Ředitel ústavu: Ministerstvo se k nám chová jak macecha

Ústavy sociální péče a domovy pro seniory v Plzeňském kraji čekají na peníze z Ministerstva práce a sociálních věcí a musí tvrdě šetřit. Například v Milířích na Tachovsku obdrželi zatím necelých 50% potřebné částky.

Nedobrá situace je také v Mirošově na Rokycansku, kde v zařízení pro seniory, které má kapacitu 400 důchodců, chybí třetina peněz.

„Ministerstvo pro celou republiku rozděluje 6,05 miliard korun,“ říká pro ParlamentniListy.cz radní Plzeňského kraje pro sociální oblast Zdeněk Honz.

„Nerozděleno zůstává ještě sto miliónů, což je zhruba 4,879 miliónu na kraj. Ministerstvo chtělo poslat návrh na rozdělení této částky do závěru dubna, což jsme učinili. Nu a teď čekáme, jak to dopadne…Každá koruna je tady vidět a je potřebná. Vyzvali jsme všechny ředitele ústavů, aby šetřili co nejvíce. Celkově by to bylo 1,4 miliónu, ale dále už nemůžeme. Situace je skutečně vážná,“ říká.

Kraj poskytl 15 milionů

Plzeňský kraj poskytl všem svým sociálním zařízením návratnou finanční výpomoc do začátku září ve výši 15 miliónů korun. Je to systémové řešení, které reaguje na situaci příspěvkových organizací pro překonání prvních měsíců roku.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí je ale vše v pořádku. Ve vyjádření, které máme k dispozici, se uvádí, že dotace na sociální služby se vyplácejí postupně ve třech splátkách. První ve výši 40 procent přiznané částky již byla poskytnuta koncem března.

Dalších 30% doputuje na účty organizací v závěru května a zbylých 30 procent do konce září.

Blíží se doba nezvratných změn

Podle ředitele Ústavu sociální péče Milíře Karla Račáka je situace vážná.

„Nejvíc samozřejmě ušetříme na platech, takže musíme omezit pracovníky. Není to ještě na úkor kvality péče, ale dále to již nejde, hrozily by skutečně nezvratné změny v činnosti našeho ústavu. Některé pracovníky přeřadíme na jinou profesi, někteří odejdou. Jakmile ale budeme ztrácet kvalifikované síly, je to špatné znamení,“ upozorňuje.

V ústavu je v současné době 65 uživatelů, z toho zhruba 25 do 18 let.

Podle zákona musí poskytnout vzdělání i těžce postiženým.

Nelze dále omezovat náklady a zaměstnance

„Je to krátkodobé řešení, nemůžeme jít dále s omezováním nákladů a zaměstnanců. Například osm našich klientů vyžaduje individuální vzdělávání. Co se stane, jestliže peníze do konce roku nebudou, nebo dokonce se v dalším roce sníží, raději nechci předvídat. I když vím, co se stane, ale teď to raději neřeknu. Všude slyším, že nejsou peníze. Pak se tedy musí změnit zákony, protože my máme taxativně řešeno, jak se kterými klienty máme pracovat. Ministerstvo je na nás jako macecha a cítíme, jako bychom pro ně byli na obtíž,“ říká smutně ředitel Račák.

Podle slov radního Honze musí být ministerstvo zahlceno žádostmi. „Jestliže každý rozumný ředitel napsal svůj nárok na zbylou částku dotací na sociální služby, tak se jedná o tisíce dopisů. Jak rozhodne ministerstvo, je ve hvězdách. Nechtěl bych být v jejich kůži. Moje poslední informace představuje malé světlo na konci tunelu.

Ministryně Müllerová shání 350 miliónů pro druhou etapu dotačního řízení. Tyto peníze by trochu obrousily hrany škrtů jejího předchůdce,“ vyjadřuje optimismus radní.

Václav Fiala
Parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.