Mají nevidomí nárok na příspěvek na automobil?

auto pro invalidy

Naše čtenářka přišla s dotazem, zda její nevidomý bratr má nárok na příspěvek na osobní automobil, který vyplácí Úřad práce ČR. Zjistili jsme odpověď …

Motorové vozidlo je jednou ze zvláštních pomůcek, na které je dle zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů, poskytován příspěvek na zvláštní pomůcku.

O této dávce rozhoduje Úřad práce ČR. V souladu s § 9 odst. 2 uvedeného zákona je příspěvek na zvláštní pomůcku poskytovaný na pořízení motorového vozidla přiznáván osobám s těžkým tělesným postižením a osobám s těžkou nebo hlubokou mentální retardací.

„Z uvedeného tedy vyplývá, že „pouze“ zrakové postižení neodůvodňuje přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku poskytovaného na pořízení motorového vozidla,“ vysvětluje problematiku tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Pravdou však je, že dříve mohl i člověk, který měl „pouze zrakové postižení“ příspěvek na automobil získat. Dnes, jak už řekla mluvčí ÚP, musí zrakově handicapovaný mít nějaké další tělesné nebo mentální postižení.

Jiří Marek
invArena

6 komentářů

  1. Dobry den,chtela jsem se zeptat .Mam 9ti letou dceru nevidomou,je po mozkove obrne kde ma problem s nohama i svaly nizky tonus,bolestive nohy pri chuzi,dale cysty na ctverohrboli,srdecni aortu ,dale pichame rustovy hormon,take stitna zlaza.a presto nam zamitli prispevek na vozidlo,nemame se jak dostavat do skoly jelikož ji nemame v místě bydliště,taktéž lekare mame hodne daleko dcera je z cestovani unavená a vse se ukazuje na jeji psychice zdravotnim stavu..Chtela jsem se zeptat zda je mozne nejak situaci resit ?s pozdravem Slonkova

  2. dobrý den , a když jsem nevidomý , nemám žádné spoje nebo velice obtížné a jsem odkázaný pouze na odvoz autem ? neboli jak jsem pochopil , nevidomost – slepota není těžká postižení ale když budu bez nohy tak ano ? může mi na to někdo odpovědět ? syn postiženého děkuji

  3. Možná by mohl dostat příspěvek na péči a případně z toho si zaplatit taxíka, pokud nezvládne dojít na autobus.
    Jestli má, nebo kdyby měl průkaz ZTP/P, dopravu máte téměř zdarma i jako průvodce. Když jako nevidomý má vážné problémy s orientací a rukou, proto např. neunese tašky s těžkým nákupem, ani batoh, můžete si potřebné zboží objednat po internetu, a výhodněji než v kamenném obchodě, například dovoz potravin z Tesca, jen nevím, zda se poplatky za dopravu či poštovné mohou z toho příspěvku hradit
    Já k i.důchodu 3.st, žádné příspěvky nepobírám, mám jedině nárok pouze na menší příspěvek na bydlení (v garsonce), ani nemám dopravu MHD zdarma, takže samozřejmě ze zkušenosti vím, o čem mluvím, není to jednoduché, ale nějaké alternativní řešení určitě existuje, je nutné se uskromnit, levně nakupovat a případně si něco přivydělat. A hlavně se nevzdávejte. Zkuste zažádat znovu a odvolat se proti rozhodnutí s kterým nesouhlasíte.

  4. Může mě nějaký odborník přesně napsat, jaké ještě musí mít postižený, který zcela v dospělosti oslepl po úraze oka, aby měl nárok na příspěvek na osobní automobil?
    Bratr krom tohoto postižení loni prodělal mozkovou mrtvici a má problémy od té doby z pravou částí celé ruky včetně ramene.
    Tak nevím, kdo o tomto příspěvku rozhoduje, rozhodně se mě to nelíbí, protože bez rychlé lékařské pomoci mu hrozí, že ochrne a to pak dostane ještě takto víc postižený konečně ten příspěvek???

    Může mě na to odpovědět prosím nějaký odborník?

    Děkuji

    Majka

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.