Sestra v sociálních službách roku 2023 Martina Kolářová

Clementas

ČRo

Titulem sestra roku byla obdařena Martina Kolářová z domu Clementas v Janovicích nad Úhlavou, uspěla v kategorii sestra v sociálních službách, a to nejen díky své třicetileté praxi v oboru.

vítáme hosta z domova se zvláštním režimem Klementas v Janovicích nad Úhlavou, přijela Martina Kolářová, dobrý den, moc vás tu vítám a gratuluju k titulu, který jste získala sestra roku 2023. Jak se to tak stane, jak se vám to poslouchá?

mluvčí 9,
——————–
No, poslouchá se to s odstupem čtyř měsíců Určitě výborně, protože by mě nenapadlo, že ten dosah bude takový. V podstatě ta soutěž proběhla v říjnu, dneska je únor a já jsem tady ve vysílání.

mluvčí 7,
——————–
No, pořád ta mediální vlna jde s vámi. Necítíte se být celebritou, v tuhle.

mluvčí 9,
——————–
Chvíli celebritou? Asi ne, to asi úplně ne, ale užívám si to.

mluvčí 7,
——————–
Tady se píše, že odborná porota ocenila vaše léta praxe, třicetiletou praxi, více než třicetiletou, zkušenosti, manažerské schopnosti, vy jste si ale tu práci prošla úplně od píky, když to tak řeknu.

mluvčí 9,
——————–
Já jsem v podstatě začínala jako Sestřička u lůžka na ARO Bylo to v roce 1993, což vlastně to ocenění přišlo po 30 letech mé, řekněme, kariéry ve zdravotnictví. A postupně Se stala staniční sestřičkou, potom vrchní sestřičkou, vyzkoušela jsem si i pozici, vlastně vysoce manažerskou pozici hlavní sestry a pak jsem se rozhodla vstoupit do sociálních služeb.

mluvčí 7,
——————–
A Klementas i vaše první zkušenost.

mluvčí 9,
——————–
Já si myslím, že tady je na místě říct, že jsem v sociálních službách poměrně jako leváček, určitě bych se tady nechtěla pyšnit tím, že 30 let pracuju v sociálních službách, naopak v podstatě těch 26 let bylo v nemocnici u lůžka, ať už v různých těch pozicích, ale poslední čtyři roky působím v sociálních službách.

mluvčí 7,
——————–
Je to velký rozdíl, nemocnice versus.

mluvčí 9,
——————–
Obrovský rozdíl, opravdu obrovský rozdíl vůbec k přístupu, vůbec v přístupu k tomu klientovi. Jednak tři měsíce mě pan ředitel opravoval, že nemáme pacienty, ale klienty, takže teď už vím, že takhle je to správně a je to rozdíl. V podstatě pečujete o klienty, kteří u nás našli svůj domov, je tam obrovská potřeba spolupráce s rodinami, ale vlastně i je důležitý s tím klientem jakoby, aby ten klient participoval na tý péči, to znamená, on je pro vás partner, není tam takovýto, já jsem sestra a vy jste tady pacient a vy budete poslouchat, co já říkám, ale je to spíš jakoby na té partnerský úrovni.

mluvčí 7,
——————–
Když jsme u toho. Dá se nějak popsat váš běžný pracovní den, anebo se to liší den ode dne?

mluvčí 9,
——————–
Já bych řekla, že nedá se říct, každý, každý ten pracovní den je jiný, a to je v podstatě to, co mě na tom jako baví, určitě každý ráno začínáme nějakou krátkou poradou se staničními sestřičkami, abysme si řekli, co vůbec jakoby ten den přinese, co nás čeká, ale pak v podstatě ten každý den je úplně jinej.

mluvčí 7,
——————–
Klementas, kdyby se měla představit. Tenhle dům z Janovic nad Úhlavou, to jsou bývalá kasárna.

mluvčí 9,
——————–
To je objekt bývalých kasáren přímo v Janovicích nad Úhlavou, na konci vlastně Janovic a je to obrovskej obrovskej areál, náš domov vlastně disponuje třemi patry, teďko momentálně je tam 229 klientů.

mluvčí 7,
——————–
To je opravdu hodně, kolik lidí se o ně stará. Máte to spočítané, jo.

mluvčí 9,
——————–
12 sestřiček ve směně nebo 12 směnných sestřiček, v tuhle chvíli je zhruba 65 pečovatelek, sociální pracovnice, staniční sestřičky, dokumentační sestra, takže je to velkej kopec lidí.

mluvčí 7,
——————–
Tak ono je to něco práce tady, když o vás tak poslouchám. No, budeme se bavit také o té soutěži, ještě když jsme u těch personálních věcí, tak zeptám, jestli je dost lidí ta místa právě těch směnných sestřiček, ošetřovatelek atd. anebo jestli pořád nabíráme, je tam ta fluktuace lidí pořád jaksi vysoká.

