Rettův syndrom  

Rett sy Flickr.com ilustrační foto

NOVA – Televizní noviny

Do nelehké situace se dostala rodina ani ne tříletého Mathiase z Brnkovic na Vyškovsku. Chlapci totiž dramaticky komplikuje život tzv. Rettův syndrom.

24 hodin denně se neobejde bez péče svých rodičů, stejné postižení mají pouze další čtyři chlapci v České republice.

redaktor
——————–
Malý Mathias bez pomoci jiných nedokáže nic chytit do rukou, najíst se, natož se postavit. Vůbec nemluví, přitom po narození vypadal jako zdravé miminko.

Petr Kremz, otec
——————–
Začali jsme pozorovat nějaký opoždění, že vlastně se nezačal jakoby tolik jakoby stavět třeba na ty čtyři, nepásl ty koníčky a byl tam takový jakýsi regres ve vývoji.

redaktor
——————–
Mladé rodině, která vychovává ještě šestiletého syna, se tak diagnózou Rettův syndrom v mžiku úplně změnil život.

Eva Kalabusová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost pro Zlínský kraj
——————–
Je to onemocnění, které vzniká na bázi genetické odchylky, postihuje celý psychomotorický vývoj, miminko nenavazuje oční kontakt, má takové nekoordinované pohyby končetin.

Michaela Kremzová, matka
——————–
Potřebujeme pořídit zdravotnický kočárek, na to se potom váže vlastně i ta dodávka, větší auto. Mimo těch rehabilitací, lázně, různorodý rehabilitace, vlastně které absolvujeme už teď.

redaktor
——————–
Rodiče malého Mathiase musejí používat celou řadu speciálních pomůcek, například tyto dvě židle. Ne všechno ale zaplatí pojišťovna, rehabilitace, lázně a všechno kolem stojí ročně až půl milionu korun.

Petr Kremz, otec
——————–
My jsme museli pořizovat i další pomůcky, který vlastně jsou samozřejmě nákladný, je tady sádrokartonový strop a podobné věci, tak je potřeba tady udělat různé traverzy a závěsné systémy, celý to tady jakoby přebudovat.

redaktor
——————–
Že speciální cvičení a procedury pomáhají, si už všimli i chlapcovi rodiče.

Michaela Kremzová, matka
——————–
Už se dokáže usmát, a to je úplně nejvíc. No, když jakoby se usměje, když ho něco rozveselí, což je strašně málo věcí, ale když se jako usměje, tak je to hrozně hezký.

redaktor
——————–
Pokud chcete Mathiasovi pomoct i vy, podívejte se na náš web TN.cz.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.