MPSV provozovatelům sociálních služeb přisypalo dalších 100 milionů korun

O něco víc, ale pořád ne dost. Ministerstvo práce a sociálních věcí přisypalo dalších 100 milionů korun provozovatelům sociálních služeb v celé republice, kterým kvůli chybějícím penězům hrozil zánik. Ani to ale nestačí. Většina z nich  se dál bojí o svoji existenci.


Středisko Betlém v Kloboukách u Brna a jeho pobočka pro děti s postižením v Morkůvkách patří mezi ty šťastnější. Ministerstvo práce a sociálních věcí jim poslalo navíc přes milion korun. Díky nim zatím nemusí nikoho propouštět, ani omezovat žádné služby.

„Pořád to není dostatečné řešení, které by nám pokrylo financování na celý rok, protože vlastně nám posouvá ohrožení našich poskytovaných služeb pouze ze září do listopadu,“ uvedla členka správní rady Betlém Jana Lexová.

Jenomže na jižní Moravu připutovalo jenom něco málo přes 3 miliony, které si rozdělilo šest organizací. Ten zbytek nedostal nic a dál bojuje o přežití. Jako třeba střediska se symbolickým názvem Naděje.

„Ta finanční částka, která nám chybí, dělá přes tři miliony, do toho 30. 6. ještě bysme byli schopni ty služby financovat, zatím služby neomezujeme, ani nerušíme,“ řekla ředitelka Naděje Brno Jana Seberová.

Určitou naději ale ještě Naděje i ostatní zařízení mají. Ministerstvo práce a sociálních věcí další peníze shání.

„Momentálně jednáme o částce 350 milionů s ministerstvem financí. Pokud se podaří získat další finanční prostředky, tak bychom je chtěli rozdělovat od června,“ sdělila České televizi mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

I když se všem zařízením podaří přežít letošek. Nikdo jim nezaručí, že příští rok nebudou zase bojovat o každou korunu. Ministerstvo říká jen tolik, že peníze dostanou ti, kdo je opravdu potřebují.

 

Krajům letos chybí kolem půl miliardy korun na podporu sociálních služeb

Ministerstvo práce a sociálních věcí sice počítá, že jim poskytne na zmíněnou činnost přibližně stejnou sumu jako loni, je to ale vlivem vyšší DPH a rostoucích vstupů propad zmíněné půl miliardy korun.

„Jen na jihu Čech, pokud ministerstvo nezmění svůj postoj, nám bude scházet na podporu sociálních služeb 35 miliónů korun. Na první pohled dostaneme stejnou částku jako loni, 386 miliónů, ale stát po nás fakticky chce za stejné množství peněz mnohem více muziky. Klesají příjmy úhrad od zdravotních pojišťoven, vstupy obecně vzrůstají a máme navíc financovat další služby,“ konstatovala první náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Podotkla, že ministerstvo hraje s kraji hru, která se už tři roky opakuje. Snaží se je přesvědčit, že peněz je čím dál méně a že musí šetřit, děj se co děj.

Asociace krajů zatím marně upozorňovala, že pokud chce alespoň udržet sociální služby na dosavadní úrovni, je potřeba suma kolem 6,5 miliardy korun, což potvrzují zkušenosti z předchozích let. Ministerstvo ale stále počítá jen se šesti miliardami. Problém však začíná už v samotném rozdělování peněz pro jednotlivé kraje.

„Osobně někdy nepochopitelný způsob rozdělování kritizuji delší dobu, především pro jeho neprůhlednost. Pokud na jedné straně ministerstvo požaduje po všech krajích ekonomické chování, mělo by se samo také tak chovat a podporovat ty služby, které jsou nezbytné, a ty, které jsou nastaveny ekonomicky rozumně. Když chce někdo vysoký ekonomický nadstandard, ať jej zaplatí ze svého,“ zdůraznila náměstkyně.

Udělala si porovnání mezi srovnatelnými kraji co do rozlohy, počtu obyvatel, počtu příjemců i procentem nezaměstnanosti a příspěvků na péči. Částky, které z ministerstva putují, se liší v desítkách miliónů korun. Rozdílná je od státu i podpora služeb. Měla by být nákladově zhruba stejná a mít rozumné rozpětí. Opak je ale pravdou.

„Obecně je výhodnější chovat se neekonomicky, neboť dostanu vyšší dotaci. Ta se u stejné služby pohybuje v rozpětí například na lůžko u domovů pro osoby se zdravotním postižením od 40 000 až do 88 000. Osobně si myslím, že takový rozdíl je naprosto nelogickým plýtváním. Obdobně je tomu u domů pro seniory. Někde se dotace pohybuje na lůžko kolem 23 000, u jiných 52 000. U chráněného bydlení je rozdíl ještě vyšší. Pohybuje se v rozmezí od 22 000 do 123 000. Je to nepochopitelné. Připouštím, že tam roli mohou hrát určité specifické faktory, ale rozhodně ne tak obrovské. Ministerstvo připouští, že to tak je, a slíbilo, že na základě mých připomínek připraví průhlednější pravidla,“ shrnula Stráská některé z problémů, které rozdělování peněz doprovázejí. Předtím je však, jak zdůraznila, nutná analýza, kolik dává stát, kolik kraj a kolik ostatní subjekty.