mluvčí 9,
——————–
My momentálně vlastně sestřičky máme, stav sestřiček máme naplněný. U těch sestřiček taková fluktuace není, pečovatelky pořád nabíráme, ale není to z důvodu, že by tam byla fluktuace, ale spíš z důvodu, že jsme během těch čtyř let vlastně navyšovaly počet personálu, takže my teďko směřujeme nějaký ob poslední dvě volné místa tak, abysme měli naplněnou kapacitu.

mluvčí 7,
——————–
Sestra roku 2023 v sociálních službách. To je Martina Kovářová, náš dnešní host, Já bych začal o té nominace, kdo vás nominoval, za jakých okolností? Věděla jste? Petr, to vůbec, jak to, to bylo?

mluvčí 9,
——————–
To bylo skvělý, protože já jsem se o své možný nominaci domluvil, dozvěděla v dubnu loňského roku, byla jsem v Egyptě s partnerem na dovolený a přišla mi na WhatsAppu zpráva od pana ředitele, že se rozhodli, že mě možná budou jmenovat nebo nominovat do týhle soutěže a že by okamžitě poslala, abych, že by okamžitě potřebovala, bych musela životopis. No, já jsem samozřejmě jako na dovolený v Egyptě jako notebook jsem neměla, takže to bylo vlastně to první, kdy jsem se o tý nominaci dozvěděla, ale takovej ten kolotoč kolem toho potom začal až někdy třeba v srpnu, v září, jo, když byla vyhlášená ta, vlastně ta online soutěž, to hlasování online, tak potom, tak bych řekla, že v tom září začalo to jako houstnout.

mluvčí 7,
——————–
No, houstlo to a nakonec se dostala až vlastně do slavnostního vyhlašování. To mi řekněte, kdo o tom rozhoduje, že vyhrajete tu sestru roku, nebo že se dostanete do nějakého užšího finále, jak to tam chodí s těmi pravidly.

mluvčí 9,
——————–
Bylo to tak. Pokud si správně pamatuju, tak do té soutěže bylo voleno vlastně nebo nominováno asi zhruba 400 nominantů s tím, že tam byly kategorie, byla tam kategorie sestra v přímé péči, což byla spíše jakoby z pohledu těch nemocničních zařízení a pak tam byla kategorie sestra v sociálních službách, kde teda jsem teda byla nominovaná já a vlastně do toho, do toho finále. Do kina Lucerna se dostalo celkem vlastně 666 finalistů, no a o vlastně, o vítězi rozhodovala odborná porota, která byla složená asi z 10 členů.

mluvčí 7,
——————–
Aha, a přímo na tom večeru slavnostním se rozhodovalo, to znamená, že jste museli něco jako předvést nebo nějaký rozhovor třeba nemají něco takového.

mluvčí 9,
——————–
Ne? Tak tam už ty rozhovory, ty rozhovory se natáčely už předtím, to už jakoby běželo a vlastně v tom finálovým večer při tom finálovým večeru, což bylo právě v tom kině Lucerna, tak tam už běžely potom medailonky, tam už to nebylo jakoby o představování, tam už se předpokládalo, že nás všichni znají.

mluvčí 7,
——————–
Když vás vyhlásili jako vítězku té vaší kategorie sestra roku v sociálních službách, co vám prvně blesklo v hlavu? Při tom ceremoniálu?

mluvčí 9,
——————–
Je to tam. Zároveň v podstatě tam jsem zaznamenala v pódiu, v tom jevišti strašnej křik, protože jako oslavnej křik. Protože tam bylo vypraveno několik autobusů, jednak z našeho domova, z Janovic, pak i vlastně z ostatních domovů, takže prostě dvě řady lidí tam stály a křičely, pískaly a radovaly se.

mluvčí 7,
——————–
Měla jste tam svoje publikum, dá se říct, trošku, no, a co se stalo potom, když už vyšla třeba tisková zpráva s vaším jménem a tak dál, dostalo se to do mi médií, vy jste mi tady říkala během písničky, že vás to docela překvapilo, ten mediální zájem.

mluvčí 9,
——————–
Překvapilo mě to moc, jak jsem říkala, vlastně paní ředitelka generální, když jsem do té soutěže byla nominovaná, tak mi říkala, abych si nechala udělat nějaký pěkný fotky, že pak budu opravdu všude a musím říct, že ten dosah je opravdu neuvěřitelnej, že mě zastavujou lidi v samoobsluze? Ptá se mě taxikář, kdo mě nominoval, ….

