Nezapíjejte léky šťávou z grepu

Před nebezpečnou kombinací grapefruitů s některými léky varovali kanadští odborníci. Toto ovoce může způsobit předávkování některými medikamenty, protože brání jejich rozložení ve střevech a metabolizaci v játrech. Experti upozorňují, že počet léčiv, u nichž může tímto způsobem dojít k škodlivému zvýšení koncentrace v organismu, rychle roste.

Experti z Lawsonova výzkumného zdravotního ústavu (LHRI) sdělili, že v roce 2008 celkem u 17 léků došlo po požití grepu k výskytu závažných vedlejších účinků. Letos to bylo už 43 medikamentů, uvádí výzkumníci v článku, který zveřejnil odborný časopis Canadian Medical Association Journal.

Jsou mezi nimi léky na krevní tlak, rakovinu, snížení hladiny cholesterolu nebo na potlačení imunitního systému po transplantaci orgánů.

Grepy obsahují chemické látky zvané furanokumariny. Tyto látky ale tlumí činnost enzymu, který rozkládá lék. Z trávicího ústrojí se tak do těla dostane větší množství medikamentu, než tělo dokáže snést.

„Jedna tableta léku se sklenicí grepového džusu může mít podobné účinky, jako po podání  pěti nebo deseti tablet léku najednou se sklenicí vody,“ řekl BBC jeden z výzkumníků, David Bailey.

Britský deník The Telegraph na webu napsal, že nadměrné množství léku v těle se může projevovat halucinacemi, poklesem krevního tlaku, ale také svalovými nebo dýchacími obtížemi či zrychlením tepu. Někteří lidé po reakci mezi chemickými látkami v grepech a léčivech zemřeli. Lékaři a farmaceuti by podle expertů měli na tento problém více upozorňovat.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Praze  Veronika Petláková dodává, že problematická reakce s grepem byla poprvé pozorována u blokátorů vápníkového kanálu, které se užívají při léčbě vysokého tlaku. Největší změny pak byly popsány u simvastatinu, který se předepisuje na snížení hladiny cholesterolu v krvi.

„Ovlivnění grapefruitovou šťávou se však týká celé řady různých léčivých látek, tento údaj se uvádí v příbalové informaci a pacienti by měli vždy dodržovat instrukci, pokud si přečtou, že lék, který dostali, se nemá zapíjet grapefruitovou šťávou,“ zdůraznila mluvčí.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.