Změny v sociálních dávkách zvýší výdaje státu o miliardy  

Flickr

NOVA – Televizní noviny

Ve vládní koalici se rozhořel další spor. Jde o zavedení tzv. sociální superdávky. Některé vládní strany mají obavy, že zvýší výdaje státu až o osm miliard korun.

Hlavním důvodem je podle Ministerstva práce a sociálních věcí to, že sloučením dávek se některým skupinám lidí navýší vyplácené částky. Zároveň ale tvrdí, že peníze v rozpočtu chybět nebudou.

Jaké výdaje bude zavedení superdávky znamenat, podle resortu práce a sociálních věcí záleží především na tom, kdo se oni ni přihlásí.

Iva Merhautová, vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění, MPSV
——————–
Dnes lidé třeba žádají pouze o přídavek na dítě, nežádají o příspěvek na bydlení a vlastně v té jedné dávce budou moci zaškrtnout a požádat o všechno najednou. Pokud jim to vyjde, tak vlastně ta podpora potom může být skutečně vyšší.

redaktorka
——————–
Kromě částek se ale podle rezortu bude zřejmě díky snazšímu podávání žádostí rozšiřovat i počet žadatelů. Podle ministra Jurečky ale peníze v rozpočtu chybět nebudou, a to především díky tzv. pracovnímu bonusu. Díky němu se příjemcům dávky může navýšit vyplacená částka o určitá procenta z jejich výdělku, a to až o 40 %.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Kdyby se výrazně podařilo změnit to motivací chování těch lidí, začali by daleko víc pracovat a byl by využíván ten pracovní bonus, tak pak ano, pak to ponese vyšší náklady, ale zároveň také logicky i vyšší příjmy do státního rozpočtu z odvodů těch lidí, z podpory výkonu ekonomiky, ze spotřeby.

redaktorka
——————–
Podle opozice, ale i některých Jurečkových koaličních partnerů je možné navýšení nákladů v rámci nového systému problematické.

Vlastimil Válek, vicepremiér, ministr zdravotnictví, 1. místopředseda strany /TOP 09/
——————–
Budeme zvažovat zase, kde ty peníze vzít a kde ušetřit. Nemůžeme jenom brát. Není možné zvyšovat schodek státního rozpočtu.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Se domnívám, že kdo doteďka nepotřeboval sociální dávky a přihlásí se k nim, tak si myslím, že nebude potřebovat ani dál.

redaktorka
——————–
Nový systém super dávek znamená sloučení těch současných nejčastějších sociálních dávek do jedné. Návrh zákona je teď v mezirezortním řízení.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.