Ochránci dat jednají o výši pokuty pro MPSV kvůli sKartě

Úřad pro ochranu osobních údajů po kontrole projektu sKarty dospěl k názoru, že nebylo zabezpečeno, aby nedocházelo k zneužívání osobních údajů. Nyní se jedná o pokutě pro ministerstvo práce a sociálních věcí. Vyplynulo to z pořadu České televize „Máte slovo“.

V pořadu ČT na téma sKaret s moderátorkou M. Jílkovou vystoupili mj. ředitel odboru legislativy a zahraničních vztahů Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Josef Prokeš, projektový manažer sKarty Rostislav Schwarz i exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Podle ředitele odboru legislativy a zahraničních vztahů Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Josefa Prokeše neobdržel tento úřad od Ministerstva práce a sociálních věcí k připomínkovém řízení legislativní dokument, podle kterého se připravoval zákon, který se týkal sociální karty.

„Ani do připomínkového řízení nebyly předloženy materiály ve znění, které říkáte vy. Stačí se podívat i na ty materiály, které byly předloženy poslancům. Mají jiné odůvodnění, jiné vyznění, než je zmiňováno v médiích,“ reagoval Prokeš na vystoupení projektového manažera sKarty Rostislava Schwarze, jenž mj. uvedl, že banka má údaje sKarty anonymizované, že ať peníze putují přes kartu nebo na účet, jde zcela o ty samé údaje a že jsou tyto procesy spolehlivě regulovány.

Podle Prokeše není pravda, že úřad udělil pokutu ve věci sKaret. Řízení ve věci sociální karty totiž bylo zahájeno 22. dubna a dosud není uzavřeno. „Byla provedena kontrola s jistými závěry,“ sdělil Prokeš s tím, že se prověřují stížnosti
na zneužívání osobních údajů v projektu sKaret.

Zástupce ÚOOÚ dále upozornil na to, že na veřejně dostupném webu Úřadu pro ochranu osobních údajů je k dispozici kontrolní závěr úřadu, z něhož je podle jeho slov jasné, že sKarta je v současné podobě nereformovaná  a projekt se děje bez jasné právní podstaty. Uvedl, že banka nemá sociální licenci na zacházení s osobními údaji, má jen bankovní licenci, a dále, že pošta má pro zacházení s osobními údaji svoji poštovní licenci a tyto věci nelze směšovat, jak se o to v pořadu pokusil exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Prokeš připomněl, že stát musí fungovat v mezích a způsobem stanoveným zákonem. A v případě projektu sKarty se tomu podle něj tak neděje.

Doplnil, že rozhodnutí ÚOOÚ dosud nenabylo právní moci a přiznal, že nyní se v rámci proběhlé kontroly ze strany ÚOOÚ jedná o možné pokutě.

Na to mu Jaromír Drábek odpověděl:
„Vy jste sám řekl, že to rozhodnutí nenabylo právní moci. Tak prosím respektujte alespoň svůj právní pohled. To znamená, ta karta je jasně vymezena zákonem, jasně je vymezeno jakým způsobem se ty dávky distribuují. A já teď nechci se pouštět do teoretické právní diskuse, jak obecný nebo konkrétní má být zákon, ale přece už z té samotné dikce zákona jasně vyplývá, jakým způsobem se ty dávky vyplácejí. To znamená, jestli vy chcete ještě speciální větu o ustanovení o tom a aby se ty dávky tedy mohly vyplácet, tak musí být v zákoně věta a tomu, kdo je vyplácí, musíme říct, komu a kolik má tu dávku vyplatit, no to je právní purismus, s kterým já se sice neztotožňuji, ale vy jako úřad na něj samozřejmě máte právo.“

Podle ČT24 úřad na ochranu osobních údajů uložil ministerstvu práce a sociálních věcí půlmilionovou pokutu na základě kontroly kvůli sKartám. Resort ministryně Ludmily Müllerové se odvolal, předseda ÚOOÚ Igor Němec ale odvolání zamítl. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová sdělila, že resort rozhodnutí o pokutě zatím nedostal. Vyjádří se k němu, až ho obdrží.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.