to hoří. Kór, když jsem říkala, že ty lidé a s karpálním tunelem potřebují mít na noc tu rukavici, protože když máte, nehýbete se, nezahříváte se a vlastně máte tu ruku mimo tu peřinu, tak ty lidi se budí právě tím chladem, tam, jak je to všecko utažené v tom karpáním tunelu, tak ani ta céva nedonáší vlastně dostatek krve tím tkáním, které jsou za tím zápěstím směrem do dlaně a do prstu, takže ty lidé potřebují mít rukavice na noc, takže klidně možné, že prostě vás to v zimě trápí víc, protože prostě obecně je ta svalovina, ty šlachy staženější a doporučujete to teplo, jak jste říkal, ulevit, zkuste sauny, zkuste prohřívání, výborný je parafín. Nevím, jestli tušíte, co to je taková, něco jako vosk, ale z jiného trošku materiálu, funguje to podobně, namočíte ty ruce do parafínu nebo existují parafínové zábaly, vysloveně se to kupuje jako parafínový zábal v lékárně, a to si nahřejete, roztečete, ono je to tekutina, vy si to ruku do toho položíte, vytáhnete za chvilku a máte tím parafínem vlastně jakoby ruce obalené jako tu rukavici, pak si to zamotáte do nějakého igelitu, ručníku a necháváte to takhle prohřívat třeba 20 minut, než to vychladává. Mám ráda elektrické dečky, které můžete zasunout do zásuvky, ruku zabalíte do té dečky a ono vás to pořád prohřívá do tý doby, než to elektricky vypnete, takže to mnohem lepší než třeba ty polštářky, které jsou, co se dávají do mikrovlnky, takové ty třešinky, pohanky, protože prostě ten polštářek vychladává průběžně, zatímco ta elektrická dečka vlastně hřeje třeba čtyři hodiny v kuse. Když to tak chcete. A masírování a hlavně to protahování, to protahování je naprostý základ. Vy musíte zachovat. Říká se tomu excentrická kontrakce toho svalu, aby byl protažitelný ten sval dobře a musíte zachovat prokrvení toho, těch tkání, nejenom toho sval, ale těch tkání.

moderátorka
——————–
Takže i při práci s kladívkem stejné cviky, jaké jste doporučovala před chvilkou.

Iva Bílková,
——————–
Přesně tak, je stejný cvik můžete i zakroužit v tom zápěstí, ale hlavně to protahování je opravdu nejdůležitější.

moderátorka
——————–
Ptá se tady Jana, která už byla na operaci karpálního tunelu na levé ruce před dvěma lety, od té doby jí stále tři prsty brní. Jestli se to dá nějak zmírnit, nebo bude muset projít reoperací. Je fotografka a levou rukou drží objektiv.

Iva Bílková,
——————–
Tam by mě ani zajímalo, jestli jste to nebrnění cítila, prostě necítila brnění po operaci, jestli se to znovu vrátilo, protože klidně možný, jak držíte ten těžký fotoaparát v té levé ruce, tak klidně možné, že znovu vám tam začíná ten karpální tunel, totiž on se může kdykoliv vrátit, když ty šlachy budou zase znovu přetěžovat a nebudu působit preventivně proti přetížení, tak se mi to vrátí úplně stejně jako angína, angínu jednou vyléčím, pak znovu běhám venku jen tak v tričku a znovu ji můžu chytit. Takže ty karpály. Tunel jsou na tomhle úplně stejně. A znovu protahujte, masírujte, ale u vás ještě bych se zaměřila na jizvu, protože ta operace proběhla, bude tam nějaká jizva a teď je otázka, jak moc jste byla pečlivá v péči o jizvu, jestli vám vůbec ten doktor nějakou péči nadiktoval, že taky kolikrát se mi stává, že ti doktoři jako na to nedbají, oni jim to krásně sroste, sešijou to, nekrvácí to, vytáhnou stehy a nazdar, ale vlastně ta jizva by měla být jemňoučká, tenoučká a ty tkáně by měly být vůči sobě nádherně posunlivé, jako kdyby tam ta jizva nebyla a pokud ta posunlivá není, pokud ta jizva je lehounce tuhá nebo jakoby přilepená, tak zase může způsobovat to brnění, takže to nemusí být věc už jenom útlaku šlach a nervů.

moderátorka
——————–
Že po té operaci jí mám nějak masírovat, něčím mazat.

