Spor o zvýšení příspěvku na péči  

ČT 1 – Události

Spor o zvýšení příspěvku na péči. Při projednávání ve sněmovně se sešlo několik variant, opozice prosazuje razantnější nárůst než koalice. Ministr práce navrhl zvýšení ve druhém až čtvrtém stupni závislosti. Obě opoziční hnutí to prosazují i pro stupeň první. Příští týden úpravy projedná sociální výbor.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Většina seniorů, kteří využívají tady tento první stupeň, dokážou si udělat kolem sebe spoustu věcí, ale občas potřebují pomoci například tím, že jim někdo přiveze oběd nebo že jim někdo pomůže s hygienou.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Chceme ty peníze koncentrovat opravdu tam, kde ta péče a její náročnost výrazně roste a kde víme, že vlastně pro ty lidi je to nejsložitější, a to jsou ti lidé především potom v tom třetím, čtvrtém stupni.

Jak vzroste příspěvek na péči?  

Prima TV


Příspěvek na péči pro lidi se zdravotním postižením od 1. července nejspíš vzroste. Navýšení podporuje koalice i opozice. Ani po dnešním druhém čtení ve sněmovně ale není jasné o kolik, ani jestli se zvýšení dočkají všichni příjemci. Koalice stále prosazuje variantu, kde by více peněz získali jen ti, kteří spadají do druhého, třetího a čtvrtého stupně závislosti. Opozice ale mluví o nespravedlnosti vůči lidem z prvního stupně, tedy s nejlehčími formami zdravotního postižení.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Výše těchto příspěvků na péči je ve vztahu k cenám sociálních služeb a potřebám zdravotně postižených dlouhodobě naprosto nedostatečná.

Jana Hanzlíková, členka sněmovního výboru pro sociální politiku /ANO/
——————–
Dovoz obědů, což je u osamělých seniorů standardní služba, stojí v některých městech i 50 Kč. To znamená, že osamělá osoba, která si není schopna sama uvařit, nepokryje ze svého příspěvku na péči ani dovoz jednoho teplého jídla denně.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Chceme ty peníze koncentrovat opravdu tam, kde ta péče a její náročnost výrazně roste. Takže proto ta oprava je naše takto koncentrovaná na ty stupně 2, 3 a především 4.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.