Partie Jurečka vs. Havlíček

Marian Jurečka

Prima – Partie

Skončily volby, je rozhodnuto. Dnes ve 23 hodin se dozvíme, kdo vyhrál souboj o Evropský parlament. Opravdu bude výsledek ANO a koalice Spolu tak těsný, jak naznačovaly průzkumy? Komu se povedla kampaň a kdy vláda nominuje nového eurokomisaře? Budu se ptát Mariana Jurečky a Karla Havlíčka a nabídnu i velkou politickou diskuzi končících europoslanců, Dita Charanzová, Jan Zahradil a Stanislav Polčák. Jak se změnila Evropa a jak se může změnit po těchto volbách? Jaký bude osud zelené dohody? Stáhne unie v zelené politice nohu z plynu nebo setrvá nabraný směr? Budu se jich na to ptát. Ještě jednou vás ráda vítám, díky, že se díváte. A ve studiu vítám pana Mariana Jurečku, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda KDU-ČSL, dobrý den.

A pan Karel Havlíček, místopředseda Poslanecké sněmovny, první místopředseda hnutí ANO. Pěkný dobrý den vám přeju.

Pánové, díky, že jste tady. Máme za sebou páté volby do Evropského parlamentu. Výsledky jsou sečteny, jak jsem řekla, budeme je znát dnes večer ve 23 hodin. Tímto vás ráda zvu na naši volební noc tady ve studiu. Začínáme ve 20 hodin. Pane Jurečko, ve 21 zemích se stále volí, jenom dodávám, volby stále pokračují. KDU-ČSL má dva europoslance po volbách 2019. Měli jste 7 %. Tomáš Zdechovský, Michaela Šojdrová jsou vašimi zástupci v Evropském parlamentu. Platí, že pokud neobhájíte tyto dva mandáty, tak skončíte jako předseda KDU-ČSL?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Uvedl jsem to jako jednu z podmínek pro to, abych na tom příštím sjezdu kandidoval. Takže pro mě, a to jsem říkal opakovaně, i pro nás jako lidovce je důležité, abychom tyto dva mandáty obhájili.

moderátorka
——————–
Takže platí, že pokud dnes večer se dozvíte, že KDU-ČSL nemá dva europoslance, tak končíte v čele strany?

Marian JUREČKA,
Je to jedna z těch podmínek, které by rozhodovaly o tom, jestli budou kandidovat na příštím sjezdu v říjnu tohoto roku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju za odpověď. Tomáš Zdechovský, váš současný europoslanec kandidující na třetím místě, čtvrtém respektive řekl, že ve hře je osud celého Spolu, pokud by ten výsledek nebyl dobrý, Spolu už nebude pokračovat nebo jak ta jeho slova číst?

Marian JUREČKA,
Tak bych to úplně dnes neříkal. Určitě samozřejmě budeme všichni s napětím sledovat ten výsledek celkový, případně to, kdo bude první, jaký bude rozdíl mezi koalicí Spolu a hnutím ANO a samozřejmě potom i ten přepočet na mandáty pro jednotlivé strany, protože my se snažili modelovat nějakou situaci, tak jsme směřovali k obhajobě těch mandátů všech těch tří koaličních stran, tedy nejenom z pohledu lidovců, ale z pohledu i ODS je TOP 09. A uvidíme prostě večer. Neříkám, že ten dnešní výsledek by měl znamenat to, že koalice Spolu končí, ale rozhodně může napovědět o tom, jak povedou se další jednání a jakým způsobem budeme vstupovat do té fáze jednání o koalici Spolu pro příští sněmovní volby.

moderátorka
——————–
A pojďme to pro diváky dát do čísel. Dnes má koalice Spolu vaše tři strany v součtu osm poslanců. Takže to budete považovat za úspěch?

Marian JUREČKA,
To by byl ten ideální úspěch, k tomu samozřejmě jsme se snažili směřovat celé úsilí v rámci naší kampaně, komunikace atd. Ale tady opravdu je taková specifická situace, je odvoleno, my nevíme ten výsledek, je to pro nás značně nervózní. Já nemám rád takové spekulace v tento moment.

moderátorka
——————–
To není spekulace, promiňte, to je prostě realita, co vy jako politik budete považovat za úspěch a za neúspěch? To jsme se ptali celou předvolební kampaň a ptám se na to i teď. Opravdu je to specifické, protože už se nemůže volit, ale vy můžete být upřímný a říct, co chcete.

Marian JUREČKA,
Ten super úspěch by bylo, kdybychom měli první místo, kdybychom dokázali vyhrát a měli bychom osm mandátů. Myslím si, že i sedm mandátů můžeme považovat za úspěch, cokoliv pod sedm mandátů už úplně úspěch není.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju moc za odpovědi. Pane Havlíčku, vy jste před pěti lety volby do Evropského parlamentu vyhráli, šest mandátů, jedna poslankyně odešla záhy. Dita Charanzová, Martina Dlabajová se pak s ANO názorově rozešly. Teď před těmito volbami nekandidují. Co vy budete považovat za úspěch z počtů z hlediska počtu mandátů i procent?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, 1. místopředseda hnutí /ANO/
——————–
Hned odpovím, jenom k těm názorovým rozepřím. Já bych chtěl jenom říct, že oni se rozešli až teprve poté, co nebyli nominováni na kandidátky, jinak pochopitelně oni ten zájem se zúčastnit toho klání měli, ale to jenom na dovysvětlenou.

moderátorka
——————–
Paní Charanzová tady bude potom ve druhé části. Můžeme na to pokračovat a může na to reagovat.

Karel HAVLÍČEK,
Co se týká naší pozice, tak my jsme vyhráli minulé volby a logicky chceme zvítězit i v těchto volbách. Pokud to bude šest mandátů, tak v zásadě to bude pro nás potvrzení toho stavu, který je. Já bych byl rád, aby to bylo o něco více, to znamená, když bude sedm, já budu spokojený, kdyby to bylo pět, budu nespokojený.

moderátorka
——————–
A jak důležité jsou volby pro hnutí ANO, pokud byste neproměnili ty preference, které z vás dělají jedničku a favorita těch voleb, budete z toho vyvozovat nějaké důsledky ve hnutí?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, 1. místopředseda hnutí /ANO/
——————–
To jsou velmi specifické volby a my pochopitelně, kdyby jsme neuspěli, tak musíme hledat způsob, jakým jiným způsobem tedy cestu, jakým jiným způsobem oslovit třeba voliče. Ale já bych tady nepropadal žádné panice. Znovu říkám, ty poslanecké volby, myslím tím do našeho parlamentu, jsou úplně jiné a mimo jiné proto, že tam přijde skoro dvojnásobný počet lidí. Zde naši voliči třeba kolikrát nemají tu tendenci jít k těm volbám do Evropského parlamentu, taky proto jsme postavili naši kampaň hodně na kontaktní kampaň a přesvědčovali jsme právě naše voliče, aby to nevzdali, protože se z mého pohledu nehraje jenom o Evropský parlament, ale hraje se i o to, že ta zoufalá tragikomická pětikoalice by měla z našeho pohledu skončit a toto by mohl být první krok, kdy jaksi bude sestřelena.

moderátorka
——————–
Dám k tomu prostor panu Jurečkovi, ale ještě otázku, kterou jsem si nazvala pracovně. Nebojíte se mimozemšťanů? Navážu na to pro diváky, protože jedna strana má v názvu ANO, lepší EU s mimozemšťany, byl to i model v roce 2019 a strana taková poměrně parodická, která měla v názvu ANO vám odčerpala 37 000 hlasů, dosáhla na příspěvek přes milion korun. Nemáte z toho obavy i letos, 37 000 hlasů není málo.

Karel HAVLÍČEK,
No, není to málo, tak ale co s tím můžeme, můžeme dělat? Mně se toho úplně férové nezdá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Takže se bojíte mimozemšťanů nebo ne?

Karel HAVLÍČEK,
Nebojíme se mimozemšťanů. My jsme v situaci, paní Tománková, že se nemůžeme bát nikoho. Za námi dneska jde třetina voličů, my jsme nejsilnějším, suverénně nejsilnějším subjektem v zemi. My musíme umět konkurovat komukoliv, ať už je to Spolu, ať to jsou Piráti, STAN, ale pochopitelně pro nás jsou konkurenti i SPD, komunisté nebo kdokoliv další a tím spíše se nemůžeme bát prostě takové pidi strany. No, ale že to může na někoho zapůsobit tak, že něco stáhne, to asi pravda je.

moderátorka
——————–
Děkuju za odpověď. Dnes večer budeme vědět, jak to dopadlo, ale jedno je jisté. Všechno zítra začne ráno v Bruselu, začne tam velké vyjednávání o tom, kdo v Evropském parlamentu bude mít tu většinu ze 720 poslanců, 361 plus bude většina, bude se hrát o každý hlas. Do Bruselu se zítra sjíždějí vyjednavači a budou se rozdělovat frakce a bude se jednat. Začne to nejdůležitější. Pane Jurečko, vy jste řekli už voličům, že TOP 09 a vy zůstanete ve středové EPP, Ursula von Der Leyenová a ODS chce jít k evropským konzervativcům. Chce tam zůstat. Georgia Meloni je hlavní tváří. Takže už od zítra nebude Spolu spolu v Evropě?