Iva Bílková,
——————–
Mazání jenom proto, aby to opravdu tu kluzkost dostalo, ale já jí musím vysloveně promasírovat až do hloubky, zabezpečit to, že vlastně v uvozovkách, vemte mě, tak jako všichni opravdu s velkou nadsázkou jakoby odtrhám ty jednotlivé vrstvy kůže, podkoží, svalovina, obaly svalů, sval má několik obalů a jednotlivých vláken vůči sobě nebo obaly šlach vůči té šlaše samotné, tak ty vrstvy prostě těch tkání musí být vůči sobě posunlivé.

mluvčí 7,
——————–
Dobrý den. Tady je Janoušková, já bych měla prosbu, já ty problémy, o kterých tam mluvíte, mám na obou rukách. Je to prostě brnění, svědění, jde mi to někdy až kloktu, to mi teda budí v noci a někdy ty prsty mám takový napnutý jako napuchlý. Faktem je, že já každé ráno cvičit a potom cvičení teda mi to jako přestane přes den, to neexistuje, já teda ty prsty jako protahuju. Letos s tíma děláám, ale trvá mi to asi šest týdnů a jsem z toho teda už taková jako trochu nervózní, tak jsem se právě chtěla poradit, jestli to zvládnou jenom tímhle tím cvičením, anebo jestli bych měla navštívit doktora, já jsem si kupovala i tady ten neuromedik a já nevím, co všechno, jo, takže ona je pravda, že trošku mi to zabralo, ale prostě trvá to dál.

Iva Bílková,
——————–
Tak paní Janoušková a jsem ráda, že cvičíte, chválím vás a cvičte pořád dál, protože pokud vnímáte, že to cvičení má úlevové nějaké efekty, tak v tom určitě pokračujte, to, co cvičení děláte ráno, dělejte i několikrát za den, abyste to nenechávala zase jenom na to až další ráno, ale průběžně tu ruku procvičujte, protahujte, promasírovávejte, já nevím, co všechno děláte, prostě to cvičení si dělejte často, klidně každé dvě hodiny nebo klidně i každou hodinu. Jestli si na to vzpomenete, budete na to mít chuť, čím častěji to uděláte přes ten den, tím líp pro tu ruku nebo pro ty ruce, pokud chcete mít nějakou jistotu, jestli to je karpální tunel, protože pak by to mohla mít taky revmatoidní artritida nebo nějaké jiné takové ty artrotické diagnózy, tak byste měla jít za tím obvoďákem nebo neurologem. Neurolog totiž udělá elektromyografii a tím zjistí, jestli ten nerv v tom karpálním tunelu, v té oblasti toho zápěstí, jestli je opravdu utiskovaný, což já si nemyslím, protože vy říkáte, že vám to jde až v zápěstí. Já si spíš myslím podle toho vašeho popisu, že to bude spíš ten krk, protože jak jsem nakousla na začátku nebo někdy v průběhu, že od toho krku je to někdy, někdy jo, někdy mě to bolí do prstů, někdy mě to bolí jenom u Lokte a někdy mě to bolí ráno, někdy mě to bolí po zátěži, takový to někdy, někdy je typický pro krční páteř.

moderátorka
——————–
Když jdeme k lékaři, jste říkala, že udělá elektromyografii. Co to je? To mi nějak snímají práci toho nervu.

Iva Bílková,
——————–
Průběh, rychlost šíření toho vzduchu tím nervem skrz ten tunel, jedno elektrodu dají za ten tunel, dejme tomu, do nějakého svalu u prstu a tu první jde o elektrodu, dají před ten někam do předlokíny, před ten tunel a vlastně snímají, jak rychle projde ten vzruch mezi oběma elektrodama a má to mít nějakou rychlost, když je to pomalejší, jasné, že tam je útlak.

moderátorka
——————–
A pak se to tedy musí nějakým způsobem řešit.

