Světluška rozdělila nevidomým 11,6 milionu korun

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška rozdělil z loňského ročníku sbírky nevidomým 11,6 milionu korun. Od dárců se podařilo vybrat o 2,6 milionu korun víc než v roce předchozím.

Ředitelka fondu Martina Kaderková uvedla, že řada projektů, které Světluška podporuje, je na této pomoci závislá. „Mám velkou radost, že máme stále více pravidelných dárců a podporovatelů, díky nim jsme mohli na pomoc nevidomým letos rozdělit víc peněz než loni,“ uvedla.

Loni rozdělila Světluška mezi 183 nevidomých dětí a dospělých 5,5 milionu korun, dalšími 6,4 miliony korun podpořila 51 projektů neziskových organizací, které nevidomým a jejich rodinám ulehčují každodenní život. Na projekty rané péče věnovala letos 2,558 milionu korun, od roku 2003 už 18,2 milionu Kč.

Světluška také přispívá na přepis učebnic do Braillova písma, speciální pomůcky a školního asistenta, který je pro přijetí těžce zrakově postiženého dítěte do běžné školy podmínkou. Z posledního ročníku sbírky podpořila školní a osobní asistenci částkou 537.190 korun, na přepis učebnic a přípravu školních pomůcek věnovala 64.586 korun.

Světluška směřuje pomoc i mezi nadané zrakově postižené studenty, umělce či sportovce, přispívá na projekty, které rozvíjejí jejich talent a tvořivé schopnosti. Dospělým přispívá na mluvící počítače, mobilní telefony a optické lupy zvětšující text, celkem na to loni vynaložila 748.338 korun.

Finanční podpora ze sbírky Světlušky je určena také organizacím, které ulehčují nevidomým běžný život. Například Společnosti pro hluchoslepé LORM pečující o lidi, kteří se musejí vyrovnat se ztrátou zraku i sluchu, přispěla od roku 2003 už 10,1 milionu korun, letos jí věnovala 1,08 milionu.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.