Marian JUREČKA,
Od zítřka bude platit to, co platí doposud. To znamená velmi úzká spolupráce kooperace. Já si myslím, že ono dává i určitou logiku se na to podívat i v poslední dvou letech. Ta úzká spolupráce evropských lidovců EPP a ECR se ukazovala, že má v některých momentech, jako byla třeba otázka právě té úpravy části Green Dealu v návaznosti na Euro 7, takže tyto synergie dávají dohromady i některé logické pozitivní výsledky pro Evropu a vždycky je to tak, že i na té půdě Evropského parlamentu i pro tu budoucí Evropskou komisi musíme sestavit většinu, která bude dávat nějakou realistickou, smysluplnou vizi pro Evropu. A já si myslím, že je vidět třeba na italské premiérce, že takové nálepky, které ona postavila před volbami, tak ty neplatí. Postavila poměrně stabilní funkční koalici na Itálii. Je to politička, se kterou je, si myslím, že rozumná řeč. Takže vždycky je potřeba prostě i EPP, že nejsilnější frakce má největší počet europoslanců a předpokládám, že to tak zůstane i po těchto víkendových volbách, tak k ní hledat dobré partnery. A tady si myslím, že ta možnost se nabízí.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Nebylo by pro voliče srozumitelnější, že byste skončili po volbách v jedné frakci, protože jste jedna kandidátka, jedna koalice Spolu. Na té značce si hodně zakládáte a možná s ní budete pracovat i ve volbách do sněmovny. Je to vysoce pravděpodobné. Nesázíte jenom na to, že spoléháte na to, že většina lidí, voličů neví, jak Evropa funguje, že nejde o ty národní poslance, ale opravdu o ty politické frakce, jak jsou tam ty hlasy rozděleny a jak se tam pracuje?

Marian JUREČKA,
Ono to je přece jenom trošku jinak, ještě, než když se podíváme třeba na to, jak funguje spolupráce koaličních stran třeba v naší Poslanecké sněmovně nebo obecně v našem parlamentu. Ta Evropa je jiná ještě i v tom, že i třeba v EPP v Evropské lidové straně je poměrně široké rozkročení těch stran. Jsou tam strany, které jsou více konzervativní, více liberální a ani u některých věcí, ani v rámci této jedné frakce se vám nepodaří za sta procent sjednotit všechny ty europoslance, aby hlasovali stejně v nějaké klíčové věci, protože tam se zase promítají třeba jiné jejich úhly pohledu právě jako národní to, jestli jsou v koalicích nebo v opozicích, ale prostě je to to maximum, co dokážeme v tom dobrém slova smyslu v rámci té demokratické soutěže dělat pro to, aby ta Evropa dokázala fungovat, aby se dokázala dohodnout, aby dokázala jít společným směrem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Omlouvám se, a nebylo jednodušší se dohodnout, protože těmto otázkám byste se i v kampani i teď po ní vyvarovali a skončit v jedné frakci?

Marian JUREČKA,
Tak já bych si to samozřejmě do budoucna přál.

moderátorka
——————–
Abyste přesvědčili kolegy z ODS?

Marian JUREČKA,
Aby i ODS zvážila to, aby byla součástí v budoucnu frakce EPP, ale je to na nich, do toho já jim určitě nebudu mluvit. Ale podívejte se, třeba to je, málokdo z voličů v České republice ví, že třeba kolegové ze Stanu jsou součástí frakce EPP, takže to není jako jenom tak, že…

, moderátorka
——————–
Jeden kolega Stanislav Polčák bude tady v druhé části a bude také…

Marian JUREČKA,
Lidovci a TOP 09 v EPP. Ale jako pro nás má výhodu i taktickou a strategickou vlastně to, že my jsme tou součástí frakce EPP. Já mám příští týden v pondělí celodenní jednání v Bruselu, kde právě bude Ursula von Der Leyen, budou tam všichni předsedové stran EPP, kteří vlastně budou řešit to, nebo budeme společně řešit to, jak vlastně chceme poskládat tu většinu, jak vlastně chceme se podívat na budoucí komisi, i na rozdělení, řekněme, těch pozic v rámci Evropského parlamentu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju mockrát. A pane Havlíčku, zůstanete v Renew Europe u evropských liberálů, protože vy často používáte slovo, že jste, tíhnete ke konzervativním hodnotám. Opravdu chcete zůstat u evropských liberálů, kam vyjádřili přání, že by chtěli Piráti? Jste pořád ještě v té politické platformě co platní?

Karel HAVLÍČEK,
Tak já nechci hodnotit Piráty, ale my jsme velcí a jestliže dneska oslovujeme třetinu lidí, my oslovujeme ještě více, 40 %, ale jde za námi dneska jakožto voliči v parlamentu českém 33 %, aspoň podle preferencí, tak to samozřejmě nemáme jednoduché a jsme rozkročeni. Renew je liberálně orientovaná, my říkáme, že jsme mnozí liberálové, například z úhlu pohledu svobody slova, svobody podnikání, svobody náboženství, to jsou úplně pro nás ty zásadní nejvyšší hodnoty, které máme. Ano, je pravda, že netíhneme a jsme dneska zásadně proti těm aktivistickým manýrům některých parlamentních evropských stran, jsme proti těm progresivistickým šíleným nápadům. Jsme ti, kteří sází více na, v uvozovkách, vlastní řešení. To znamená, nespoléháme, že tady přijde někdo nad námi, kdo rozhodne a udělá něco, něco za nás. Jsme rozumní v té klimatické politice, samozřejmě, že chceme ekologizaci planety, každý chce ekologizaci planety, ale nechceme s vaničkou vylévat i dítě a nechceme, aby u toho Evropa skončila tím, že se stane nekonkurenceschopným skanzenem. To znamená, já si troufám tvrdit, že když se podíváte potom i blíže na třeba ostatní strany toho Renew nebo ALDE, kde tedy my jsme v rámci frakce, tak celá řada stran tam sdílí podobné, podobné myšlenky. Ale stoprocentně se samozřejmě neshodneme s nikým, to bysme v podstatě v jakékoliv frakci strana naší velikosti nebyli schopni se stoprocentně dohodnout.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Čili ano, od zítřka budete vyjednávat s Renew, že chcete být součástí této frakce, která teda podle odhadů v Evropě má velké tendence oslabit z toho třetího až na páté místo.

Karel HAVLÍČEK,
Uvidíme. Samozřejmě hned tam jedeme do Evropy, jedou tam naši vyjednavači. Předpokládáme tedy ti, co se vysoce nebo vysoko umístí i v rámci voleb do Evropského parlamentu. Navíc náš Jaroslav Bžoch je tam i aktivní v rámci své pozice silné v ALDE. To znamená okamžitě, tuším, že hned zítra tam kolegové.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Zítra ta jednání začínají. Pánové, než se budu ptát dál, pojďme se do Bruselu živě podívat. Jsme ve spojení s naším kolegou, redaktorem CNN Prima News, Jakub Říha. Kubo, zdravím tě ráda do Bruselu. Česko už má odvoleno, ale jak jsem říkala, 21 zemí, 21 voličů v Evropě stále volí. Jaké jsou na volby do Evropského parlamentu zatím ohlasy v evropském tisku, v samotném Bruselu?

