Důchodové změny?

ilustrační foto: Photoxpress

Důchodové změny míří do Poslanecké sněmovny a měli bychom znát, a já se na to budu ptát, seznam náročných profesí, které profesí, které budou moci do předčasného důchodu bez sankcí.

Mými hosty zůstávají ministr práce Marian Jurečka a poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka. Slíbila jsem téma důchody. A rovnou pojďme na ně. Do léta by sněmovna a následně senát měly rozhodnout o změnách v systému důchodů. Zatím je ten návrh v připomínkovém řízení, pane ministře, zítra jedná tripartita, příští bychom měli znát seznam náročných profesí. Novináři ho žádají po vás už dlouhé měsíce. Kdo tam půjde? Kdo bude moci do předčasného důchodu bez sankcí? Za normálních podmínek.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ano, je to tak, já počítám s tím, že mezirezortní připomínkové řízení uzavřeme a v tom příštím týdnu odešlou ten návrh na vládu, tak, jak jsem říkal, že i v průběhu března by to vláda měla projednat s tím, že náročné profese byla vlastně dost. Poslední oblasti, kdy tato problematika není úplně tak jednoduchá, nedá se to vyřešit jako za jeden týden, takže několik měsíců s ministerstvem zdravotnictví jsme o tom jednali, které profese, na základě jakých podkladů, jakých jasných parametrů, protože to není jednoduchá debata. Některé lidi tam zařadíte, které nikoliv, tak jsme dospěli v tento okamžik k tomu, kdy teď tady aspoň řeknu ne úplně všechno, co chci říct v týdnu, ale počítáme s tím, že prostě budeme tam mít lidi, kteří jsou v té čtvrté kategorii náročných profesí a potom lidi jste třetí kategorie, kde vezmeme některá tak zásadní rizika, u kterých je naprosto jednoznačné, že mají negativní dopad na lidské zdraví a nemůžeme a neumíme toho člověka chránit jinými způsoby, jinými ochrannými pomůcky, řeknu příklad, například těžká fyzická práce, ten člověk zvedá břemena, prostě jednoznačně se to propíše na jeho pohybovém aparátu nebo například práce třeba v extrémních teplotách, ať už jsou to vysoké teploty nebo nízké teploty. Tak tato rizika, tito lidé, kteří pracují na těchto pozici a mají tam tato rizika, tak by byli zařazení do těch náročných profesí, ten smysl té náročné profese je, aby tito lidé, stejně jako už je to dneska u zdravotnických záchranářů a hasičů, mohli nám odcházet do toho důchodu až o pět let dříve a bez jakéhokoliv krácení. Na druhou stranu ještě také doplním poslední věc, je to vyváženo do určité míry i tím, že ten zaměstnavatel bude za tohoto člověka odvádět o 5 % vyšší pojistné.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Novinky. Právo napsali tento týden. Že by tam mohli být i svá řeči. Slévači, brusiči, dělníci v chemických výrobách. Jsou ty informace pravdivé? Jsou toto lidé, kteří by mohli zažádat o předčasný důchod. Bez těch sankcí.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Zase není dneska úplně svářeč jako svářeč, záleží, na jak vyspělém provozu pracujete, co je přesně ta svářecí technologie atd. takže já se budu držet toho, že to jsou ty profese, u kterých jasně potom je deklarováno, že jsou k nim ta konkrétní zdravotní rizika, protože ta zdravotní rizika potom i posuzuje hygienická služba, to není jenom naše věc, takže vždycky to musí být vlastně schváleno, že tato profese a tato pracovní pozice u toho zaměstnavatele je s těmito a s těmito riziky.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju, pane poslanče. Některé informace unikly do médií. Pan ministr něco říká, příští týden po neděli se dozvíme, dozvíme, co to, ten celý seznam dává. Vám to takto smysl nedává?

