NADACE AGEL uhradila speciální chodítko tříletému Vaškovi s DMO

Vašek

Vašík se již od narození potýká s nepřízní osudu. Na svět přišel o čtyři měsíce dříve s porodní hmotností 900 gramů a opakovaně prodělal zánět mozkových blan. Jeho diagnóza zní DMO – mozková obrna. Podstoupil i několik operací, přesto nebyly prognózy lékařů příznivé. Chlapec se však nevzdává a pomaloučku se posouvá vpřed, i díky milujícím rodičům, kteří se synovi s velkou péčí věnují a trpělivě s ním denně cvičí.

Již tříletý Vašík stále nechodí. Rodičům bylo doporučeno pořídit pro syna speciální chodítko, ale vzhledem k jeho ceně bylo pro rodinu finančně nedosažitelné. Rodina veškeré finanční prostředky vkládá do synovy léčby a ke koupi všech dalších pomůcek. Na tuto kompenzační pomůcku zdravotní pojišťovna nepřispívá, proto se rodiče obrátili o pomoc na NADACI AGEL, která rodině vyhověla a chodítko v hodnotě 80 000 Kč uhradila.

Díky novému chodítku se vše obrací k lepšímu a chlapec dělá obrovské pokroky. Vašíkova fyzioterapeutka Mgr. Martina Tichá z Nemocnice AGEL Říčany sdělila: „Vašík během doby, kdy čekal na dodání speciálního chodítka, absolvoval měsíční intenzivní rehabilitaci v lázních Klimkovice. Nyní dochází pravidelně na hippoterapii, ergoterapii, logopedii, neurorehabilitacea jednou za týden ambulantně ke mně na fyzioterapii, kde skvěle spolupracuje.  Vašík se mění doslova před očima. Zlepšuje se jak v motorických dovednostech, tak i v oblasti vnímání a komunikace“. Chodítko je velmi variabilní a lze postupně upravovat přesně podle potřeb Vašíka a bude velkým pomocníkem při nácviku stoje a při prvních krůčcích. „Vašík ho přijal jako součást každodenní domácí terapie velmi dobře. Za mě je Vašík velký borec a můj upřímný obdiv má jeho úžasná maminka, která pro Vašíka dělá naprosté maximum,“ dodává fyzioterapeutka.

Chlapcova maminka má z chodítka také velkou radost: „Vašík má život moc rád a už mu nestačí koukat se jen v leže. Nejraději by všechno dělal, běhal, skákal, objevoval. Je pro něj dost těžké, že mu to jeho tělo zatím neumožňuje, a proto jsem moc ráda, že má chodítko, které mu k tomu dopomůže. Vašík si na něj zvyká moc pěkně a pevně věřím, že mu opravdu pomůže.“

NADACE AGEL pravidelně přispívá potřebným na nákup zdravotnických, kompenzačních
a edukačních pomůcek. „Přeji Vašíkovi, aby ho chodítko podpořilo na cestě k jeho vlastním krůčkům,“ zakončila s úsměvem Lucie Dvořáková, ředitelka NADACE AGEL.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.