mluvčí 7,
——————–
To ještě uvidíte, co se stane po tomhle rozhovoru. V rozhlase. Rozhodně vám gratulujeme ještě jednou. Je to opravdu krásný úspěch. Reakce okolí kolegů, známých, příbuzných. Tak to se dá předpokládat. Každý vám to přeje pochopitelně, já tady mám něco, co vy nevíte, že já vím, vy máte ráda elvise.

mluvčí 9,
——————–
Presleyho.

mluvčí 9,
——————–
Potkalo mě to. První kontakt byl na vánočním večírku, kdy vlastně mého hosta vlaďa durnovského a pak nás, pak mi kamarádka doporučila film Elvis z roku, tuším, 2022 možná, kde ho skvěle ztvárnil Austin Butler a od tý doby si ze mě pan ředitel dělá srandu, že jsem chodící encyklopedie, že v podstatě informace o elvisovi nemusí googlit. Já jsem přečetla asi pěti knížek, všechny jsou samozřejmě, všechny mají jedno společný, že jo, velkej úspěch, předčasná smrt, takže, takže takhle mě to potkalo. Už trvá asi dva.

mluvčí 7,
——————–
Roky, no, vida, asi vás to nějaký pátek ještě držet.

mluvčí 9,
——————–
Bude, myslím si.

—————–
Stejně jako vás bude asi držet vaše profese, si myslím, že ty výhledy do budoucna, teď vlastně říkáte, že to je pár měsíců vlastně po tom úspěchu v anketě nebo v soutěži sestra roku, tak co vás čeká v těch nejbližších dnech, týdnech, měsících? Nějaká změna, anebo to pojede pořád?

mluvčí 9,
——————–
Já řekla bych, že klementas se vlastně rozrůstá, otevírají se, plánují se otevírat nové domovy. Klementas, takže určitě tam očekávám možná trošku spolupráci při tom otevírání a jinak předpokládám, že budu dál pracovat v Janovicích, že dál povedu skvělý tým, budeme mít spokojený klienty, spokojené rodiny.

mluvčí 7,
——————–
Co se týče novinek s klementas, tedy přímo v Janovicích, tak vím, že jste prošli nějakým nutričním auditem jenom velmi blesk posluchačům, řekněme, to.

mluvčí 9,
——————–
v oblasti nutriční péče spolupracujeme úzce, velmi úzce s nutričním terapeutem, protože samozřejmě naším cílemstá, protože zhruba 80 % klientů s demenzí je buď vku podvýživy, anebo už jako podvyživený jsou.

mluvčí 7,
——————–
Takže máte tenhle ten audit za sebou? V podstatě takový jako, řeknu, punc nebo štempl na to, že vaříte.

mluvčí 9,
——————–
Dobře, máme štempl, za dva roky ho budeme obhajovat.

mluvčí 7,
——————–
Obhajovat, takže je to dočasná záležitost.

mluvčí 9,
——————–
No, neusnout na vavřínech.

mluvčí 7,
——————–
Tohle je přesně, jo. Mimochodem zítra tady na vašem místě bude sedět v tuhle dobu nutriční sestra.

mluvčí 9,
——————–
Výborný, tak to dobře navazuje.

mluvčí 7,
——————–
Výborně to navazuje, no. Budete mít dnes dobrého, vracíte se do práce?

mluvčí 9,
——————–
Vracím se do práce a popravdě nevím, myslím si, že tam bude nějaký kuřecí plátek, něco takovýho, ale my vaříme tak dobře, že já vlastně nesleduju, co bude zrovna ten den covidu.

mluvčí 7,
——————–
Výborně, tak to je ta nejlepší známka. V každém případě, kdybyste měla poradit někomu, kdo by chtěl přihlásit třeba do příštího ročníku nějakou sestru roku, co pro to má udělat a má do toho jít, šla byste do toho znovu.

mluvčí 9,
——————–
Určitě. Já bych do toho šla rozhodně, myslím si, že je to určitě nějaký ocenění a myslím si, že dlouho ještě z toho budu žít. Teď jsme mimochodem byli na kongresu, kde se připravovala, kde se připravuje vlastně už sestra roku 2024, ale tak si říkám, že do tý doby ještě vlastně vládnu já jako sestra ruku.

mluvčí 7,
——————–
Přesně tak. A ještě máte pevně žezlo v ruce, přesně tak, ale budete mít nějakou následovnost? Určitě. No, vida, no. V každém případě držíme palce do vaší další práce, já jsem moc rád, že jste si na nás udělala čas a přišla si popovídat o tom, jaké to je být sestrou roku. A ještě jednou gratuluju, já moc děkuju. Naším hostem byla Martina Kolářová. Janovice nad Úhlavou, domov se zvláštním režimem klementas. Díky, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.