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Otevírá se pan dořina skříňka, protože já jsem měl pocit, že bychom měli prostě zkopírovat čtvrtou a třetí kategorii v rámci ministerstva zdravotnictví, takže i tu celou trojku pan ministr prostě šetří na těch důchodech, já mu opravdu jakoby nerozumím už od prvopočátku, kdy tzv. důchodovou reformu dělá nebo změny těch jednotlivých parametrů v té čtvrté kategorii zhruba se odhaduje mezi 14–18 000 lidmi, ta drtivá většina, která opravdu dělá ty náročné profese, je v té třetí kategorii, to znamená, že tam je okolo 400 000 pracovníků a tady těch se to dotkne z jedné třetiny, to znamená, že se přepočítá se 120 000 lidmi, kteří budou moci díky náročným profesím odcházet bez jakéhokoliv krácení do předčasného důchodu. Mě zajímá právě ten výčet těch jednotlivých profesí, protože samozřejmě, pokud někdo pracuje v hluku, v prašnosti, s chemikáliemi, v chladu, anebo naopak v enormním teple. Což u nás na severní Moravě je. Drtivá většina právě těch podniků, které tam jsou, tak by měly prostě mít možnost bez jakéhokoliv krácení do toho předčasného důchodu odejít, bude tam spousta různých, samozřejmě bych řekl, neuralgických bodů u zdravotnických profesí, u zdravotních sester a u lidí, kteří pracují opravdu jako na tři směny, jo, a já opravdu jsem zvědavý na ten samotný výčet, vím, že s tou jednou třetinou, a doufám, že to není jenom konečná debata, protože nás vždycky staví ministerstvo před hotovou věc a potom už to protlačí 100 osmičkou v Poslanecké sněmovně natvrdo prostě. A že se o tom ještě budeme moci samozřejmě bavit a diskutovat o tom. Já rozumím, že lékaři mají co do toho mluvit, odbory samozřejmě a různé profesní komory a svazy, ale v tuto chvíli je to opravdu zase jakoby něco, co jsme těm lidem deklarovali před x desítkami let a mě zajímá, na základě jaké analýzy a jaké jsou vlastně cíle celé tady této změny, že to bude jenom část těch trojek, co se technologicky změnilo v těch jednotlivých provozech, že už to není prostě náročná profese, jakým způsobem se k tomu přišlo a budu se ptát samozřejmě na ty konkrétní jednotlivé profese, které z toho vypadly, což mě ještě v tuto chvíli nevíme, které to jsou.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře. 120 000 lidí píší novinky. Že by to, že to mělo mít nárok podle náročné profese odejít do předčasného důchodu a neotevírá se opravdu velká věc pro mnoho lidí velmi emotivní, velkou zlobu do společnosti to může přinést. Pan Juchelka mluví o Pandořině skříňce, že někteří lidé nebudou považováni za, nebo profese za náročné.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Pokud někdo mluví o Pandořině skříňce, tak má teda jednoznačně říct, tak chceme náročné profese mít v tom systému nebo nechceme? Já říkám, že chci, aby tady byly náročné profese, protože to je férové vůči těm lidem, teď myslím obecně, když to dokumenty, třeba ekonomové a další, protože prostě jsou tady lidé, kteří prostě nevydrží v okamžiku, kdy začali pracovat v 17:18, letech, nevydrží pracovat tak dlouho, protože to zdraví prostě jejich bylo prostě ovlivněno negativně, ale co je důležité, a to my samozřejmě, a to je, pro nás je to především ta věc, kterou nám dodává ministerstvo zdravotnictví, my jasně říkáme, a to je ten vývoj v tom čase, ne všechna rizika, která dneska jsou třeba v té třetí kategorie, jsou rizika, která neumíme na tom pracovišti vyřešit tak, abychom ochránili toho člověka, například jsou zdravotní pomůcky, tak jako třeba vývoj v oblasti lakýrnictví, který tady je za posledních 30 let opravdu velký z hlediska možnosti ochrany toho člověka, já jsem člověk, který pracoval v milosti s chemikáliemi, zase i tady to, co je dneska možné, jakým způsobem chrání toho člověka, je taky postupný vývoj v čase, takže já se vracím k tomu, já to v tom týdnu jasně budu představovat, budu jasně říkat, jakým způsobem jsou ty parametry nastavené a jak a jak do budoucna, ale zároveň se vracím k tomu, říkám, v té třetí kategorii, musíme opravdu se dívat na to optikou, které ta daná rizika jsou, ta, která neumíme eliminovat a jak necháme toho člověka ochránit. Takže proto jako.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, budeme čekat na ten seznam.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Musím například tady Aleš Juchelka říct, že to dáme úplně paušálně, tak úplně jednoduché ta debata není a my jsme si uvědomit, že vlastně tady ještě problém, aby ti lidé se potom nestali určitou jako hůře zaměstnavatelnou skupinou osob na tom pracovním trhu, protože ten zvýšený odvod platí ten zaměstnavatel těch 5 %, takže musíme na těch získávách opravdu jako dobře vážit a ten systém je rozumný, ať, pokud možno, co nejvíce férový a opravdu jde na pomoc těm, kteří prostě nevydrží tak dlouho pracovat, a to je něco, co 30 let se to, o tom tady mluvilo a nikdo ten systém nenastavil, já ho teď se snažím nastavit a věřím, že ho nastavíme tak, aby to bylo i do budoucna tak nastaveno, že ten systém bude schopen reagovat třeba i na ten vývoj.