Jakub Říha, redaktor
——————–
Já bych to popsal zatím jako takové ticho před bouří, protože ty výsledky zkrátka v tuto chvíli známé nejsou a všichni netrpělivě čekají tak, jak to skončí. To, co velmi rezonuje právě v těch bruselských médiích, které se věnují dění v Evropské unii, tak je útok na dánskou premiérku Mette Frederikson, tu několik hodin před otevřením volebních místností tak na ni zaútočil nějaký muž. Pravděpodobně to není motivované politicky tento útok, aspoň podle dánské policie, ale je to výrazná zpráva. Na Slovensku, tak tamní Deník N informuje o neoficiálních výsledcích voleb. Zdůrazňuji, že to jsou neoficiální výsledky. Na ty oficiální si budeme muset počkat do jedenácté hodiny. Ale podle nich by mělo vyhrát Progresivní Slovensko, mělo by získat šest mandátů. Směr Roberta Fica, by pak mělo získat mandát jenom jeden. V některých zemích už se sčítají ty výsledky, jinde v té většině, jak si říkala, v těch 21 státech se teprve volí. Například v Belgii, zde jsou ty volby do Evropského parlamentu spojené i s těmi národními volbami. Já možná připomenu, že Belgie drží takový neoficiální rekord, co se týče délky bezvládí. V roce 2010–2011 se Belgičanům nepodařilo složit vládu 541 dní. Zde ty volby jsou pak také spojené i s těmi regionálními volbami. Ve Slovinsku, kde se dnes volí, tak tamní obyvatelé i rozhodují o tom v referendu, jestli by chtěli, aby byla legální asistovaná smrt, stejně tak rozhodují i o tom, jestli chtějí, aby bylo legální užívání canabisu pro rekreační účely. Ty volby, jak už zaznělo, tak jsou důležité nejen kvůli tomu skládání frakcí, ale také kvůli tomu, jak bude vypadat ta budoucí Evropská komise, protože právě Evropský parlament bude vybírat ty jednotlivé eurokomisaře a bude opravdu delikátní politika to, vyvážit zájmy toho Evropského parlamentu a toho, jak voliči po Evropě rozdají europoslancům karty a také toho, jakým způsobem se do toho budou promítat ty národní zájmy, protože to jsou právě jednotlivé vlády, které budou navrhovat ty eurokomisaři.

moderátorka
——————–
Kubo, ještě jedna otázka, co se aktuálně děje v Bruselu. Už jsou vidět přípravy na ten povolební zítřek? Už tady zaznělo, že zítra se do Bruselu sjedou vyjednavači a začne to velké vyjednávání jak o Evropské komisi, tak o frakcích v Evropském parlamentu a sestavování většiny.

redaktor
——————–
Ano, tak ty jsi koneckonců přijela ve čtvrtek s námi, sama víš, že těch lidí tady nebylo mnoho a opravdu čím blíž se blíží ta nedělní noc, tak tím více novinářů a více lidí se pohybuje po tom Evropském parlamentu. Já teď řeknu pár časů, které určitě stojí za to sledovat. Po osmnácté hodině by měly vyjít první odhady toho, jak to v jednotlivých státech dopadlo. To samozřejmě vy budete moci sledovat na CNN Prima News po dvacáté hodině, někdy mezi půl devátou a čtvrt na devět, tak by mělo být další. Měla být další sada k dispozici těch odhadovaných výsledků, ale pořád to budou jenom odhady. Na to, jak to celé dopadne, jaké budou ty finální výsledky, na to si budeme muset počkat do dvacáté třetí hodiny. Na CNN Prima News vám to řekneme, jakmile to budeme vědět a bude to ten čas, kdy se zavřou ty volební místnosti v Itálii, v ten moment už mohou jednotlivé národní státy zveřejnit to, jak to u nich dopadlo, včetně České republiky. Takže ve 23 hodin na CNN Prima News vám řekneme, jak to dopadlo v Česku a jak to dopadlo ve zbytku Evropy. Samozřejmě zůstáváme na místě a budeme vás po celou noc informovat o dění zde v Bruselu i ostatních státech.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Jakub Říha živě z Bruselu. Jakube, děkuju ti, na shledanou. Budu se těšit na viděnou. Pane Jurečko, navážu rovnou na vás, pane vicepremiére. Velkou šanci uspět v čele komise má Ursula von Der Leyenová. Není to ale jisté, chce každopádně pokračovat v tom mandátu. Kdy zasedne vláda a vybere českého eurokomisaře či eurokomisařku?

Marian JUREČKA,
Tak já jsem v té první části toho, co jste vy říkala, já si myslím, že pro Evropu by to bylo dobré rozhodnutí, kdyby Ursula von Der Leyen pokračovala v čele komise, protože tak jak i já ji potkávám zblízka, vlastně pravidelně každé dva měsíce, mluvím s ní, také vidím, že za ty poslední zhruba dva roky je u ní poměrně jako silný progres i v tom, aby bylo jasně garantované, že některé věci, ať už je to třeba právě Green Deal a některé další, budou do určité míry revidovány smysluplně, s rozumem. Vnímá, naslouchá to, co říkáme z členských států i z České republiky. A ono vždycky jako když přichází člověk, který může pokračovat v té práci a zároveň se dokáže poučit z těch chyb, tak to vlastně je věc, která je pozitivní pro jakoukoliv organizaci, včetně Evropské komise.

moderátorka
——————–
Tak děkuju a teď k otázce…

Marian JUREČKA,
A ta druhá poznámka. No, samozřejmě my jsme připraveni, abychom na vládní úrovni ta jednání otevřeli bezprostředně po volbách.

moderátorka
——————–
To znamená, zítra už začnou jednání, začnete být…

Marian JUREČKA,
Zítra asi úplně ne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Víc komunikativnější a transparentnější i k nám.

Marian JUREČKA,
V příštích týdnech předpokládáme, že budou schopni kolegové z koalice PirStan přijít na ta jednání, ať už napřed na ta jednání K5 a poté na vládu a říct, toto je náš návrh na eurokomisaře, eurokomisařku a my samozřejmě budeme jako vláda v tomto ohledu klíčová. Také aktivita pana premiéra, která už běží celou řadu týdnů, hledat ten průnik, jaké portfolio by s touto osobou a s tímto kandidátem se dalo dovyjednat tak, aby to portfolio bylo silné. A teď říkám, ne silné nikoliv pro Českou republiku, protože všichni víme, že ten eurokomisař nemá pracovat a nemůže, ani nesmí pracovat ve prospěch toho státu, který ho nominoval, ale pro celou unii, ale nám jde o to, aby jsme po těch letech měli opravdu toho zástupce, který bude opravdu mít možnost výrazně ovlivňovat celou Evropskou unii v tom dobrém slova smyslu.

, moderátorka
——————–
Bylo by to vlastně poprvé, co by Česko mělo nějakou relevantní oblast, velmi silné portfolio. Nicméně vy jste řekl, kolegové s PirStan, tam je situace poměrně delikátní v tom, že premiér rukou dáním neoficiálně slíbil koalici PirStan výběr eurokomisaře a návrh. Koalice se mezitím rozpadla. Stan se dohaduje s Piráty, kdo na to má právo. Je tam, je tam několik jmen, je tam vlastně hodně jmen, která by to mohla být. Jak z té situace ven?

Marian JUREČKA,
Já myslím, že prostě musí se spolu dohodnout, protože já jsem u toho jednání tehdy byl a bylo to opravdu, jak se říká, gentlemanská dohoda, kdy tito zástupci mají přinést tu nominaci, my jsme říkali, to není bianco šek, že ta vláda potom schválí kohokoliv, ale musí to být opravdu člověk, který má tu erudici, je schopen tu práci dělat opravdu velmi kvalitně a myslím, že jsme řekli k tomu spoustu těch dalších ale. To znamená to portfolio atd. Já myslím, že Vítek Rakušan, Ivan Bartoš si to dobře uvědomují a já chápu, že teď třeba některé pozice byly spojené trošku i s tou kampaní a s tím jako říkat, my máme taky dobré jméno, my máme taky dobré jméno, tak teď doufám, že ta debata už bude jako velmi racionální.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Já budu konkrétní. Marcel Kolaja za Piráty je nominován, mluví se o Danuši Nerudové, Josefu Síkelovi v Politiku v evropském tisku, v bruselském se objevuje jméno Marka Mory. Je to hodně, je z nich někdo pro vás přijatelný?

Marian JUREČKA,
Já opravdu jako nechci tady dělat teďka jako nějaký jako osobní… To, co teď řeknu, není osobně vůči nikomu z těch, které jste tady jmenovala, ale principiálně, když se podíváme historicky na portfolio v Evropské komisi, tak ta silná obvykle získávali lidi, kteří měli zkušenost z vlády na úrovni premiérů, vicepremiérů nebo ministrů. To je nějaký obecní úzus.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju, pane Havlíčku, vy jste v jedné z debat na konkurenční televizi to místo navrhl panu premiéru Fialovi, že by byl dobrým eurokomisařem, on to odmítl. Co dál? Budete chtít nějak ovlivňovat, zasahovat do té diskuze jako opoziční strana? Protože faktem zůstává, že návrh vybírá vláda a nominuje vládu.

Karel HAVLÍČEK,
Návrh vybírá vláda. My jim do toho zasahovat nebudeme. Ale jinak máte samozřejmě pravdu, já jsem to řekl samozřejmě s určitou nadsázkou, ale ono by to svoji logiku opravdu dávalo, protože pan premiér by tam nepochybně získal dobrý komisariát. To je pravda. On se opravdu nehodí do české politiky, do toho krizového řízení, to ho zcela zjevně trápí a taky proto je to možná nejméně oblíbený lídr ze všech vůbec sledovaných zemí.