Iva Bílková,
——————–
Já ty lidi ráda cvičím, jo, opravdu to promasírování, protahování, to je prostě základ, doktoři to řeší tím, že to prostě budou chtít přetnout nebo očistit tu šlachu.

moderátorka
——————–
Takže operace očisti hodně zjednodušíme, očistí tu.

Iva Bílková,
——————–
Šlachy, ony jsou tlusté, takže oni třeba i lehounce, oni jednak teda mají tendenci lehce přetnout ten vaz, který jde mezi tou palcovou a malíkovou hranou, což jako fyzioterapeuti vždycky hrozně křičíme a mají tendenci i očistit, jakoby zúžit ty šlachy, aby tam netlačily, aby na sebe se tolik nemačkaly, plus do toho dávají nějaké kortikoidy, anebo ještě než nastane vůbec operace, tak píchají kortikoidy do toho zápěstí, aby ten zánět, ten otok vlastně splaskl, a to, jak ještě paní Janoušková říká o tom, že má ty prsty takové napuchlé, tak to taky bývá takové velmi často.

mluvčí 9,
——————–
Antonín , prosím vás, mám dotaz. Mám oba dva karpální tunely operované zhruba před 10 lety a mám stejné potíže. Myslíte, že stojí za to jít na další operaci, nebo jestli.

moderátorka
——————–
Za cvičení by to nešlo odstranit? Děkujeme.

mluvčí 1,
——————–
Dobře, Tondo, mám na vás dotaz. Bolí ty ruce vždycky nebo jenom někdy?

moderátorka
——————–
Tak Tonda už tam není.

Iva Bílková,
——————–
Pokud vás ty ruce bolí vždycky, vypadávají vám předměty a nevyspíte se přes bolest, tak běžte za doktorem, pokud to zvládnete rozcvičit, cvičte, cvičte, cvičte.

moderátorka
——————–
Tak pojďme ještě znovu zase zpátky těm pomůckám, které nám můžou při práci na počítači, zejména tedy o té si dnes povídáme, ulevit. Dostala jsme se k té myši vertikální.

Iva Bílková,
——————–
Jmenuje se vertikální, když si představím normální meš, tak mám zápěstí položené, takže dlaňmi směřuje k zemi, tu myšku si vlastně můžou postavit vertikálně, takže mi malíček se opírá o stůl a palec mi směřuje ke stropu a vlastně mačkám tu myšku úplně stejně, mám tam zase takovéto pravé a levé tlačítko na myš, jenom to zápěstí stojí vlastně na tom, na té Malíkové straně a ty dvě kosti v předloktí mi jdou rovnoběžně, takže se mi nikde nic nepřekrývá. Ne, neotáčí se vůči sobě, neutlačuje, tak to je vertikální myš a pak je ještě ergonomická klávesnice. A těch je několik, můžou být klávesnice, které mají podložku pod palcovou a zápěstní stranou nebo tím prostorem, dají se tam polštářek, takže to zápěstí je jakoby prodloužení toho předloktí a není zalomené, takže ty šlachy nejsou natažené, jsou jakoby rovnoběžně v průběhu a klávesnice, mám to jako prstíky pod sebou nebo ty klávesy pod prstíky normálně, anebo pak jsou ještě takové sofistikovanější jako šikovnější klávesnice, že mám třeba, mám lokty od sebe, tak ty klávesy pro prstíky jsou jakoby ohnuté, že můžou mít malíčky blíž k sobě, palce trošku víc od sebe a ta klávesnice jakoby ohnutá do céčka. Tohle ale většinou lidem vadí. Těžký se na to přeučit, je spousta programátorů, který si takovouhle klávesnici koupili a pak vlastně nebyli schopný vůbec programovat, protože nebyli schopný vlastně koordinovat to stlačení. Koukají na monitor, píšou a najednou zjistí, že píšou nesmysly, protože prostě ty prsty mají najednou postavené jinak.

moderátorka
——————–
Takže doporučujete raději cvičit, protahovat a předcházet vůbec těm potížím.

Iva Bílková,
——————–
Anebo mít pak trpělivost, když se přeučuje na nové ergonomické pomůcky.

moderátorka
——————–
Já moc děkuju dnešnímu hostu, kterým byla Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka fyziokliniky a už teď se těším napříště na povídání v kávě u čtvrté. Mějte se hezky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.