Recyklací k úsporám  

ilustrační foto: creativist collective / Flickr.com

NOVA – Televizní noviny

Televize Nova pořádá v těchto dnech už druhý ročník tzv. Zeleného týdne. V rámci něj upozorňujeme na klimatickou krizi a problémy životního prostředí.

Jedním z nejožehavějších témat recyklace. Ta se týká i změna nákupu oblečení. Jeho recyklace je totiž jedna z nejsložitějších.

11–20 kg za rok. Tolik oblečení vyhodí průměrně každý Čech. To je, jako bychom zlikvidovali jedny džíny týdně. A přitom právě textil patří dnes k nejproblematičtějšímu odpadu. Nelze ho totiž jednoduše zrecyklovat.

osoba
——————–
Je to škoda, že jo, protože pak přichází mnoha věcí nazmar. Uvažovat už při nákupu, co potom, až to nebudeme potřebovat. Já si myslím, že to nám nepomůže Evropská unie, to musíme sami.

redaktorka
——————–
No, tak doteďka jsem hodně nakupovala jakože v těch fast-fashion obchodech, což není úplně dobře, takže teďko jsem spíš přešla na ty sekáče a prostě různý swapy, takže se snažím co nejvíce nakupovat z těch jakoby druhý ruky, aby to bylo co nejlepší pro naši přírodu.

Tereza KOVALČÍKOVÁ, koordinátorka, Arnika
——————–
Do tříděného kontejneru patří pouze čistý textil a špinavý nebo nepoužitelný dáváme zatím do komunálu. Primárně se to oblečení využije právě na tu charitu. Akorát, že už jsou to jenom menší části toho objemu celého a zbytek se prostě likviduje.

Veronika NOVÁČKOVÁ, ředitelka, Zerowasters
——————–
Takže když si něco pořizujeme domů, ať už je to oblečení nebo jakékoliv jiné věci do domácnosti, tak zkrátka se snažíme rozmýšlet, jestli ty věci opravdu potřebuju. A přemýšlím taky, jestli si je nemůžu případně pořídit i z druhé ruky.

Anna KÁRNÍKOVÁ, ředitelka, Hnutí Duha
——————–
Oblečení můžete například takzvaně vyswapovat, to znamená vyměnit. A jsou například veřejné swapy, které organizují některé spolky například, ale my si třeba děláme s přáteli takové swapy.

redaktorka
——————–
A tady už jeden konkrétní příklad recyklace v praxi. I my v televizi Nova jsme se zapojili a uspořádali dobročinný bazárek vlastního oblečení. Výtěžek z něj poputuje do humanitární organizace Adra, která jej poskytne potřebným seniorům, zdravotně postiženým a znevýhodněným dětem.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.