, moderátorka
——————–
Samozřejmě oponoval, že to není pravda.

Karel HAVLÍČEK,
Tak je druhý nejhorší. No to je jedno. Ale samozřejmě může oponovat. Ale zajímavé samozřejmě bylo to, co řekl pan ministr, že eurokomisař, a to je pravda, on nemůže hájit zájmy té či oné země, musí hájit zájmy Evropské unie, no a to, co dělá pan premiér, vždyť on víceméně je více proevropský než pro český, navíc on by si tam odpočinul, krmil by holuby. To znamená, já si myslím, že pro něj by to bylo dobré, možná i pro ODS.

, moderátorka
——————–
Máte pocit, že eurokomisaři krmí holuby v Bruselu?

Karel HAVLÍČEK,
Já to říkám s nadsázkou samozřejmě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Je jich tam teda dost, ale nemyslím si, že je to náplň jejich práce.

Karel HAVLÍČEK,
Tím chci říct, že ten tlak a ten stres, který je, a který mu zcela zjevně nesedí, on je akademický manažer, takže by v tom Bruselu mu sedělo daleko více, jestli by krmil holuby nebo by chodil do kaváren nebo rozjímal teda.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Nebo třeba pracoval pro Evropskou komisi velmi silně.

Karel HAVLÍČEK,
Nebo třeba taky pracoval, že jo, pro Brusel, pro Evropskou unii. Nevím. Ale samozřejmě berte to s nadsázkou. Nicméně já nebudu hodnotit ty ostatní kandidáty, kteří se skloňují dnes a taky na jednu stranu by to pro ně mohl být polibek smrti, kdyby jsme někoho z nich doporučili, což mě tak napadá, že kdyby jsme třeba doporučili toho pana Síkelu, který by tím pádem šel do Bruselu, tak možná by si tady všichni oddechli v rámci českého průmyslu, české energetiky. A navíc on je taky, pokud vím, velmi proevropský, pro bruselský, z mého pohledu je to ministr Bruselu než ministr průmyslu České republiky, ale netuším.

moderátorka
——————–
Jenom dodám, že tam má velmi silný kredit po evropském předsednictví pan ministr Síkela.

Karel HAVLÍČEK,
Ale ne u nás.

, moderátorka
——————–
To dodám, protože se to samozřejmě sluší. Pane ministře, pojďte na to reagovat na doporučení opozičního, opozičního politika pana Havlíčka.

Marian JUREČKA,
Tak já se přiznám, já když jsem slyšel už předevčírem tu výzvu, aby pan premiér odešel dělat eurokomisaře, jako samozřejmě je to úplně jako absurdní rétorika. Za prvé, nechme na lidech, aby dali vysvědčení této vládě i premiérovi za více než rok ve sněmovních volbách. Já si myslím, že když se podíváme na to opravdu extrémně vypjaté dvouleté období, tak ano, všichni jsme lidé, všichni bychom mohli podávat jako větší a lepší výkony, ale myslím si, že Česká republika to zvládla. Dneska s odstupem, když se díváme na ta čísla, ke kterým se vracíme, vracíme se do období růstu, nebyly tady žádné výpadky energetické, lidé neztratili práci, držíme rekordně nejnižší nezaměstnanost, děláme podstatné a důležité reformy. To znamená, že ta vláda to zvládla dobře a myslím, že i premiér ukazuje, že je nejenom dobrý manažer, ale i lidský dobrý komunikátor. Nemáme žádné vyhrocené vztahy v koalici, nikdo neodchází, nepráská dveřmi, premiér komunikuje slušně, nikoho neuráží, nemluví sprostě, opravdu prokazuje chladnou hlavu a nadhled. A v tom ohledu, když se podíváme do koalic, ve kterých jsem třeba byl minulostí já, tak si myslím, že i manažerský výkonově, ale i lidsky to funguje velmi dobře a premiér má v tom velkou zásluhu.

Karel HAVLÍČEK,
No, ono někdy to, že se lidé pohádají, a to, že je tam určité napětí, spíše vede k dobrým výsledkům. Vy jste všichni klidní jako želvy. Ale když už jste tady otevřel ta čísla, tak ta čísla, byť je to jeden velký debakl, co se týká hospodářských výsledků. Podívejte se na ceny energie. Nejvyšší energetická inflace ze všech zemí Evropské unie, a to jsme ještě byli nejhorší ze všech zemí OECD, jsme jediná země v Evropské unii, která nedosáhla předcovidové úrovně v rámci hrubého domácího produktu, co se týká inflace mezi třemi nejhoršími. A když se ještě podíváme zpátky na ty energie, mrkněte se, včera vyšel nebo tento týden vyšla aktuální pozice cen energií, tak máme o 80 % vyšší nárůst všech energií vůči konci roku 2021. Vždyť je to jeden velký debakl. Vy jste nezvládli vůbec nic. Takže chlubit se tím, že máte dobré výsledky, no to nemůžete myslet vážně?

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pane místopředsedo Havlíčku. Mluví se o třech silných portfoliích, na které bychom si mohli sáhnout. Energetika, vnitřní trh, mezinárodní obchod, finance. Ne, nejsme v eurozóně. To byste považoval za úspěch, pokud by se podvedlo vládě vyjednat vyjednavačům, vyjednává samozřejmě i pan premiér. Není to žádné tajemství.

Karel HAVLÍČEK,
V zásadě ano, pokud by to byla třeba tato ekonomická témata nebo tato portfolia, tak z mého pohledu by to špatné nebylo.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju. Já ještě zůstanu na chvilinku, než přejdeme k domácí politice a ekonomickým otázkám, k důchodům, k platům. Ještě zůstanu s dovolením u kampaně a u možnosti kroužkování. Vaši voliči, pane předsedo, rádi kroužkují. V těch volbách 2019 se nestal europoslancem lídr vaší kandidátky, voliči vám to přeskládali. Jak se teď díváte na kroužkovací kampaň Marka Bendy i pana premiéra Fialy, kteří doporučovali kroužkovat kandidáty za ODS.

Marian JUREČKA,
Podívejte, já jsem mnohokrát prošel volbami a když jsem procházel třeba volbami, kde jsem byl lídrem ve svém kraji, tak jsem vždycky říkal, kroužkujte a říkal jsem všem kandidátům, které jsou za sebou na kandidátce, říkám, klidně vyzývejte ke kroužkování. Jediné, kde je pro mě červená linie, odmítám, aby chodily vnitřní dopisy do těch stran a tam, aby se vyzývalo ve vnitřních stranách na kroužkování. Když děláte kampaň na ulici, na sociálních sítích, prostě kdekoliv ten kandidát je aktivní a je třeba i na poslední místě, tak přece ať má právo říct. Dívejte se, vy mě vidíte, vidíte člověka, který tomu dává maximum a nějaké kvality, tak klidně mě ohodnoťte tím preferenčním kroužkem. To znamená, pro mě to vždycky bylo nastaveno takhle a takhle to i držím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
K čemu teda byla ta diskuze velmi vyhrocená o tom, že na kandidátce nesmějí být skokani Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil, Pavel Fischer, který chtěl kandidovat za vás, Hayato Okamura nesměl kandidovat, aby náhodou nemohl vyskákat víc nahoru.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
To souviselo s tím, že my jsme na začátku, když jsme dávali tu koalici dohromady, jsme si řekli, že pro nás je důležité, aby všechny tři strany daly nejsilnější osobnosti na tu první desítku a nedávaly je do toho pořadí dál s tím, že tato gentlemanská dohoda se takto i naplnila, byť to třeba nebylo úplně jednoduché, ale to neeliminuje to, aby následně jsme neříkali, že lidé nemohou kroužkovat. Vy jste zmínila, že někteří kandidáti, a psalo se o tom i v tisku, vyzval někde ve videu, já jsem ty videa spíše viděl v tom duchu, že oni nebo nějaké blízké osoby nebo představa té naší dané koaliční strany řekli, hele, tohle je člověk, kterého známe, je dobrý, zaslouží si vaši podporu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Já jsem mluvila o videu pana premiéra, který natočil video, vyzýval ke kroužkování. Pane předsedo, je možné, že pokud by…

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Markéta Pekarová Adamová i já jsme natočili video, aby jsme komentovali naše kandidáty na té společné kandidátce. Myslím, že je to naprosto běžné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pokud kroužky hodně zamíchají kartami, změní to dynamiku ve vládě, protože samozřejmě bude záležet i na výsledku Stanu, kolem Danuše Nerudové to vřelo i v rámci pětikoalice.

