Zákon o dostupném bydlení  

ČT 1 – Události

Pomoc pro víc než milion lidí ohrožených bytovou nouzí má přinést zákon o podpoře bydlení, dnes ho schválila vláda. Cílem je hlavně posílení prevence, a to přes nová poradenská místa, zvýšení úřednických postů vyvolalo před měsícem při jednání kabinetu rozpory. Místo původně navrhovaných asi 200 úvazků by jich mělo vzniknout zhruba 125.

V Liberci už několik měsíců funguje městská nájemní agentura. Majiteli bytu garantuje, že pokud nájemce neplatí, o peníze nepřijde. Byty za takovýchto podmínek město nabízí třeba samoživitelům nebo seniorům, ti nemusejí platit kauci. Agentura hlásí velký zájem.

Helena Krčmářová, sociální realitní zprostředkovatelka, Liberecká nájemní agentura
——————–
Majitelé hlavně slyší na ty garance od toho města. Nájemníci jsou vlastně každý měsíc dozorování.

redaktorka ČT
——————–
V bytě s jistotami pro vlastníky, pokud byty vyčlení pro ohrožené skupiny lidí, počítá i návrh zákona o podpoře bydlení.

Tomáš Kašpar, viceprezident, Asociace nájemního bydlení
——————–
Bude záležet na tom, kam se ten zákon ještě celý posune, jak budou vypadat ty prováděcí vyhlášky.

redaktorka ČT
——————–
V bytové nouzi je podle Ministerstva pro místní rozvoj asi 150 000 lidí, další 1 300 000 je ohrožen ztrátou bydlení. Pomoct jim mají právě nová poradenská místa.

Zdeněk ZAJÍČEK, prezident, Hospodářská komory ČR
——————–
Budovat jako velmi bohatou strukturu na úředníky, kteří budou rozhodovat o přidělování bytů, nám připadá jako návrat zpátky. Možná do dob OPBH.

Michal ŠALOMOUN, ministr pro legislativu /Piráti/
——————–
Se jde cestou těch jako měkkých opatření, jenom těch poradenství.

redaktorka ČT
——————–
Náklady v prvních třech letech ministerstva odhadují na 1,5 miliardy ročně.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Počítáme, že zhruba po třetím a čtvrtém roku fungování tohoto systému to prostá, bude pozitivní, protože nám to sníží celou řadu výdajů.

redaktor ČT
——————–
Vláda už jednou, přesně před čtyřmi týdny, tady ve Strakově akademii zákon o podpoře bydlení projednávala, tehdy ho ale kabinet odložil. Proti byli ministři za ODS a TOP 09.

Martin KUPKA, ministr dopravy /ODS/
——————–
Bojím se opravdu, aby nepřibývalo zbytečně úředníků. Na druhou stranu míříme k nějaké dohodě, která by na druhou stranu posílila možnost vyklizení bytů právě případě, že se jedná o neplatiče.

redaktorka ČT
——————–
Zákon má do 10 let snížit počet lidí v bytové nouzi alespoň o 30 %. S platností legislativy se počítá od července příštího roku.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.