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře. Psychická zátěž a stres velký při zaměstnání bude považován za parametr, který bude uznán jako náročná profese.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Opravdu budu představovat ten návrh v průběhu příštího týdne, prosím, počkejte na něj.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Děkuju. Jenom, abychom ještě samozřejmě řekli to, že musíme zohledňovat, jaký máme tady průmyslový mix v České republice, že tady máme skutečně.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Jsme nejprůmyslovější zemí Evropské unie. Pane, pane poslanče juchelko, vaše předsedkyně poslaneckého klubu, paní Schillerová natočila video, kde kritizuje komunikaci vlády ohledně těchto důchodových změn. Co zatím máme číst? Vzhledem k tomu, že ten návrh půjde do Poslanecké sněmovny a vy jako opozice dostanete prostor se vyjadřovat, schvalovat, neschvalovat.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Protože samozřejmě jakoby nic nevíme. To je právě jeden z těch důvodů, proč já jsem chtěl už před dvěma lety po panu ministrovi, aby dále důchodovou reformu v mašličkách, abychom si dokázali vlastně propočítat a dedukovat ten cíl, který to má, který to má přinést, prozatím ten cíl je jediný, a to na důchodcích ušetřit a tady toto možná bude i součástí tady tohoto cíle. Tady tato opatření právě ve třetí a čtvrté kategorie, protože těch lidí, kteří budou moci odcházet do díky náročným profesím předčasného důchodu, bude teda méně. Ale o hodně, prostě o 2/3 lidí to bude méně a já jsem na ty profese samozřejmě, samozřejmě zvědav.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
To jsme, to jsme všichni. Promiňte, a jak se, ano, jak se váš nejsilnější poslanecký klub v Poslanecké sněmovně zachová při tom jednání? Máte už nějaký plán? Uvidíme znovu obstrukce? Budete se, zvažujete se, že se obrátíte znovu na Ústavní soud? Jaký bude postup.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Opozice, nedokážu říct, protože my nedokážeme říct, jaké změny to přinese, protože pan ministr, jak říkám, vždycky přijde s nějakou tiskovou PR konferencí a potom řekne, že ty detaily se dozvíme až za několik měsíců. Takhle to dělá i z hlediska důchodové reformy a takhle nás vlastně napíná a salámovou metodou nám odkrývá své karty a svou a svou vizi. Co se týká, my máme zástupce v té důchodové komisi, kterou MPSV na začátku svého volebního období, tato pětikoalice založila, máme ji tam až teda po našich urgencích, třeba po roce a půl ta důchodová komise de facto neměla vůbec žádnou schůzku ohledně náročných profesí a nebyla žádná schůzka ani ohledně například toho, jakým způsobem se budeme chovat k pracujícím důchodcům, což je taky velmi důležité, protože tam by mělo dojít k nějaké slevě, já jsem spíše zastáncem toho, aby se jim to promítlo právě do těch důchodů, to znamená, pokud budou pracovat v důchodovém věku nějaké roky, nějaké roky navíc a abychom zvýšili ten koeficient z 0,4 %, třeba na jedno, ale o tom se prostě s námi nikdo nebaví a o tom právě to video bylo, protože my se opět všechno dozvíme úplně najednou naráz.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, pojďte reagovat na tu kritiku, že nekomunikujete, že opozici neříkáte ty plány v detailech, že jsou to PR schůzky, říkala Alena Schillerová v tom videu.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já fakt nemohu souhlasit. A teď jako i to tady popíšu pro nezaujatého neinformovaného diváka televize Prima. Tak my jsme v loňském roce se zástupci jak hnutí ANO, tak z SPD měly několik schůzek hnutí ANO ústy Aleny Schillerové, dvě schůzky, které byly naplánovaný na podzim minulého roku, odmítlo. My jsme vám stejně jako SPD poslali celý ten návrh paragrafového znění, když jsme vstupovali do mezirezortního připomínkového řízení, to jste dostali na podzim. Na rozdíl od kolegů z SPD od vás nepřišla ani jedna jediná čárka, že si to představujete jinak, že máte nějakou vaši konkrétní vizi, vaše konkrétní parametry. A já celou dobu říkám o tom, jestli smrtelně vážně, že až do doby druhého čtení jsem připraven stále s opozicí jednat, slyšet jejich návrhy, ale musí zaznít nějaké konkrétní návrhy a za ty dva roky ze strany hnutí ANO nezazněl jeden jediný konkrétní návrh, jak ten systém vyřešit