Marian JUREČKA,
Samozřejmě, nebudeme si nic nalhávat. Ty volby dnes večer po té dvacáté třetí hodině mohou přinést nějaké změny z hlediska atmosféry, vnímání…

moderátorka
——————–
Vztahů.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Možná i vztahů. Ale já bych byl rád, že jsme dokázali zůstat nad tím, že toto jsou přece jenom evropské volby. Samozřejmě důležité pro Evropu, pro nás, pro svět, jo. Já jsem byl před měsícem v Kyjevě na jednání, kde jsem měl jednání s členy kyjevské nebo ukrajinské vlády, tak i oni říkali, pro nás jsou dvoje klíčové volby v letošním roce, a to jsou evropské a prezidentské volby ve Spojených státech amerických, protože to má opravdu vliv na tu globální situaci. Ale opravdu teď máme tady zodpovědnost vládní za tuhle zemi, doděláváme klíčové reformy, potřebujeme, abychom udrželi nízkou inflacici, nízkou nezaměstnanost, nastartovali ekonomický růst, dotáhli klíčové reformy i třeba v té oblasti změn energetiky, dotahujeme zpoždění, které vlastně ty věci některé měl už tady implementovat Karel Havlíček. Bohužel se v tom zaspalo a jsou to důležité věci, které právě vedou k tomu, abychom byli méně závislí na dodavatelích zvenčí, abychom podpořili domácí zdroje, obnovitelné zdroje a tím dokázali i zlevnit tu cenu elektřiny, ale i ostatní energie.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju. Ještě poslední otázka k evropským volbám. Pane Havlíčku, opozice ze začátku naznačovala, nebyli jste to jenom vy, ale i SPD, že by to mělo být referendum o vládě, ve volební místnosti, tak mluvil bývalý prezident Miloš Zeman. Nebylo to spíš ale referendum o Andreji Babišovi, protože vy jste to téma v té kampani úplně nedokázali dobře komunikovat.

Karel HAVLÍČEK,
Zajímavý to, co jste řekla, to referendum o Andreji Babišovi. No, já souhlasím s jednou věcí, co jste říkal, že byly nebo jsou velmi důležité volby, mimo jiné i proto, že jsme tady prošli pandemií za těch posledních pět let, prošli jsme tady energetickou krizí. Samozřejmě válka na Ukrajině, nesmírně důležité volby. A mně se z nich úplně vytratilo to, že se zde nebojovalo o témata, ale klíčová témata, soběstačnost, teď se to potvrdilo v těch posledních letech, že to je nesmírně důležité téma. Energetická, potravinová a léková. To je mimo jiné to bylo v našem programu. Proč jsme se nehádali o bezpečnostní, jestli takovým nebo jiným způsobem. Vy jste jako Spolu postavili totálního Frankensteina, troška konzervatista, troška liberál, atd. Vy tam máte pana Vondru, vy tam máte pana Niedermayera, to je, jako kdybyste postavili Bidena nebo Trumpa a vedle Bidena. A jediný, co vás spojovalo, je ten antibabiš, ten jste komunikovali, komunikoval jste ho tvrdě. Já se stále divím, že ještě vaši voliči jsou připraveni na to slyšet, protože vaším jediným programem skutečně byl antibabiš, vaším cílem je dostat pana Babiše z politiky a nástroj, který k tomu volíte, je rozdělování společnosti, podněcování nenávisti, nálepkování. A dokonce taková ta tvrdá parta, ta si nebere servítky vůbec s ničím, ta nekompromisním způsobem v rámci své svaté války ještě šíří nenávist. Když se zeptáte lidí, co bylo vaším programem, tak všichni řeknou, ano, oni nemají rádi pana Babiše nebo ANO, to je jedno, ale to, co jste vy měli komunikovat v rámci toho, co jste říkal, jak je důležité. Já si to fakt nepamatuju, já nevím, co jste komunikovali zcela zásadního, ale minimálně jste se o tom s námi nepřeli, protože já bych hrozně rád, aby jsme se hádali o tom, jestli soběstačnost v oblasti energetiky má být přes obnovitelné zdroje nebo přes jádro, jestli má být, já nevím, přes plyn atd. Vy jste to postavili čistě ideologicky, prostě hodili jste všechny přes palubu jenom proto, že nemáte někoho rádi, že ho nenávidíte.

moderátorka
——————–
Pojďte reagovat, prosím.

Marian JUREČKA,
Já velmi rád zareaguju. Všiml jste si, pane Karle Havlíčku, co jsme měli na billboardech a na všech našich hlavních…

Karel HAVLÍČEK,
Rusko, pro tebe všecko.

Marian JUREČKA,
Ne. Bylo tam silnější, bezpečná Evropa, silnější Česko a v programu jsme měli.

Karel HAVLÍČEK,
To jsou fráze. Diskuze, je to o té diskusi.

Marian JUREČKA,
V programu jsme pod tím měli konkrétní věci, které se musí změnit a udělat.

Karel HAVLÍČEK,
Co jste otevírali? Vy jste otevírali jenom tu antibabiš.

Marian JUREČKA,
Migrace, snížení administrativní zátěže, konkurenceschopnost, přesně jsme tam měli to převedení klíčových výrob zpátky do Evropy, vědu, výzkum v Evropě. To všechno jsme v tom programu právě, že měli. A mě mrzí, že vy teďka obviňujete z něčeho tady mě, já sedím naproti vám, ale uveďme si úvod dnešní Partie. Vy jste v jedné z první věci řekl, že tyhle volby přece měly být o tom, že se má dát vysvědčení této pětikoaliční vládě, a že má skončit. Vy jste s tím začal. Vy jste úplně odbočil a teď tady jako nahazujete, že to má být ta konstruktivní debata, kterou já jsem se vždycky snažil vést a slyšel jste někdy ode mě, že bych někdy podněcoval k nějaké nenávisti, já se snažím vždycky mluvit korektně, kultivovaně, věcně. Argumentovat fakta.

Karel HAVLÍČEK,
A ta antikampaň, kterou jste si zaplatili, Rusko, pro tebe všecko, to není z vaší dílny?

Marian JUREČKA,
Ne, to není z mojí dílny. Já jsem si žádnou kampaň nezaplatil.

Karel HAVLÍČEK,
Ne, z vaší dílny? Jako vy nejste součástí Spolu? Vy nejste součástí party s ODS?

Marian JUREČKA,
Lidi, kteří to dali na sítě, udělala se z toho větší vlna, než si myslím, že si to zasloužilo.

Karel HAVLÍČEK,
Vám se to hodí…

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Počkejte, pánové, jenom ať to trošku zpřehledníme.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Řeknu vám jednu věc… U této kampaně, že to je mimo jiné zarámování vašeho přístupu vlastí energetiky v oblasti tendru dukovanského, kdy jste přes tři čtvrtě roku ve sněmovně vy osobně s premiérem Andrejem Babišem jste… Počkejte, nechte mě domluvit. Jste hájili to, že v tendru má zůstat do poslední chvíle do Vrbětic, že tam má zůstat ruský Rosatom. Až po Vrběticích až po Vrběticích, kdy jsme toto blokovali, tak se ta situace změnila.

Karel HAVLÍČEK,
Vy jste pustili Rosatom do finále…

Marian JUREČKA,
Říkali bezpečnostní složky, že tam ten Rosatom být nemá, to říkali tři čtvrtě roku předtím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
——————–
Pánové, pojďme to ukončit. Prosím, pane vicepremiére, rozumím vám správně, že vy jste s tou kampaní, to nebyly jenom plakátky na sítích, to byl web, který zněl www.Českoprotebevšecko. Byla tam pak ta parodická verze s ruskou vlajkou. Vy jste s tím nesouhlasil s tou verzí té kampaně?

Marian JUREČKA,
Já jsem ji neschvaloval, já jsem se o ní dozvěděl v okamžiku, kdy byla venku.

moderátorka
——————–
Souhlasil jste s tím nebo ne?

