Lidé s postižením, kterým pomáhá práce v dílnách, získají víc pohodlí

Z bývalé veterinární ordinace v Domažlicích vzniknou potřebné prostory pro sociálně terapeutické dílny.

Více pohodlí a lepší podmínky pro práci přinesou klientům Sociálně terapeutických dílen sv. Josefa úpravy areálu v Domažlicích. V bývalé školní zahradě, která se stávajícím areálem sousedí, začne totiž po úpravě opuštěných budov sloužit ještě jedna dílna a potřebný sklad.

Rada města projednávala žádost charity na využití volných ploch a schválila pronájem prostor za roční nájemné 30 tisíc korun.

„Areál dříve využívala školní družina, od roku 2012 tam působila veterinární ordinace a od roku 2020 je objekt prázdný,“ připomněl na webových stránkách města domažlický starosta Stanislav Antoš.

Sociálně terapeutické dílny zřizuje v Domažlicích a Meclově Diecézní charita Plzeň, slouží pro přibližně čtyřicet klientů. „Dílny jsou vhodné pro lidi s různým postižením, kteří chtějí pracovat, setkávat se v komunitě, chtějí být užiteční. Cílem služby je přiblížit způsob života lidí s handicapem životu běžných občanů – a tím snížit míru rizika sociálního vyloučení,“ uvedla vedoucí dílen Jitka Horalová. Doplnila, že v dílnách pracují lidé s lehčím mentálním postižením, s psychiatrickou diagnózou, vozíčkáři a další klienti, kterým jejich handicap neumožňuje vykonávat běžné zaměstnání. V několika dílnách, z nichž každá má trochu jiné zaměření, vznikají pod jejich rukama nejrůznější užitné i dekorativní předměty, jako jsou hrnečky, misky nebo krmítka pro ptáky. Klienti se ale věnují také výrobě ručního papíru, zpracovávají i ovčí vlnu, vyrábí parafínové svíčky a drobné věci ze dřeva. K dispozici mají i textilní dílnu. Je mimo jiné vybavena kolovratem a šicím strojem.

V terapeutických dílnách se pracuje od pondělí do pátku od osmi do šestnácti hodin, klienti mají vyhrazený čas na oběd, provozovatelé služby jim poskytují odpovídající sociální zázemí.

Stanislav Souček

Domažlický deník

https://domazlicky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.