Mladiství trpí depresemi  

foto: MorgueFile

Prima – Hlavní zprávy

Výrazně přibývá mladých lidí s invalidním důchodem kvůli duševním onemocněním. Nejčastějším důvodem jsou úzkostné poruchy a silné deprese. Podle nedávného průzkumu agentury Ipsos tvrdí třetina mladých Čechů, že jsou psychicky nemocní.

Klára , osoba s depresemi
——————–
Začalo to u mě ve 14 letech, kdy začaly nějaké psychické problémy, potom v 17 mi poprvé diagnostikovali střední depresi. Pak to nějakou dobu bylo dobrý, pak jsem i vystudovala vysokou školu, no a ve 28 letech se projevily psychické problémy znovu a ve 30 mi diagnostikovali bipolární afektivní poruchu.

redaktorka
——————–
Stres, tlak na výkon, nedostatek peněz, dlouhá izolace v době covidu nebo strach z budoucnosti. To všechno vede mladé lidi k úzkostným stavům, poruchám příjmu potravy nebo sebepoškozování.

Michal Považan, primář dětského oddělení Psychiatrické nemocnice Bohnice
——————–
Prevalence se zvýšila výrazně zejména u dívek, které to své tělo vnímají jako velmi problematické. U pacientek, které už přímo prochází nejistým genderem, tak to za posledních 10 let narostlo dvanáctinásobně.

Tomáš Majtán, terapeut
——————–
Hodně častou příčinou jsou nějaké jako zvnitřnělé nároky, že bych měl nějaký být nebo že bych měla nějaká být a nejsem taková. Vlastně ty nároky, ať už od společnosti, ze školy, od rodičů, z vrstevníků nebo ze sociálních sítí.

Lucie , osoba s depresemi
——————–
Ležela jsem, spala jsem, prostě bez zájmu o život, takže to jsem začala řešit u doktora vlastně těma prvníma antidepresivama, pak jsem nějakou dobu je neužívala a ve 24 letech jsem skončila znovu na psychiatrii, a to už i s hospitalizací.

redaktorka
——————–
Podle specialistů je důvodem i špatně dostupná včasná péče. Čekací doba na vyšetření je u nás totiž velmi dlouhá, a tak někteří zájemci musejí čekat dlouhé měsíce.

Michal Považan, primář dětského oddělení Psychiatrické nemocnice Bohnice
——————–
Standardně jako najít psychiatra mimo Prahu velmi těžké, v rámci Prahy je to tak 4–6 měsíců.

redaktorka
——————–
Pomoc lze najít i mimo lékařské prostředí. Například v centrech, které poskytují komplexní služby pro děti i dospívající.

Melanie Zajacová, odborná garantka sociální práce
——————–
Zaznamenali jsme enormní nárůst poptávky zájemců, začínali jsme s tím, že jsme předpokládali kapacitu kolem 200 lidí a dneska jsme na nějakých sedmi stovkách.

redaktorka
——————–
S přibývajícími počty pacientů přibývá i počet invalidních důchodů mladistvým. Jen loni jich ve věku do 19 let pobíralo dávku přes 1 300. To je nárůst téměř 25 % oproti minulým letům.

Dita Charanzová, místopředsedkyně Evropského parlamentu
——————–
Je pět minut po dvanácté, aby Česká republika začala dělat daleko víc v oblasti duševního zdraví hlavně mladistvých.

redaktorka
——————–
Podrobněji se těmto tématům věnuje náš videopodcast Generace deprese s Terezií Tománkovou.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.