Marian JUREČKA,
Říkám, není to můj šálek kávy. A když se mě na to potom ptali lidé novináři, tak říkám, je to z mého pohledu zarámování toho příběhu a přístupu, který jsem tady okomentoval k tendru na Dukovany. BISka a všichni říkali, vy jste…

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, 1. místopředseda hnutí /ANO/
——————–
Pane ministře, pane ministře, prosím, to je neuvěřitelný, ta vaše drzost, ta vaše neomalenost v tom, že hnutí ANO bylo to, které vyhostilo ruské diplomaty, hnutí ANO bylo to, které odsoudilo agresi Ruska. Hnutí ANO bylo to, které podpořilo v rámci Ukrajiny…


——————–
Já vás nechám reagovat.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, 1. místopředseda hnutí /ANO/
——————–
Vše, co se podpořit dalo. Hnutí ANO bylo to, které ve finále i ten Rosatom vyřadilo. Hnutí ANO bylo to, které se jasně postavilo na stranu Ukrajiny. A vy máte tu drzost nám tady říkat, že jsme někde proruští? Ti, kteří tam jezdívávali ještě před námi, ať už byli z ODS nebo odkaď, já nevím, ti se tam veselili s Putinem. Já jsem tady několikrát řekl, ty tam s ním popíjeli vodku, ty tam s ním dlabali kaviár. Paní Němcová, premiér Nečas a ostatní ti tam s nimi si třásli rukou, ti se těšili na lepší zítřky. Já jsem nejednal ani jednou s ruským ministrem, premiér Babiš nejednal ani jednou s ruským prezidentem nebo s ruským premiérem. A když jsme byli mimo jiné na Ukrajině jakožto vládní delegace, byl tam pan Babiš, byl jsem tam já v roce 2019, tak jsme jasně odsoudili anexi Krymu. Co vy jste dělali mezi lety 2014 až 2021 vůči agresi Krymu? Co vy jste dělali vůči tomu, když se tady budoval Nord Stream 1 a Nord Stream 2? Vy jste se na to dívali, smáli jste se tomu a těžili jste z těch výhod. Já vám to nevyčítám, aby jsme si rozuměli, protože nikdo nemohl vědět, jak to dopadne. A líbilo se mi to, co řekl třeba prezident Clinton, když tady byl na návštěvě. Všichni se z toho poučme, ale prosím pěkně, vy nemoralizujte, nemáte na to nejmenší právo.

moderátorka
——————–
Pane Jurečko, pojďte reagovat ještě na výtky kolem Ruska a Rosatomu.

Marian JUREČKA,
Já to velmi rád věcně zarámuju. Celý svět, včetně České republiky výrazně podcenil situaci po anexi Krymu, v tom se shodujeme bez debaty. Podcenila Česká republika i energetickou situaci po anexi Krymu, kdy od té doby se měla budovat za vlády Bohuslava Sobotky, kde jsme byli my členy, to jsem říkal opakovaně, sebekriticky, ale o to víc i za vaší vlády. Budování vlastní soběstačnosti a odchod od těchto zdrojů, protože jste na ní byli závislí extrémně nezdravě. A to, co jsem vyčítal já vám, teď mě dobře poslouchejte, že v momentě, kdy bezpečnostní informační složky říkali tehdejší vaší vládě, Čína ani Rusko v tom tendru nemá být. Vy jste vyřadili Čínu, ale dlouhé měsíce jste odkládali rozhodnutí vyřadit Rusko. A to se stalo až v momentě, kdy proběhly Vrbětice. Tím končí moje zarámování věcných skutečných faktů.

moderátorka
——————–
Pánové, děkuju vám mnohokrát, pojďme od kampaně Rusko, pro tebe všecko. Ale jenom fér. Ještě na vás, pane Havlíčku. Vy jste se potom asi lekli v hnutí ANO problematického podle vás i podle některých analytiků billboardů s migranty na čluny. Proč jste to nakonec stáhli? Přišlo vám to, že by to bylo moc, že by to vneslo nějakou jinou dynamiku do kampaně, vystrašilo příliš občany Česka?

Karel HAVLÍČEK,
Nás v tom trošku ovlivnila i ta nechutná antikampaň Spolu nebo ODS, to je jedno, v rámci Rusko, pro tebe všecko, protože my jsme řekli, my nechceme být jako oni, my jsme do toho šli fakt pozitivně, do té kampaně. Přece Česko, pro tebe všecko je kampaň s nadhledem. Myslím si, že to je docela vtipné. Myslím si, že to i korespondovalo s tím mistrovstvím světa v hokeji, že jsme se nejenom tvářili, ale otevírali jsme témata, kdy chceme podpořit mimo jiné v rámci Evropy i soběstačnost České republiky, ačkoliv samozřejmě chceme být součástí Evropské unie. Jinými slovy, měli jsme to takto namyšlené. A když jsme viděli, co spustilo hnutí Spolu nebo parta Spolu, tak jsme říkali ne, nepůjdeme tímhle, tímhle tím směrem, nebudeme to dále eskalovat a dohrajeme tu kampaň pozitivně. Já si myslím, že to za to stálo to rozhodnutí.

moderátorka
——————–
Děkuju. Koalice Spolu jenom ještě pro diváky. Ve 23 hodin dnes výsledky evropských voleb budou známy, už jsou sečteny, nemohou být zveřejňovány, dokud neodvolí celá evropská sedmadvacítka. Na CNN Prima News se dozvíte výsledky. Ve 20 hodin začíná volební noc. Pane ministře.

Marian JUREČKA,
Já si dovolím jednu poznámku.

moderátorka
——————–
Jenom poslední poznámka, prosím.

Marian JUREČKA,
Vy tady říkáte, jak jste dělali korektní kampaň, rok a něco zpátky jste toto brutálně vytáhli proti Petru Pavlovi naprosto nekorektně. Petr Pavel nikdy nechtěl zatahovat Česko do války. Ani tato vláda. Toto jste používali vy na billboardech, toto jste vy dávali na inzerci. Takže prosím pěkně, já oceňuju to, že jste v některých věcech řekli, bereme zpátečku, včetně té čtvrteční schůze, kterou jste svolali podle mě účelově těsně před volbami, nakonec jste odvolali, ale jenom připomínám, ať to nezapadne, že toto byly naprosto nekorektní výroky vůči tehdejšímu kandidátovi a dnešnímu prezidentovi. Tak jenom připomínám.

Karel HAVLÍČEK,
Není možné se v době války nebavit o válce, tím spíše, když vy chcete bojovat do posledního vojáka, ale současně myslím ukrajinského, ale současně si vzpomeňte, jak vy jste dávali našeho předsedu vedle Putina neuvěřitelného něco, šoupli jste ho normálně na billboard.

moderátorka
——————–
Jsme, jsme v minulosti. Objevovalo se to tady v Partii několikrát. Pojďme se, pánové, prosím, pane Jurečko, pane Havlíčku, posunout dál. Já jsem slíbila téma reálných mezd. Po dvou letech začaly konečně růst. O čem to podle vás vypovídá, pane Jurečko, že konečně přestali lidi chudnout anebo ta špatná zpráva, že chudli dva roky?

Marian JUREČKA,
Tak samozřejmě to, že v České republice jsme prožili od světové války od roku 48 nejsložitější období. To myslím, že si všichni uvědomujeme. To, že jsme tady dva roky celá společnost zchudla, je reálný fakt, to se nedá jakkoliv okecávat. Ale teď si myslím, že já jsem to říkal už na závěr loňského roku, přichází období, kdy znovu se České republice bude dařit, bude se dařit českým domácnostem, společnosti, firmám. To, že tady máme reálný růst mezd, bylo očekávatelné, protože už od února loňského roku bylo evidentní, že se nám podařilo zastavit extrémní nárůsty inflační, že se inflace vrací do běžných hodnot někde kolem 2,5 %, což je i cíl České národní banky a vlastně vidíme ten výsledek za první kvartál tohoto roku, že třeba i obory, jako je sociální oblast zdravotnictví, tak v těch datech Českého statistického úřadu je ten reálný růst až přes 9 %. To je dobrá zpráva. Samozřejmě teď je pro nás důležité, aby se tento trend zrychlil, aby se dařilo více firmám. Vidíme, že v těch odvětvích nejenom od začátku roku, ale i v průběhu, my to vidíme každý měsíc na pojistném, rostou ty odvody, to znamená, lidé si přicházejí v průběhu roku říci o větší mzdy.

moderátorka
——————–
Co tam vidíte v těch číslech, jestli můžete být konkrétnější v těch datech na odvodech za sociální pojištění.

Marian JUREČKA,
Tak vidíme, že ten nárůst se nám tady pohybuje nad 7 %. Vidíme, že se to neděje jenom od 1. ledna. Vidíme, že to je, řekněme, rozloženo i v průběhu měsíců či kvartálů, kdy se daří v těch firmách dohodnout nové podmínky nárůstu mezd, že firmy mají zakázky. To znamená, ano, občas někde vidíme, že třeba obor, který je zpomalen za tím tempem růstu, samozřejmě vidíme, že nám rostou velmi dobře dlouhodobě obory IT, tam, kde se pracuje s financemi a podobně.

moderátorka
——————–
A zpomalené jsou, které obory?

Marian JUREČKA,
Jsou to obory ve službách. Ve službách ta situace je složitější, ale zase vidíme u služeb nárůst, příchod turistické sezóny, ta situace se také bude lepšit. To znamená, jako fakt můžeme říct, a to není optimistický, to je konstatování. Nejhorší máme za sebou, přichází doba stability, růstu a toho, že se nám všem bude společně lépe dařit.

moderátorka
——————–
Děkuju. Jenom poznámka. Nad službami je největší ten otazník i v těch inflačních prognózách. Pane místopředsedo Havlíčku, není to přece jenom potvrzení toho růst reálných mezd, že se začne konečně dařit líp, jak slibuje česká vláda.