lépe tak, aby byl na důchody nejenom současných starobních důchodců, ale i na důchody jejich dětí, jejich vnoučat. Když to přednesete, když to pošlete, tak já velmi rád budu s kolegy z hnutí ANO jednat. Co si dát ještě poznámku. Není pravda, že šetříme na důchodcích, není pravda, náklady důchodového systému stále rostou z hlediska výdajů, když se podíváme na výši průměrného důchodu, stále rostl ten průměrný důchod poroste, poroste o 10 000 Kč, v příštích 10 letech všem důchodcům současným, budoucím, bude plně valorizovat vždycky o růst inflační plus o 1/3 reálných mezd, to znamená, není tady pravda, že by se někomu důchody snižovaly. Ano, až jednu jedinou výjimku, a to jsou prominenti komunistického režimu. Ano? Tam v těch případech několika stovek k tomu snížení nominálnímu dojde, ale u všech ostatních důchodců v České republice ty důchody rostly a porostou a jenom já jako ministr hledám to, abychom opravdu po 30 letech, kdy víc jak 70 % lidí v této zemi říká, potřebujeme důchodovou reformu, nemůžeme to nechat běžet tak, jak to běží doposud, tak jsem přednesl tento návrh a znovu se vracím k tomu, když hnutí ANO předloží konkrétní smysluplné parametry, tak já velmi rád s ním budu pracovat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju, pane juchelko.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Tak je to salámová metoda u první i u druhé vlny. Ta první tedy skončila u Ústavního soudu, ta druhá se teprve bude projednávat. Tak jsme přišli samozřejmě s konkrétními pozměňovacími návrhy, které nebyly ani jeden z nich akceptován. Proč? Protože to děláte silou, tak já si říkám, jak oni s námi komunikují, když potom si řeknou, jo, OK, tak my tady prově říkáme, my jsme jednali s hnutím ANO, oni nepředložili, naopak, my jsme předložili konkrétní pozměňovací návrh, které byly akceptovány, proto už nemá cenu se s vámi.

mluvčí 4,
——————–
Způsobem fakt ani čárku omlouvám. Není to tak. Kolegové SPD dokázali napsat. Mě fascinuje.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Vždycky ta rétorika toho, že to se dělá pro budoucí generace, pane ministře, vy jste stál před Ústavním soudem jako svědek, kde jste nebyl schopen říct a řekl jste, že jste nebyl schopen predikovat inflaci dva měsíce dopředu. A v tuto chvíli tady všem říkáte, že víte, co bude za 25, 30 let v těch dalších generacích, jakým způsobem se bude dít změny na trhu práce? Robotizace, technologické věci, technologické změny?

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Promiňte, pane, jsou tady nějaké demokratické údaje. Klesá porodnost, bude míň lidí, bude méně lidí, kteří budou pracovat, proto já říkám.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Že ten systém důchodový má, jsou výdajovou a má svou příjmovou stránku, my u té výdajové úplně jasně víme, jaké výdaje tam máme, to, že ministerstvo práce a sociálních věcí, pan ministr Jurečka, do toho zaneslo pár nesystémových věcí, například s jednou z nich jsme souhlasil, jako je výchovné, které se teď bude měnit, pravděpodobně v té třetí vlně se bude rušit a budou tam jiné výpočty u právě výchovného a u toho, aby ty důchody byly rovné, protože co pan ministr říká, dělá, říká, my chceme mít rovné důchody, a proto budeme někomu přidávat, nedělá ten cíl vlastně těch rovných důchodů, ale dělá to tak, že nesystémově tam, tam něco vloží, takže ten důchodový systém byl za hnutí ANO dva roky po sobě v přebytku, průběžný důchodový systém. To, že je celkově samozřejmě v minusu, tak to je záležitost celé Evropy, je to záležitost demografické křivky, nerodí se děti, my máme celkem vysokou samozřejmě míru zaměstnanosti v České republice v rámci Evropské unie, to znamená, že jsme opravdu jakoby na maximu i výběru toho, co se do toho průběžného důchodového systému.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju, pane poslanče, pane ministře.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já s dovolením zareaguji. Jednak mě mrzí, že jste na ten konkrétní návrh reformy neposlali ani jedno jediný písmenko, ale proč to celé děláme? Toto je jeden ze základních problémů, který tady máme, opravdu společnost stárne, rodí se za posledních 30 let výrazně méně dětí, máme o víc jak 900 000 dětí za 30, pokles porodnosti a mladí lidé přicházejí výrazně později na pracovní trh. To jsou tři neoddiskutovatelná fakta, která se staly a která nedokážeme dramaticky změnit, byť ta důchodová reforma, kterou já navrhuji, a je to pro mě jako předsedu lidovců velmi důležité. Má poprvé historický významný důraz také na ocenění rodičů, kteří porodili, vychovávají děti a postaví je do života.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.