Bojuje za právo zemřít

Po dvaceti letech chronických bolestí chce osmapadesátiletý Paul Lamb z Leedsu (na snímku) jen jedno. Důstojně zemřít. A aby mu to bylo umožněno, začal se soudit.

Britský nejvyšší odvolací soud začal projednávat případ dvou paralyzovaných mužů. Ti chtějí záruku beztrestnosti pro lékaře, pokud ukončí jejich životy asistovanou sebevraždou.

Oba muži jsou v bolestech upoutáni na lůžko bez možnosti pohybu a jsou zcela závislí na svém okolí.

Osmapadesátiletý Paul Lamb z Leedsu je paralyzován po automobilové nehodě od krku dolů. Okolnosti handicapu o 10 let mladšího muže, známého pod jménem Martin, nejsou známy.

Paul Lamb trpí neustálými bolestmi, proti nimž běžná analgetika příliš nepomáhají.  Morfin nebo ketamin mu poskytují jen dočasnou úlevu. Celé dny sedí v invalidním vozíku před televizí. Ale to, co se děje na obrazovce, příliš nevnímá. Nezajímá ho to.

„Dosud jsem se na život díval a hodnotil negativa a pozitiva. Nyní mám ale už dost tohoto života, ve kterém již nevidím v ničem žádný smysl,“ říká.

Sám si však kvůli paralýze všech končetin vzít život nedokáže a potřebuje pomoc lékaře. A tak žádá soud, aby mu povolil asistovanou sebevraždu.

„Přeji si nalézt mír. Volím tuto cestu a není to proto, že bych nad sebou cítil lítost. Chtěl bych důstojně zemřít doma a se svými blízkými kolem sebe. Chci jim říci,“miluju vás, mějte dobrý život a v dobrém na mě vzpomínejte,““ řekl Lamb.

Odvolací soudce prohlásil, že cítí s oběma muži velké sympatie. Ty však pro rozhodování nestačí. Jednání soudu potrvá ještě několik dní, možná týdnů.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.