 

Na sociální služby chybějí Plzeňsku stovky miliónů

Necelých dvě stě miliónů korun zatím chybí poskytovatelům sociálních služeb v Plzeňském kraji.

Třeba Domovu pro osoby se zdravotním postižením v Milířích na letošní rok chybí více než 2,7 miliónu – tamnímu řediteli už také došla trpělivost a v polovině února poslal na ministerstvo žádost o navýšení dotace.

 

V Libereckém kraji míří k provozovatelům azylových domů miliony, kterým by bez rychlé finanční injekce hrozil zánik

Azylové domy, komunitní centra. Peníze chybějí prakticky všem. Kdo zdroj příjmu nenajde, musí služby omezit. V Libereckém kraji má něco přes čtyři miliony pokrýt především náklady na platy těch, kteří se o klienty azylových center starají.

„Tyto peníze jsou skutečně takzvaně krizové. Neřeší celkovou problematiku,“ míní v České televizi krajský radní pro sociální oblast /SLK/ Petr Tulpa.

Kraj letos od státu žádal přes 300 milionů. Získal 245. Situaci některých poskytovatelů v sociální pomoci, začínala být kritická. Existenční problémy letos řeší například Farní charita v České Lípě, která mimo jiné provozuje Dům pro matky s dětmi, které se dočasně ocitly bez střechy nad hlavou.

„Nejbolestnější byly opatření ty, které se týkaly zaměstnanců. To znamená dvě pracovnice dostaly výpověď,“ poznamenala ředitelka Farní charity Česká Lípa Eva Ortová.

Zařízení sice stále nebude mít tolik, kolik by bylo potřeba. Letošní rok ale přežije. Řada klientek by jinak skončila na dlažbě.  Jde jen o dílčí řešení. Desítky milionů na sociální služby totiž stále chybějí.

„Umožní nám to poskytovat sociální službu jaksi v plném rozsahu. Nicméně do naplnění celoročního rozpočtu nám ještě přibližně dvě stě tisíc schází,“ řekl např.  ředitel azylového domu Návrat v Liberci Robert Prade.

„Já si ale myslím, že třeba těch padesát, šedesát milionů se do toho Libereckého kraje dostane různými cestami,“ míní Petr Tulpa krajský radní pro sociální oblast /SLK/.

Poskytovatelé sociálních služeb by na ně ale mohli dosáhnout zřejmě nejdřív až v druhé půlce roku.

 

Dotaci dostali přednostně ti poskytovatelé, kterým bezprostředně hrozil zánik

V letošním druhém kole Ministerstvo práce a sociálních věcí rozdělovalo celkem sto milionů korun a klíč byl jasný. Dotaci dostali přednostně ti poskytovatelé, kterým bezprostředně hrozil zánik a za které v regionu nebyla náhrada. Rozdělovaly se ve spolupráci s kraji a jak už vlastně zaznělo i v reportáži, letos by mohly následovat další.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí intenzivně jedná o navýšení peněz na sociální služby. Momentálně jednáme o částce 350 milionů s Ministerstvem financí. Pokud se podaří získat další finanční prostředky, tak bychom je chtěli rozdělovat od června. Samozřejmě také ve spolupráci s kraji,“ upřesnila mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Mnozí sociální pracovníci mají dojem, že se hřeší na to, že řada lidí, kteří v sociálních službách působí, to neberou jen jako zaměstnání, ale jakousi službu veřejnosti. Stížnosti na nedostatek peněz se objevují prakticky ve všech regionech. Například na jihu Čech teď hrozí omezení, nebo dokonce konec hospice v Prachaticích, kterému letos chybí dva miliony korun a podobné je to například i u karlovarské Farní charity.

„Dostáváme se do jako bych řekl už krizového scénáře, kdy opravdu nevíme, co bude, nevíme, jestli našich pětatřicet zaměstnanců přijde o práci,“ podotkl ředitel Farní charity Karlovy Vary Aleš Klúc.

Karlovarská Farní charita zatím nemusela rušit ani jednu ze svých služeb. Zvýšila ale některé poplatky. Například za ubytování nebo stravu. Stát sice postupně přidává peníze i v Karlovarském kraji. Podle ředitele Farní charity ale nejistota trvá, protože není jasný systém rozdělování.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.