Marian JUREČKA,
Já jsem říkal lépe, já jsem říkal lépe.

moderátorka
——————–
Já jsem říkala líp, tak to je stejné.

Marian JUREČKA,
Aby z toho nebylo nějaký heslo.

Karel HAVLÍČEK,
Vláda to dotáhla na takové dno, že už to nešlo hlouběji. Přece to všichni vidíme, to pochopitelně začalo už inflací a inflace byla do značné míry způsobena tím, že se nezvládla energetická politika. To, že jsme měli, a že stále máme nejvyšší růst cen energií ze všech zemí Evropské unie, se pochopitelně negativně promítlo do inflace, díky tomu jsme mezi třemi nejhoršími zeměmi za poslední 2,5 roku v rámci inflace a pochopitelně se to promítlo tím pádem i do poklesu reálných mezd za tu dobu víc jak 2,5 let. Aby jsme si rozuměli. Devětkrát za čtvrtletí za vaší vlády, čili v podstatě všechna čtvrtletí vám klesaly reálné mzdy.

moderátorka
——————–
Viděli to diváci na tom grafu, ukazovali jsme to názorně.

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, 1. místopředseda hnutí /ANO/
——————–
Měli jste nejvyšší pokles za dobu vašeho vládnutí od začátku devadesátých let. Naprostá katastrofa. A ano, pochopitelně podobně jako s tou inflací, ať už to je na absolutním dně nebo v tomhle tom případě ta inflace byla tak vysoká, tak už logicky se to musí odrazit, to znamená, vidíte, že tady ta inflace se zklidnila, zklidnila se proto, protože jsme minulý rok v tom prvním čtvrtletí měli ještě 16, 17 % inflaci. Neuvěřitelné, nejhorší v celé Evropské unii. Tím pádem logicky i růst reálných mezd, který je tedy 4,8 %, což je pravda, tak po tom Waterloo, které tady bylo v těch posledních dvou letech, nemůže svým způsobem zafungovat jinak, než že se to začíná oživovat, to pravda je. Ale uvědomme si to, že ti lidé přišli o víc jak 30 % svých úspor. A to, co si kupovali za 75 Kč, v průměru to beru, tak dneska si kupují za 100 Kč. A pan premiér tvrdí, že je všechno skvělé sluncem zalité, že na konci roku to bude za 103, možná 104 Kč. Tak jenom, aby jsme si neujasnili to, jak hluboko mají lidé do peněženky.

moderátorka
——————–
Ještě vaše reakce, než položím další otázku.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Jenom v rychlosti, když se podíváme na ta data za poslední měsíce, a to tady pan kolega Havlíček záměrně asi neřekl nebo to možná neví. Tak je to, že dneska Česká republika patří k zemím, které mají nejnižší, jednu z nejnižších inflací vůbec.

Karel HAVLÍČEK,
To nemohlo dopadnout jinak. Samozřejmě…

Marian JUREČKA,
A to víme už zhruba od února loňského roku, že to takto bude k tomuto trendu směřovat, protože výjimečný byl leden 2023, ale pro nás je extrémně důležité to, že se třeba podíváme na ceny potravin, když se podíváme na to, jak se odvíjí třeba ceny mouky, cukru, tak tady opravdu výrazně ty ceny klesají. Dokonce vidíte, že vlastně ten pokles té inflace je nejvíce tažen těmi obrovskými propady v těch hlavních zemědělských komoditách.

moderátorka
——————–
Já ještě zůstanu u mezd, pane vicepremiére. Podle Statistického úřadu byl v tom meziročním srovnání nejmenší růst ve státní správě školství, obrana, tedy u státních zaměstnanců. Josef Středula, odborový předák, šéf největší odborové centrály, po vás chce 15 % nárůstu platů od září. Vy jste mu na to předběžně kývnul nějakým způsobem. Byl to slib ovlivněný kampaní nebo opravdu se to stane?

Marian JUREČKA,
Aby bylo jasné, to samozřejmě zase posunuly někam některé titulky. Já jsem se s panem Josefem Středulou ani s odbory nedohodl, že bychom minulý týden uzavřeli dohodu na 15 %. Oni řekli…

moderátorka
——————–
Takže růst ano, ale nižší?

Marian JUREČKA,
Oni řekli svůj požadavek, já jsem řekl, že k tomu stojí tady požadavek, oni řekli 15 %, k tomu stojí požadavek zaměstnavatelů, ti řekli 5 %. Já jsem jim slíbil, že jim v tomto týdnu tedy bude, po této neděli pošlu návrh, který budeme během června projednávat i s koaličními partnery i se zástupci sociálních partnerů. Řekl jsem, že můj cíl je dohodnout se, aby se od 1. 9. zvýšení platů v té veřejné sféře realizovalo. Protože vidím ty čísla, nejsem slepý. Vím, že ta situace pro mnoho těch lidí je extrémně složitá. Lidé, kteří pracují v kuchyních, ve školách jako školníci, v sociálních, zdravotnických zařízení a podobně, v těch podpůrných profesích jsou klíčoví, jsou důležití. Bez nich to nebude fungovat a musíme to navýšení udělat.

moderátorka
——————–
15 % chce Josef Středula, je mi jasné, že mi teď neřeknete, s čím za Josefem Středulou půjdete, protože by to rozehrálo spirálu dalších titulků a mediálních vyjádření, ale kde je reálná dohoda, na kolika procentech, aby rostly platy. Protože podle ekonomů je to riskantní, může se roztočit spirála. Nevím, jestli to má podporu v koalici, u vašich koaličních partnerů, v ODS, atd.?

Marian JUREČKA,
Já jsem jasně řekl, že pro mě je důležité podívat se na ty jednotlivé segmenty. Dneska má tzv. pět stupnic těch oborů, kde jsou zařazeny podle nařízení vlády, pak je státní služba a pak jsou bezpečnostní složky. A ta situace je tam za ty zhruba čtyři roky rozdílná. Tam jsou jednotlivé segmenty, kdy v zásadě jsou jenom těsně za tou inflací, kde tam rozhoduje třeba 1 – 1,5 %, pak jsou obory, kde je třeba rozdíl dneska 15 %. Takže já jsem řekl, že jim připravím návrh, který bude segmentovat a bude rozlišovat tu situaci a bude na ni adekvátně reagovat. Proto já nesouhlasím s tím, že to řekneme paušálně a pro všechny, protože třeba u zdravotníků, u lékařů třeba za ty poslední dva roky ty nárůsty byly úplně někde jinde než třeba u lidí, kteří pracují v kultuře, a to je potřeba odlišit. Proto já jsem jim řekl prostě, nezlobte se na mě, vy chcete společně tady 15 % pro všechny, ale nebylo by to fér vůči těm, u kterých to tak nerostlo. A v tomhle duchu já ten návrh připravím.

moderátorka
——————–
Děkuju, pane místopředsedo Havlíčku. Má to podporu, že vláda chce také upravit platy státních zaměstnanců. Odbory někam tlačí. Pan ministr vysvětloval, proč by mohl vyjít vstříc nějakým způsobem?

Karel HAVLÍČEK,
Já jsem toho názoru, že musí se udělat nemálo pro to, aby mzdy, zejména u některých profesí, byly opravdu důstojné. Já jsem teď byl hodně v různých školách a na tom se snad shodneme, pane ministře, vždyť je to katastrofa, jestli mají prostě kuchařky na základních školách hrubou mzdu 18 500, a to bylo asi na třech školách, dokonce v Praze, když jsem to viděl. Ty to mohou dělat už jenom proto, že to dělají srdcem, to přece nemůže dělat nikdo z důvodu toho, aby se, aby se uživil. Tak nezapomeňme, že tito lidé tady do značné míry vytváří podpůrnou infrastrukturu. My jsme se snažili za naší vlády, aby se na důstojnou úroveň dostali například platy učitelů. Víte, že jsme šli z nějakých 27 000, myslím, na 46 000 za ty poslední čtyři roky. Snažili jsme se, aby policisté, hasiči, atd…

moderátorka
——————–
Promiňte, takže nepedagogičtí pracovníci, například kuchařky ve školách, tam byste byli pro ještě někdo další?

