MPSV dá na sociální služby dalších sto milionů korun

MPSV v dubnu rozdělí mezi poskytovatele sociálních služeb dalších sto milionů korun. Peníze dostanou jen ty sociální služby, kterým hrozí zánik a není pro ně náhrada.

Ministryně Ludmila Müllerová řeší neblahou situaci, která v systému poskytovatelů sociálních služeb nastala. Mnohým hrozí zánik nebo minimálně razantní omezení služeb. Ministryně tak musela sáhnout do rezerv ministerstva a najít sto milionů korun, které alespoň částečně finanční díry za záplatují.

K vyřešení situace však v žádném případě nedojde. Asociace poskytovatelů sociálních služeb totiž žádá minimálně půl miliardy, tak aby došlo alespoň k nějaké stabilizaci systému a někteří poskytovatelé měli relativní finanční klid. Teď totiž přežívají ze dne na den.

Müllerová bude jednat s Ministerstvem financí o navýšení prostředků, které by měly jít poskytovatelům sociálních služeb. Podle ní by situaci vyřešilo, kdyby si vládní kabinet stanovil za svůj cíl do voleb podporu sociálních služeb. Müllerová si myslí, že pak by se peníze jistě našly.

Možnost, že by k tomu došlo je velká. Nejsilnější koaliční strana ODS se musí snažit získávat volební preference a jak se blíží termín voleb v příštím roce, tak právě z řad ODS začínají znít hlasy o podpoře sociálně slabých.

Podle Poslankyně ODS Lenky Kohoutové musí MPSV hrozící rozpad sociálních služeb urychleně řešit. Myslí si, že nejhorší situace je v Praze, kam stát dává nejméně peněz, přitom v Praze je nejvíce specificky postižených lidí, kteří potřebují nejnákladnější péči.

Na postižené v poslední době myslí i premiér Petr Nečas, který dlouhodobě kritizuje projekt sKaret a často nabádá MPSV k řešení problémů ve státním sociálním systému.

Šéf Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký uvedl, že letošních šest miliard na udržení nynější sítě nestačí. Podle něj o dotaci žádalo 5500 registrovaných služeb. Pokud se peníze nepřidají, 250 služeb by se muselo zavřít, 2400 zaměstnanců by přišlo o práci, v denních stacionářích by ubylo 15.000 míst, v domovech 1800 lůžek a v terénu přes 200.000 hodin péče.

Podle náměstkyně jihočeského hejtmana a stínové ministryně práce opoziční ČSSD Ivany Stráské se jednání s ministerstvem o dalších dotacích opakují už třetí rok. „Je mi líto, že nejsme schopni se pochopit, že skutečně sociální služby pro své pouhé přežití potřebují 6,5 miliardy,“ uvedla Stráská. Podle ní bude záležet na vůli vlády a Sněmovny, „zda pochopí tíživost situace“.

Zatímco všechny náklady na provoz každým rokem rostou, dotace se jen snižují. V roce 2008 podle Stráské představovaly 8,2 miliardy. V roce 2009 činily 7,4 miliardy korun. O rok později to bylo o 600 milionů méně. V roce 2011 se rozdělilo 6,2 miliardy korun.

Lidé nevyužívají efektivně příspěvky na péči, pak tedy poskytovatelům sociální péče chybí peníze, tvrdí Müllerová. Letos se podle ní vyplatí o dvě miliardy korun více právě na příspěvcích na péči.

Výzkumný ústav práce však zjistil, že dvě třetiny lidí si žádné služby za příspěvek na péči nepořizují. Ministryně proto chce jednat s Asociací poskytovatelů služeb o efektivnějším využívání příspěvků. „Přece tyto prostředky nemohou jít do kapes jenom jako přilepšení na stáří,“ uvedla Müllerová.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.