Důchodová reforma  

NOVA – Televizní noviny

Součástí vládní důchodové reformy by na návrh hnutí ANO mohla být možnost investovat peníze na stáří do výstavby jaderných bloků nebo třeba dálnic, připustil to ministr práce a sociálních věcí Jurečka. Zástupci ANO mají tuto formu investic a další možné změny důchodové reformy řešit zítra na jednání u prezidenta.

Penzijní fondy by v budoucnu mohly financovat například výstavbu jaderných bloků nebo třeba vysokorychlostních železnic. Občané, investoři by pak měli státem garantovaný úrok. To je jedna ze změn, kterou chce hnutí ANO prosadit do Jurečkovy reformy.

Aleš Juchelka, poslanec, člen výboru pro sociální politiku PSP ČR /ANO/
——————–
To znamená, že opravdu řešit třetí pilíř, který by mohl být spojený s nějakým investičním produktem, který by de facto za peníze tady těchto střadatelů na důchodovém pojištění financoval u státu velké stavby.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Pokud na něčem takovém by se ukázalo, že může být shoda, tak je to pořád za mě stihnutelné do konce tohoto volební období.

redaktorka
——————–
Nejsilnější opoziční straně ale vadí například podoba seznamu náročných profesí, které do důchodu mohou dřív, navíc nechce, aby typy těchto povolání do budoucna určovala vláda svým nařízením. Podle hnutí ANO by to v rukou měla mít sněmovna. Druhé opoziční hnutí SPD zase prosazuje, aby výčet náročných profesí určovali pracovníci hygieny a odborníci na pracovní lékařství.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PSP ČR /SPD/
——————–
Vždy by to měli vydefinovat skuteční odborníci. Nemělo by to být zkrátka politické rozhodnutí.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Je potřeba, aby si kolegové z opozice přečetli přesně celý ten návrh, případně by se tyto náročné profese mohly rozšířit na základě studií. Je to vždycky jasně podloženo, že to rozhodnutí nemůže být politické.

redaktorka
——————–
Vláda se s opozicí neshodne ani v dalších bodech. Jak hnutí ANO, tak SPD odmítají, aby se snižovaly jak řádné, tak mimořádné valorizace nebo se navyšoval věk odchodu do důchodu nad 65 let.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Nemůže to být jenom o tom, že opozice podpoří ta pozitivní prorodinná, prosociální, prosolidární opatření a není ochotna se podílet na opatření, která jsou třeba i potom společensky náročnější ke komunikaci.

redaktorka
——————–
Z kroků navržených vládou by obě opoziční strany podpořily například minimální důchod ve výši jedné pětiny průměrné mzdy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.