Karel HAVLÍČEK,
Určitě, určitě, určitě by jsme byli pro. Takto se musí vzít samozřejmě segment za segmentem. Ale prostě lidé, kteří jsou v podpůrných službách, nemohou mít pod 20 000 Kč. To snad přece každý soudný člověk si uvědomí a v zásadě je jedno, o koho se, o koho se jedná, protože pak to dopadne, pak ti lidé budou chodit pouze do té sféry privátní. Já tomu rozumím, sám jsem hájil zájmy malých a středních firem. Ale na druhou stranu vidím to i z toho, že tady někdo musí zabezpečovat obslužnost. My tady potřebujeme sestřičky, my tady potřebujeme učitele, potřebujeme podpůrné pracovníky, potřebujeme kuchařky, protože když tam nebudou, tak jakým způsobem to bude fungovat? Tam budou vařit i učitelé?

moderátorka
——————–
Pane vicepremiére, je to ten směr, jak budete vyjednávat s odbory i se svými koaličními partnery?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
No, já jsem to tady už jasně řekl v té mé předchozí odpovědi. To znamená, já se chci opravdu podívat na ty lidi, kteří jsou v tzv. první stupnici. Tam je víc jak těch 300 000 lidí, kteří právě dělají tyto činnosti, ať už jsou to právě kuchařky, školníci, lidé v kultuře, lidé ale třeba i na úřadech, to jsou třeba úředníci, kteří dělají dobře svoji práci, potřebujeme taky na obecních a krajských úřadech. To znamená, já jsem řekl, tam chci nasměřovat to, aby tam to zvýšení bylo větší než třeba do profesí, které v zásadě nám pokrývají ten inflační růst a je tam naprosto minimální rozdíl. Dovolte mi ještě poznámku. My jsme, a to je hodně důležité pro tyto lidi. My jsme nastavili to, co tady 25, 30 let nebylo a udělali jsme na tom dohodu i se sociálními partnery, že minimální mzda poroste v příštích pěti letech na hodnotu až 47 % vůči průměrné mzdě. Dostaneme se někde až k 28 000 minimální mzdy v roce 2029. To znamená, je to něco, co bude garantováno a postupně to poroste tempem, které tady nikdy v životě nebylo. A tím pádem to potáhne celkové odměňování na tom pracovním trhu. To znamená, je to krok, který těmto lidem výrazně po těch letech, kdy tady byla minimální mzda, ona byla v průměru někde kolem 33, 35 % výše vůči té průměrné mzdě. To znamená, toto je obrovský nárůst. A když tady pan Havlíček mluvil o mzdové oblasti, to je potřeba odlišovat. Platová, to je ta veřejná, to je stát, obce, města, kraje, a ta mzdová, to jsou firmy, tam je vždycky důležité, že na to taky ta firma musí mít, musí vydělat a musí mít ten balanc, aby to případné rychlé zvyšování nevedlo k tomu, že ta firma třeba začne propouštět. Takže myslím si, že ten balanc se podařilo najít ve prospěch firem i ve prospěch především těch lidí.

moderátorka
——————–
Děkuju, pánové. Ještě dovolte krátce otevřít jedno téma, kterému jsme se tady v Partii dost věnovali, a to jsou změny v důchodovém systému. Pane místopředsedo Havlíčku, pan ministr v týdnu představil zprávu o stavu důchodového systému v roce 2060 tu bude přes 3 miliony důchodců, o 200 000 víc seniorů, než se čekalo. To je ta analýza, kterou jste chtěli, čekali a požadovali po panu ministrovi?

Karel HAVLÍČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny, 1. místopředseda hnutí /ANO/
——————–
Ano, je to ta analýza, která je jednou za pět let. Já jsem si pročetl samozřejmě, než jsem šel do dnešní diskuze, ale i v tom minulém týdnu jsem se díval na ty hlavní fakta, která tam jsou. No, z mého pohledu je tam zajímavá jedna věc, a to určitě jste v tom vyčetl, pane ministře. A to je počet lidí ve věku seniorů nebo důchodců, kteří jsou na hranici chudoby. Já jenom zrekapituluju, že bývalo to tak, že to bývalo někdy okolo 7 %, to bylo někdy před 15, 20 lety od toho roku 2012, což někdy do současné doby se to dostalo díky opatřením, která jsme udělali v našich vládách a vy jste v té první vládě byl, někde na úroveň 11, 12 %. Ale ta prognóza nevypadá vůbec dobře další, ta říká, že se to zvýší, myslím tím, ti senioři na hranici chudoby v těch dalších letech, bavíme se ale samozřejmě o jedné generaci, až někde na 19–35 %. Co tím vlastně říkám? Já tím říkám to, že vlastně jedno z těch zásadních opatření, které vy jste udělali, anebo chcete udělat, abych byl přesný, to znamená, že chcete snížit to tempo růstu důchodů, se začíná projevovat velmi kontraproduktivně. To znamená, vy ženete ty seniory do ještě větší, větší chudoby. A celá vlastně ta podstata té naší diskuze a těch našich fatálních neshod, které máme a víte, že jsou velké, jakkoliv jsme vám tam podpořili třeba 4 – 5 věcí v tom balíčku, který je, je v jedné věci. Vy se na to díváte tak, že toho důchodce vnímáte jako věc, která vám slouží k tomu, abyste účetně dohráli rozpočet. Nedíváte se na to z úhlu pohledu sociálního, z úhlu pohledu a u vás mě to velmi překvapuje, protože u ministra financí bych to svým způsobem možná očekával, u vás samozřejmě ne, pane ministře. A vy se na to nedíváte z úhlu pohledu, jestli bude moci v tom vyšším věku vůbec pracovat z úhlu pohledu toho, že bude fyzicky zdatný. Za další, jestli po těch lidech bude poptávka, protože například z důvodu umělé inteligence to dneska vychází tak, že 25 %, to není málo, 25 % úkonů, které dělají současní pracovníci, za ně bude dělat umělá inteligence. To je poslední průzkum Goldman Sachs. No, a třetí oblast, kterou jsem teď připomněl a záměry jsem jim připomněl, je to, že vám ti důchodci díky tomu, že budete snižovat to tempo růstu důchodců, budou zásadním způsobem chudnout. Jakým způsobem tohle chcete řešit?

moderátorka
——————–
Děkuju. Samozřejmě, že budete reagovat, pane ministře, prosím.

Marian JUREČKA,
Děkuju moc. Tak v prvé řadě chci říct, že vlastně ta zpráva, kterou jsme zveřejnili, tak vlastně ukazuje, že ve všech těch prognózách se ta situace pro ten důchodový systém vlastně zhoršuje, vyjma jedné, a to, že se předpokládá horší situace, pokud jde o zaměstnanost. Tady jsme překvapili, držíme ještě nižší hodnotu nezaměstnaných lidí, než byla predikce před pěti lety. Jinak predikce říká, rychleji stárneme, za pět let se to stárnutí zrychlilo, máme větší propad v porodnosti, vidíme tady to, že porodnost, která byla očekávaná někde na hodnotě 1,7, se nám bude predikovat na hodnotě 1,5 a počet lidí nad 65 let nám do roku zhruba 2057 naroste o 1 milion lidí. Bude potřeba více vlastně financovat daleko větší objem výplat na důchody a k tomu nám tím, že nemáme prostě ty děti, které se nenarodily, ty poklesy porodnosti nastaly už někdy po sedmdesátých letech, po roce 90 naprosto fatálně, od té doby za těch 30 let nám tady chybí zhruba těch 900 000 dětí. Kdyby tady byly, tak neřešíme vůbec v takové míře důchodový problém v rámci důchodové reformy a bylo by to v zásadě výrazně jiné. A pokud jde o ta sociální opatření, tak já to chci zrekapitulovat. Poprvé historicky oceníme výchovu dětí. Poprvé historicky oceníme péči o svou blízkou osobu, to jsou statisíce lidí, kteří pečují o své táty, mámy, manželé, manželky, děti. Nejsou za to vůbec oceněni. To znamená, tady u těchto lidí jsou ty propastně nízké důchody. Oni pracovali 10, 15, 20 let v domácí péči o někoho blízkého, vůbec nejsou oceněni. Zlepšujeme tam situaci vdov a vdovců, zvyšujeme u těch, kteří si odpracovali 35 let ten základní garantovaný minimální důchod z dnešních 10 % na 20 % výše průměrné mzdy. To znamená, je tady minimálně 5 – 6 klíčových prosociálních prorodinných opatření, které budou pomáhat těm lidem, kteří v životě pracovali, snažili se, přesto tím systémem doteď jsou potrestáni. To je dramatická změna k lepšímu ve prospěch toho, aby ti lidé nepadali do chudoby. Když někdo pečuje 20 let o svého manžela, dneska přijde do důchodového věku, nemá vůbec nic. Toto výrazným způsobem.

Karel HAVLÍČEK,
Jak chcete řešit, pane ministře, to, že se zdvojnásobí počet těch, kteří jsou na hranici chudoby? To je ten problém důchodců. Vždyť to tam máte v té vaší analýze.

moderátorka
——————–
Pánové, mockrát vám děkuju.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.